Duvar yönünün yalıtım kalınlığına etkisi

Bu çalışmada, uygulamada çok kullanılan dıştan yalıtımlı duvarlar göz önünde bulundurularak duvar yönünün yalıtım kalınlıklarına olan etkisi, ısı kazanç ve kayıpları açısından sayısal olarak araştırılmıştır. Çalışma, farklı iklim şartlarına sahip Elazığ, İzmir ve Kars illerinin meteorolojik değerleri kullanılarak üç farklı yalıtım malzemesi için yapılmıştır. Yaz ve kış iklim şartlarına göre elde edilen sonuçlar, grafikler halinde sunulmuştur. Sonuç olarak, doğu ve batı yönündeki duvarlara uygulanan yalıtımın güneye bakan duvarların yalıtımına göre daha kalın olması gerektiği görülmüştür.

Effect of orientation of walls on the insulation thickness

In this study, taking into consideration the walls insulated on the outside which is widely used in application, the effect of orientation of walls on the insulation thickness has been numerically investigated from heat gains and losses points of view. The study has been carried for three different insulation materials by using meteorological data of Elazığ, İzmir and Kars having different climatic conditions. Results obtained for summer and winter conditions are presented in the forms of graph. Consequently, it is seen that the insulation applied to east and west facing walls must be thicker than insulation of south facing walls.

___

  • 1.Oğulata, R.T., “Yapılarda Isıl Yalıtım ve Önemi”,Yalıtım, No 3, 40-44, 1996.
  • 2.Özel, M. ve Pıhtılı, K., “Bina Duvarlarına Uygulanan Yalıtımın Farklı Konumlarının Isı Kazanç ve Kayıplarına Olan Etkisinin Araştırılması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt 7, No 1, 87-97, 2005.
  • 3. Özel, M. ve Pıhtılı, K., “Farklı Yönlere Bakan Duvarlarda Yalıtım Kalınlığının Faz Kayması ve Sönüm Oranına Olan Etkisinin Araştırılması” Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 17, No 2, 287-298, 2005.
  • 4. Soderegger, R.C., “Harmonic Analysis of Build-ing Termal Response Applied to The Optimal Location of Insulation within the Walls”, Energy and Buildings, 1, 131-140, 1977.
  • 5. İbrahim, S.M.A., “The Thermal Behavior of Thermally Insulated and Uninsulated Buildings”,Energy, Cilt 12, No 7, 615-622, 1986.
  • 6. Al-Regib, E. ve Zubair, S.M., “Transient Through Insulated Walls”, Energy,Cilt 20, No7, 687-694,1995.
  • 7. Threlkeld, J.L., Thermal Environmental Engi-neering, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ, 1998.
  • 8. Kılıç, A. ve Öztürk, A., Güneş Enerjisi, Kipaş Dağıtımcılık, İstanbul, 1983.
  • 9. Özışık, M.N., Finite Difference Methods in Heat Transfer, CRC Pres, 1994.
  • 10. Elazığ Devlet Meteoroloji İstasyonu, Dış Hava Sıcaklığı Raporu, Elazığ, 1997-2002.