ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİKLERİN İŞLENMESİNDE KESİCİ TAKIM KAPLAMASININ VE KESME HIZININ KESME KUVVETLERİ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİ

Bu çalışmada, iki farklı kalitede östenitik paslanmaz çeliğin (AISI 304 ve AISI 316) işlenmesinde, kesici takım kaplamasının, kesme hızının ve iş parçası malzemesinin, kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla soğutma sıvısı kullanılmadan tornalama metoduyla işlenebilirlik deneyleri yapılmıştır. TiC/TiCN/TiN ve TiCN/TiC/Al2O3 katmanlarıyla çok katlı kaplanmış sementit karbür kesici takımlar kullanılmıştır. Deneyler dört farklı kesme hızında (120, 150, 180 ve 210 m/dak) ilerleme hızı ve talaş derinliği sabit tutularak yapılmıştır. İlerleme hızı 0,16 mm/dev ve talaş derinliği de 1,6 mm olarak alınmıştır. Deney sonuçları, TiC/TiCN/TiN kaplanmış kesici takımın TiCN/TiC/Al2O3 kaplanmış kesici takımdan daha düşük kesme kuvvetlerine sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kesme hızının kesme kuvvetlerinde önemli derecede bir değişikliğe neden olmadığı ancak işlenmiş yüzey pürüzlülüğünü önemli derecede etkilediği görülmüştür. Artan kesme hızı ile yüzey pürüzlülük değerleri belirli bir kesme hızı değerine kadar azalmış ancak bu değerden sonra artan kesme hızı ile artış eğilimi göstermiştir.

___

  • Sarwar, M., Zhang, X., ve Gillibrand, D., “Performance of Titanium Nitride-Coated Carbide Tipped Circular Saws when Cutting Stainless Steel and Mild Steel”, Surface and Coatings Technology, Cilt 94-95, 617-621, 1997.
  • Groover, M.P., Fundamentals of Modern Manufacturing – Materials, Processes and Systems, Prentice-Hall Inc., New Jersey, A.B.D., 1996.
  • DeGarmo, E.P., Black, J.T. ve Kohser, R.A., Materials and Processes in Manufacturing, Prentice-Hall Inc., New Jersey, A.B.D., 1997.
  • Lim, C.Y.H., Lim, S.C. ve Lee, K.S., “The Performance of TiN-coated High Speed Steel Tool Inserts in Turning”, Tribology International, Cilt 32, 393-398, 1999.
  • Ezugwu, E.O.ve Okeke, C.I., “Tool Life and Wear Mechanisms of TiN Coated Tools in an Intermittent Cutting Operation”, Journal of Materials Processing Technology, Cilt 116, 10-15, 2001.
  • Nouari, M., List, G., Girot, F. ve Coupard, D., “Experimental Analysis and Optimisation of Tool Wear in Dry Machining of Aluminium Alloys”, Wear, Cilt 255, 1359-1368, 2003.
  • Prengel, H.G., Santhanam, A.T., Penich, R.M., Jindal, P.C. ve Wendt, K.H., “Advanced PVD-TiAlN Coatings on Carbide and Cermet Cutting Tools”, Surface and Coatings Technology, Cilt 94-95, 597-602, 1995.
  • Ducros, C., Benevent, V. ve Sanchete, F., “Deposition, Characterization and Machining Performnace of Multilayer PVD Coatings on Cemented Carbide Tools”, Surface and Coatings Technology, Cilt 163-164, 681-688, 2003.
  • Sharman, A., Dewes, R.C. ve Aspinwall, D.K., “Tool Life when High Speed Ball Nose End Milling Inconel 718TM”, Journal of Materials Processing Technology, Cilt 118, 29-35, 2001.
  • Korkut, I., Kasap, M., Ciftci, I. ve Seker, U., “Determination of Optimum Cutting Parameters during Machining of AISI 304 Austenitic Stainless Steel”, Materials & Design, Cilt 25, No 4, 303-305, 2004.
  • Sandvik-Coromant Co. Inc., Modern Metal Cutting – A Practical Handbook, İsveç, 1997.
  • Trent E.M., Metal Cutting, Butterworths Pres, London, 1989.
  • Paro, J., Hanninen, H. ve Kauppinen, V., “Tool Wear and Machinability of X5 CrMnN 18 18 Stainless Steels”, Journal of Materials Processing Technology, Cilt 119, No 1–3, 14–20, 2001.
  • Kalpakjian, S., Manufacturing Process for Engineering Materials, Addison-Wesley, New York, A.B.D., 1991.
  • Shaw, M.C., Metal Cutting Principles, Oxford University Press, Oxford, 1989.
  • Ezugwu, E.O. ve Kim, S.K., “The Performance of Cermet Cutting Tools when Machining an Ni-Cr-Mo (En 24) Steel”, Lubrication Engineering, Cilt 51, No 2, 139-145, 1995.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı çalışma gazlarının stirling motorunun performansına etkilerinin deneysel olarak incelenmesi

Halit KARABULUT, Can ÇINAR, Atilla KOCA

Bütünleşik tur-rotasyon çizelgeleme yaklaşımı ile işyükü minimizasyonu

Ulusam Serap SEÇKİNER, Mustafa KURT

Robotlu bir imalat hücresindeki taşıma işlemleri için modele dayalı bir uzman sistem geliştirilmesi

Yusuf USTA

Östenitik paslanmaz çeliklerin işlenmesinde kesici takım kaplamasının ve kesme hızının kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğüne etkisi

İbrahim ÇİFTÇİ

FARKLI ÇALIŞMA GAZLARININ STIRLING MOTORUNUN PERFORMANSINA ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

Can ÇINAR, Atilla KOCA, Halit KARABULUT

Asenkron motorların sinirsel-bulanık denetleyici ile uyarlamalı denetimi

Beşir DANDIL, Muammer GÖKBULUT

ERGİMİŞ METAL KARIŞTIRMA VE BASINÇLI DÖKÜM YÖNTEMİ İLE ALÜMİNYUM ESASLI TANECİK TAKVİYELİ KOMPOZİTLERİN ÜRETİMİ

Gökhan SUR, Yusuf ŞAHİN, Hasan GÖKKAYA

BAKIR VE ÇELİK LEVHALARIN ÖRTÜLÜ ELEKTROD VE TIG KAYNAK YÖNTEMLERİ İLE BİRLEŞTİRİLMESİ VE ARAYÜZEY ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Ahmet DURGUTLU, Nizamettin KAHRAMAN, Behçet GÜLENÇ

5083 Al-Mg ALAŞIMINDA MEKANİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE KOROZYON ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Gürol ÖNAL, Ali ÜNÜVAR, Tevfik ŞİMŞEK

Toz metalurjisi ile üretilmiş demir esaslı parçalarda asidik ve bazik akımsız nikel çözeltilerin kaplama kalitesine etkisi

Ulaş MATİK, Ramazan ÇITAK