Amerika Konsolosu Cesnola’nın Kıbrıs’taki Arkeolojik Çalışmaları

1865’te Kıbrıs’a Amerika konsolosu olarak atanan Louis Palma di Cesnola, görev yerine gelir gelmez burasını tanımak için çalışmalara başladı. Ada hakkında yeterli malumat sahibi olduktan sonra arkeolojik kazılara başladı. İstanbul ve Kıbrıs’taki Amerikalı siyasilerin destekleri sayesinde çalışmalarını her geçen gün arttırdı. Bu çalışmalar sonunda pek çok tarihi eseri gün yüzüne çıkardı. Her yıl fermanını yeniletmeyi başaran Cesnola bu sayede sorun yaşamadan çalışmalarını devam ettirdi. Fırsat buldukça Kıbrıs’ın kültür ve tabiat varlıklarını Avrupa’nın ve Amerika’nın muhtelif müzelerine gönderdi. Bunlar arasında en önemlileri New York’taki Metropolitan Müzesi, Londra’daki British Museum ve Paris’teki Louvre Müzesi’ydi. Çalışmada Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’ndeki vesikalar, Cesnola’nın kendi eseri başta olmak üzere konu hakkında bilgi veren kaynaklardan istifade edilerek Cesnola’nın Kıbrıs’taki arkeolojik çalışmaları ve bu çalışmaları sonunda bulduklarını harice kaçırması hakkında bilgi verildi.
Anahtar Kelimeler:

Kıbrıs, Cesnola, Eski Eser

Amerika Konsolosu Cesnola’nın Kıbrıs’taki Arkeolojik Çalışmaları

1865’te Kıbrıs’a Amerika konsolosu olarak atanan Louis Palma di Cesnola, görev yerine gelir gelmez burasını tanımak için çalışmalara başladı. Ada hakkında yeterli malumat sahibi olduktan sonra arkeolojik kazılara başladı. İstanbul ve Kıbrıs’taki Amerikalı siyasilerin destekleri sayesinde çalışmalarını her geçen gün arttırdı. Bu çalışmalar sonunda pek çok tarihi eseri gün yüzüne çıkardı. Her yıl fermanını yeniletmeyi başaran Cesnola bu sayede sorun yaşamadan çalışmalarını devam ettirdi. Fırsat buldukça Kıbrıs’ın kültür ve tabiat varlıklarını Avrupa’nın ve Amerika’nın muhtelif müzelerine gönderdi. Bunlar arasında en önemlileri New York’taki Metropolitan Müzesi, Londra’daki British Museum ve Paris’teki Louvre Müzesi’ydi. Çalışmada Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’ndeki vesikalar, Cesnola’nın kendi eseri başta olmak üzere konu hakkında bilgi veren kaynaklardan istifade edilerek Cesnola’nın Kıbrıs’taki arkeolojik çalışmaları ve bu çalışmaları sonunda bulduklarını harice kaçırması hakkında bilgi verildi. Anahtar Kelimeler: Louis Palma di Cesnola, Kıbrıs, Asar-ı Atika, Eski Eser Kaçakçılığı, Kültür Varlığı, Arkeolojik Yağma

___

  • Brereton, G. (2018). I am Ashurbanipal, king of the world, king of Assyria, London, Thames&Hudson Ltd. lik, C. (2021). “The American consul Cesnola brothers and the fate of antiquities in the Ottoman Cyprus”, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl 11, Sayı 22, pp.265-293 Di Cesnola, L. P. (1877). Cyprus its ancient cities tombs and temples, London.