Pamuk gabardin kumaşlarda dikiş randımanı ve kayması

Giysi kalitesi çeşitli faktörlerin bir bileşimidir. Bu faktörler içersinde dikim prosesi önemli bir yer tutmaktadır. İstenilen dikim kalitesinin elde edilmesinde dikiş randımanı ve kayması temel kalite belirleyicileri olarak rol oynamaktadırlar. Bu çalışmada gabardin kumaşlarda çeşitli kumaş ve dikiş ipliği özelliklerine bağlı olarak dikiş randımanı ve kayması analizi yapılmıştır. Bu amaçla 10 ayrı pamuk gabardin kumaş ve 14 ayrı incelikte dikiş ipliği kullanılmıştır. Dikiş randımanı hafif gramajlı kumaşlarda kullanılan dikiş ipliğinin inceliğine bağlı olarak artarken orta ve ağır gramajlı kumaşlarda ise azalmaktadır. Kalın dikiş iplikleri orta ve ağır gramajlı kumaşlarda daha yüksek dikiş randımanı vermiştir. Pamuk/polyester dikiş iplikleriyle dikilen kumaşlarda en yüksek, merserize pamuk dikiş iplikleriyle dikilen kumaşlarda ise en düşük dikiş kayması değerleri elde edilmiştir.

Seam efficiency and slippage in cotton gabardine fabrics

Garment quality is a composition of various factors. Seam process plays important role in these factors. Seam efficiency and slippage are the basic quality determinants for the obtaining the seam quality desired. In this study, seam efficiency and slippage in relation to various properties of cotton gabardine fabrics and sewing threads were tested. For this purpose, twenty-four sewing threads with different compositions and ten cotton gabardine fabrics having different dimensional and tensile properties were used. Seam efficiency values of light weight cotton gabardine fabrics increase with the decrease in linear density of the sewing threads. Contrary to this, the seam efficiency values of medium and heavy weight cotton gabardine fabrics increase with the increase in linear density for all compositions of the sewing threads used. Cotton /polyester sewing threads give the highest seam slippage values while mercerized cotton sewing threads give the lowest seam slippage values for all cotton gabardine fabrics.

___

  • 1. Kawabata, S., Niwa, M., “Fabric Performance in Clothing and Clothing Manufacture” Journal of Textile Institue, Vol. 80, No 1, 19-50, 1989. 2. Behera, B.K., Chand, S., Singh, T.G., Rathee, P., Singh,T.G., Rathee, P., “Sewability of Denim”, International Journal of Clothing Science and Technology, Vol. 9, No2, 128-140, 1997. 3. Salhotra, K.R., Hari, P.K., Sundaresan, G., Sewing Thread Properties, Textile Asia, September, 46-49, 1994 4. Carr, H. , Latham, ., The Technology of Clothing Manufacture, Oxford, London, 274-275, 1988. 5. Santral Dikiş A.Ş. “İplik Teknolojileri Teknik Bülteni” Bölüm 5-16, Bursa, 1999. 6. Meriç, B., Yenginer, V., Astarlık Kumaşlarda Yapısal Parametrelerin Dikiş Performansına Etkileri, E.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama Merkezi, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Kasım-Aralık, yıl 10 Sayı 6, 257-265, 2000. 7. Özdil, N., Kumaşlarda Fiziksel Kalite Kontrol Yöntemleri, E. Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayını, No: 21, Bornova, 73, 2003.