Gaziantep Yöresine Ait Geleneksel Çocuk Oyunları: Ambel Gog ve Zilley

Kültür taşıyıcılarımızdan, toplumsal değerlerimizden biri olan geleneksel oyunların günümüzde de yaşatılması ve sonraki nesillere doğru bir şekilde aktarılmasının oldukça önemli olduğu söylenebilir. Bu araştırmada, Gaziantep yöresine ait olan zilley(cücük) ve amber gog oyunlarının araştırılması ve kayıt altına alınması amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemi, betimsel anlamda bir alan araştırması olarak kurgulanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular, Gaziantep ilinde yaşayan, zilley ve ambel gog oyununu bilen kaynak kişilerle yüz yüze görüşmeler yapılarak elde edilmiştir. Katılımcılara araştırmaya katılımları ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış ve gönüllülükleri esas alınmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, oyunların kuralları, kullanılan malzemeler ve genel özellikleri derlenerek kayıt altına alınmıştır.

___

  • Açak, M. (2006). Beden eğitimi öğretmeninin el kitabı. İstanbul: Morpa Yayınları.
  • Arslan, A. (2017). Geçmişten günümüze uzanan süreçte oyun ve oyuncaklardaki farklılaşmanın incelenmesi (Sivas İli Örneklemi). International e-Journal of Educational Studies, 69-87.
  • Ayan, S., Alıncak, F. ve Tuzcuoğlu, Ö.T. (2015). Gaziantep’te oynanan bazı yöresel oyunların hentbol branşının teknik çalışmasına yönelik eğitsel oyunlar olarak değerlendirilmesi. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. (4), 252-257.
  • Başal, H.A. (2007). Geçmiş yıllarda türkiye’de çocuklar tarafından oynanan çocuk oyunları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. (2), 20, 243-266.
  • Dönmez, N.B. (1992). Üniversite çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü ve kız meslek lisesi öğrencileri için oyun kitabı. İzmir: Bayrak Matbaası.
  • Gökşen, C. (2014). Oyunların çocukların gelişimine katkıları ve gaziantep çocuk oyunları. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 229-259.
  • Hazar, Z., Tekkurşun-Demir, G. ve Dalkıran, H. (2017). Ortaokul öğrencilerinin geleneksel oyun ve dijital oyun algılarının incelenmesi: karşılaştırmalı metafor çalışması. Spormetre, 15, (4), 179-190.
  • Huizinga, J. (2018). Homo ludens. (Mutlu, İ., Çev.). Ankara: Dorlion Yayınları.
  • Okan, İ. (2011). Eğitsel Oyunlarla Futbol. Ankara: Spor Yayınevi ve Kitabevi.
  • Özdemir, N. (2006). Türk çocuk oyunları. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Tokuz, G. (2011). Gaziantep çocuk oyunları üzerine halk bilimsel bir inceleme. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Uygun, N. ve Hakkoymaz, S. (2019). Hakeke Gaziantep geleneksel çocuk oyunları aracılığıyla Türkçe ve matematik öğretimi. İstanbul: Genel Satış Pazarlama ve Yayınevi.
  • Yavuzer, H. (2001). Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-5339
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Gaziantep Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Atletizmde Yurt İçi ve Yurt Dışı Müsabakalardaki Elit Atletlerin Başarı Motivasyonu ve Anksiyete Düzeylerinin İncelenmesi

Mehmet KUMARTAŞLI, İbrahim ERBAŞ, Emrah YILMAZ, Berat KOÇYİĞİT

Effect of Short-Term Plyometric Exercises on Element Metabolism in Adolescents

Zarife PANCAR

Investigation of Sports Injuries and Kinesiophobia in Volleyball Players

Gülşah ÜNVER, Ersan KARA, Atila YOLDAŞ

The Examine of Imagination and Self-Efficacy Levels of Athletes in Terms of Some Variables

Serdar KOCAEKŞİ, Umut SEZER, Ayşegül Funda ALP, Ramazan TAŞÇIOĞLU

Gaziantep Yöresine Ait Geleneksel Çocuk Oyunları: Ambel Gog ve Zilley

Tarkan TUZCUOĞULLARI, Ahmet Emre FAKAZLI, Sevim Handan YILMAZ, Muhsin HAZAR

10-14 Yaş Grubu Takım Sporcularının Oyunsallık Düzeylerinin Sedanterlerle Karşılaştırılması

Cengiz AKARÇEŞME, Tebessüm AYYILDIZ DURHAN, Sevim Handan YILMAZ, Muhsin HAZAR

Elit Yüzme Sporcularının Egzersiz Bağımlılığı Düzeylerinin İncelenmesi

Batuhan BATU, Ali Dursun AYDIN

Beden Eğitimi Dersine İlgi Ölçeği (Bediö): Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması

Sinan UĞRAŞ, Cenk TEMEL

Bedensel Engelli Sedanter ve Sporcu Bireylerin Fiziksel Aktiviteye Karşı Tutumları ve Yaşam Tatmin Düzeylerinin İncelenmesi

Kürşat HAZAR, Ahmet Ferdi KOÇ

Kadınlara Uygulanan 8 Haftalık Reformer Pilates Egzersizlerinin Vücut Kompozisyonuna ve Bazı Fiziksel Uygunluk Parametrelerine Etkisi

Hasan AKA, Serkan İBİŞ, Rumeysa ARICI