Elektromanyetik dalga yayılım ve saçılım problemlerine analitik ve sayısal pertürbasyon teknikleri ile çözüm yaklaşımı

Bu makalede, fiziksel bir problemin oluşumunda veya tanımında yer alan parametrelerdeki küçük değişimlerin, sonuçta hesaplanan değere olan etkisi incelenmiştir. İncelemelerde matematiksel araç olarak Pertürbasyon Teorisi ve Asimptotik Seri açılımları kullanılmıştır. Pertürbasyon teorisi, analitik ve nümerik olmak üzere 2 farklı yaklaşımda ele alınmış ve elektromanyetik problemlerin çözümüne ağırlık verilmiştir. Elektromanyetik dalga yayılım denklemi birimsizleştirilerek asimptotik seri açılımlarına dönüştürülmüş, denklemde uzamsal Fourier dönüşümü uygulanarak tekil pertürbasyon uygulama örneği sunulmuştur. Tekil pertürbasyon teorisi ile gerçekleştirilen çözümün geçerlilik aralığı incelenmiştir. Makalede rastgele dağılımlara bağlı küçük değişimler de ilgili parametrede “Pertürbasyon” olarak nitelendirilmiş, bu yaklaşım da örneklerle temsil edilmiştir. Toplam yansımanın stokastik özellikleri Monte Carlo benzetimleri ile sağlanmıştır. Doğada sıklıkla rastlanan çok katmanlı yapıların fiziksel özellikleri ötelemeli fonsksiyonlar ile hesaplanmış ve EM yansıma sinyali ölçerek tahmin edilmiştir. Bu yöntemde, görünmeyen tabakaların parametrelerinde olası sapmalar rastlantısal dağılımlar ile temsil edilmiştir. Pertürbasyon kavramı, katmanlarda elektriksel özelliklerin beklenen değerden sapmasını temsil etmek için kullanılmış, çıkış parametrelerinde ölçülen olasılık dağılımları ortalama değer, standart sapma, 3. Moment (skewness) ve 4. Moment (kurtosis) değerleri ile yorumlanarak anlamlandırılmıştır.

___

  • [1] Bender C.M., Orszag S.A., Advanced Mathematical Methods for Scientists and Engineers, 1999.
  • [2] Holmes M.H., Introduction to perturbation methods, 2019.
  • [3] Sadiku M.N.O., Monte Carlo Methods for Electromagnetics, Monte Carlo Methods Electromagn., Boca Raton 1–224., 2018.
  • [4] Lamb, K.G, Course Notes for AMATH 732, University of Waterloo, pp. 1–18., october 2017
  • [5] Paulsen W., Asymptotic analysis and perturbation theory, 1–521. 2013.
  • [6] Akkaya M.K., Yılmaz A.E., Çok Katmanlı Soğurucularda Pertürbasyon Yaklaşımı ile Duyarlılık Analizi, in: URSI-Turkey, pp. 6–8. 2018.
  • [7] Akkaya M.K., Yilmaz A.E., Monte Carlo-Based Random Modeling Approach for the Description and Electromagnetic Analysis of Multilayer Structures, Electrica, 21 388–407, 2021.
  • [8] Akkaya M.K., Yılmaz A.E., Yeraltı Su Kirliliğinin Tahribatsız Yöntemlerle Tespitine Yönelik Bir Öneri, URSI-Turkey, 6–8., 2018.
  • [9] Akkaya M.K., Yılmaz A.E., A Proposal for Detection of Underground Water Contamination via Multilayer Reflection Approach, Int. J. Wirel. Microw. Technol., 11 , 39–45. 2021.
  • [10] Veerlavenkaiah D., S. Raghavan, Determination of propagation constant using 1D-FDTD with MATLAB, 2016 Int. Conf. Commun. Syst. Networks, ComNet 61–64., 2016, 2017.
  • [11] Alıcı K.B., The Left Hand of Electromagnetism: Metamaterials, Bilkent University, 2010.
  • [12] James M. A, Perturbations, Theory and Methods, in: Iowa State University, pp. 358–360. 1999
  • [13] Weng C.C., Waves and Fields in Inhomogenous Media, IEEE Press Ser. Electromagn. Wave Theory, 1990.
  • [14] Cheng D.K., Fundamentals of Engineering Electromagnetics, 2nd ed., Prentice Hall, New Jersey, 1993.
  • [15] Amos Gilat S.V., Numerical Methods for Engineers and Scientists An Introduction with Applications using MATLAB, 1997.
  • [16] Akkaya M.K., Yılmaz A.E., Radom Yapılarında Dış Etkilerin Sebep Olduğu Yapısal Bozulmaların Performans Üzerine Etkilerinin İncelenmesi, URSI-Turkey, pp. 6–8.,2018.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Blok zinciri tabanlı ideal bir veri ticareti platformunun tasarımı için SysML tabanlı bir yaklaşım

Aydın ELBÜZ, Murat OSMANOGLU, Ömer Özgür TANRIÖVER

Tarihi bir caminin hasar sınırlarının irdelenmesi, Konya Sultan Selim Cami örneği

İrfan KOCAMAN, İlker KAZAZ

Kazancı düzleştirilmiş fiber raman yükselteç modelinin ikili arama denklemli adaptif yapay arı kolonisi (İADAYAK) algoritması ile optimizasyonu

Vehbi YOLCU, Murat YÜCEL, Doğan AYDIN

Akışkan yataklı bir gazlaştırıcının hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) ve termodinamik denge yaklaşımı ile modellenmesi ve deneysel verilerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi

Musa YAZGI, Hüseyin TOPAL

3 Boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen sandviç kompozitlerin düşük hızda darbe performanslarının araştırılması

Serdar KAVELOĞLU, Şemsettin TEMİZ

HBIM destekli arşiv modeli

Merve ANAÇ, E. Gorun ARUN

Zeytinyağı endüstrisi atıksuyunu arıtan mikrofiltrasyon membran sisteminde organik madde gideriminin kinetik değerlendirilmesi

Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ, Ezgi OKTAV AKDEMİR

Yakın-fay puls modellerinin yalıtımlı binaların kurşun çekirdek ısınmasına bağlı davranışlarının belirlenmesindeki etkinliği

Zafer KANBİR, Hatice GAZİ, Seda ÖNCÜ DAVAS, Cenk ALHAN

Kolaboratif robot kullanılan sipariş-toplama depo tasarımlarının eniyilenmesi

Mahmut TUTAM

Akan veri kümeleme probleminde ağaç veri yapılarının performans karşılaştırması

Ali ŞENOL, Mahmut KAYA, Yavuz CANBAY