Silis dumanı katkılı yapı alçılarında eğilmede çekme dayanımının araştırılması

Bu çalışmada, yapı alçıları ile Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi Tesisleri’nde tutulan silis dumanlarının birlikte kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yapı alçısı olarak kullanılan kartonpiyer alçısının SiFeCr baca tozu ile hacimce %5, %10, %15, %20 ve %25 oranlarında yer değiştirilmesi neticesinde elde edilen numuneler, birim ağırlık, boşluk oranı ve eğilmede çekme dayanımı açısından kontrol numuneleri ile karşılaştırılmıştır. Hazırlanan karışımlara, silis dumanı miktarınca su ilavesi yapılarak silis dumanının katılmasıyla meydana gelen su ihtiyacındaki artış karşılanmış ve süperakışkanlaştırıcı katkı maddesi kullanımına gerek kalmamıştır. Yapılan çalışma neticesinde; silis dumanı katkısının, kartonpiyer alçısının birim ağırlığı ve boşluk miktarında azalma, eğilmede çekme dayanımında ise artış meydana getirdiği belirlenmiştir. Çalışmanın sonucu olarak, SiFeCr baca tozunun kartonpiyer alçısı ile %10 - %15 oranında yer değiştirmesi neticesinde en iyi sonucun alındığı belirlenmiştir.

Investigation of the tensile strength of bending in building plasters with silica fumes

In this study, the usability of building plasters with silica fumes which is held in the Etibank Electro-metallurgy company-Antalya, is examined. The samples obtained from the result of displacement with specified proportions (5, 10, 15, 20, 25%) of the control sample as volumetric, papier-meché and SiFeCr chimney dust which are prepared beforehand are mixed. Then, the obtained samples are compared with the control sample in terms of the unit weight, porosity and bending strength. When adding silica fume to the mixture, water requirement is increased. Therefore, water addition has been completed in the amount of silica fume. Thus, it does not need for using the super-plastificiser addition material. In the condition of using silica fume, the consequence of comparisons which is done with the control samples, is determined that porosity and unit weights of them decrease whereas the bending strength of them increases. As a conclusion, it is seen that the best results are obtained on the condition that the average amount of displacement with SiFeCr chimney dust and plaster is 10-15%.

___

  • 1.Ersoy, H. Y., Alçı, Sünger Taşı ve Cam Lifi Kompoziti, İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınevi, 1985.
  • 2.Erdoğan, T.Y., Beton, ODTÜ, Ankara, 2003.
  • 3.Yeğinobalı, M.A., "Silis Dumanının Betonda Katkı Maddesi Olarak değerlendirilmesi.", Endüstriyel Katı Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 18-19 Kasım 1993.
  • 4.TS 370, Yapı Alçıları, TSE, Ankara, 1995.
  • 5.TS 5266, Alçı-Deney Şartları, TSE, Ankara, 1987.
  • 6.TS 6917, Alçıtaşı(Jips)-Alçı Üretiminde Kullanılan, TSE, Ankara, 1989.
  • 7.Ekinci, C. E., Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi Silis Dumanlarının Çimento ve Betonda Katkı Maddesi Olarak Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, 1995.
  • 8.Özturan, T., "Uluslararası IV. CANMET ACI Betonda Uçucu Kül, Silis Dumanı, Cüruf ve Doğal Puzolanların Kullanımı Konferansının Değerlendirilmesi", Endüstriyel Katı Atıkların İnşaat Sektöründe Kullanılması Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 18-19 Kasım 1993.
  • 9. Uysal, M., Antalya Etibank Elektrometalurji İşletmesi'nde Baca Tozlarının Tutulması, Antalya, 1993.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

2 boyutlu çizimlerden 3 boyutlu katı modellerin otomatik elde edilmesi

Adem ÇİÇEK, Mahmut GÜLESİN

SON İŞLEMCİ TASARIMINA YENİ BİR YAKLAŞIM

Ali ER, Ersan ASLAN

İKİ-TON KÜÇÜK İŞARET GİRİŞLİ LAZER DİYODUN DİSTORSİYON SİSTEM TEORİSİ

Fatih V. ÇELEBİ, Remzi YILDIRIM

KIRŞEHİR YÖRESİ KIRMATAŞ AGREGALARININ MÜHENDİSLİK ÖZELİKLERİ

Metin ARSLAN, İlhami DEMİR

BİLYALI DÖVME PARAMETRELERİNİN Ç1020 ÇELİĞİNİN YORULMA DAYANIMINA ETKİSİ VE OLUŞAN KALICI GERİLMENİN KATMAN KALDIRMA YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI

Emrah DÜLEK, Şenay ORMAN, Çetin KARATAŞ, Süleyman SARITAŞ

$ThO_2-UO_2$ yakıt karışımını içeren candu yakıt çubuklarındaki sıcaklık dağılımının sayısal çözümlenmesi

Eşref BAYSAL, H. Mehmet ŞAHİN, Adem ACIR

Bilyalı dövme parametrelerinin Ç1020 çeliğinin yorulma dayanımına etkisi ve oluşan kalıcı gerilmenin katman ve kaldırma yöntemi ile araştırılması

Emrah DÜLEK, Süleyman SARITAŞ, Şenay ORMAN, Çetin KARATAŞ

Keyfi fiber takviyeli viskoelastik piezoelektrik bir cismin elektro-termomekanik davranışı için matematiksel bir model

Mustafa Reşit USAL, ALİ Ünal ERDEM, Melek USAL

Isı yükü ve merkezkaç kuvvet etkisi altındaki değişken kalınlıklı uzantılı yüzeylerde deformasyon analizi

Mehmet E. KARTAL, Ahmet N. ERASLAN

İZOTROPİK MATRİS MALZEMESİ OLAN FİBER TAKVİYELİ DİELEKTRİK VİSKOELASTİK ORTAMLARIN ELEKTRO-TERMOMEKANİK DAVRANIŞI İÇİN MATEMATİKSEL BİR MODEL

Ali ERDEM, Melek USAL, Mustafa USAL