Al MATRİSLİ MgO TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELERİN TORNALANMASINDA YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ

Bu çalışmada, % 5, % 10 ve % 15 takviye- hacim oranlarındaki Al/MgO kompozitler vakumlu infiltrasyon yöntemiyle üretilmiş ve mikroyapıları incelenmiştir. Daha sonra, üretilen bu metal matrisli kompozit (MMK) malzemeler, sementit karbür (SK), kübik bor nitrür (KBN) ve kaplamalı kübik bor nitrür (KBN K) olmak üzere üç ayrı kesici takım ile torna tezgahında işlenmişlerdir. İşlenen kompozit numunelerin yüzey pürüzlülükleri ölçülerek ortalama yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri belirlenmiştir. Yüzey pürüzlülük değerleri, kesme hızının artmasıyla azalma eğilimi gösterirken, ilerlemenin artmasıyla yükselme eğilimi göstermiştir. Bütün işlemelerde en yüksek pürüzlülük değerleri 150 m/min kesme hızında elde edilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü açısından en kötü işlenebilirliğe sahip numune % 15 MgO takviyeli numune olarak belirlenmiştir. % 5 ve % 10 MgO takviyeli numunelerde en iyi yüzey kalitesi SK kesici takımlarda elde edilirken, % 15 MgO takviyeli numunelerde ve yüksek ilerleme değerlerinde KBN K takımlardan daha iyi sonuçlar elde edilmiştir

___

  • Chan, R.W., Haasen, P., Kramer, E.J., “Structure and properties of composites”, Materials Science and Technology, No13, 1-339, 1993.
  • Şahin, Y., Kompozit Malzemelere Giriş, Gazi Kitabevi, Ankara, 91-134, 2000.
  • Lai, S. W., and Chung, D. D. L., ‘‘Fabrication of particulate aluminium-matrix composites by liquid metal infiltration’’, J. Of Mat. Sci., Chapman & Hall, 3128, 1994.
  • Göller, G., ‘‘Basınçlı infiltrasyon yöntemiyle üretilmiş Cu-C kompozitlerin tribolojik davranışının karakterizasyonu’’, 9. Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi, 11-15 Haziran, 1305-1309, 1997.
  • Dhandapani, S. P., Jayaram, V., and Surappa, M. K., ‘‘Growth and microstructure of Al2O3-SiC-Si(Al) composites prepared by reactive infiltration of silicon carbide preforms’’, Acta Met. Ma., No42, 649-656, 1994.
  • Çalın, R., “Magnezya parçacık takviyeli Al matrisli kompozitin vakum infiltrasyon yöntemi ile üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi”, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2006.
  • Pul, M., “Al matrisli MgO takviyeli kompozitlerin infiltrasyon yöntemi ile üretilmesi ve işlenebilirliğinin değerlendirilmesi” Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2010.
  • Mitsubishi, “Turning Tools Catalog”, Mitsubishi Materials Corporation, Japan, 1-400, 2008.
  • Sandvik Coromant, “Modern metal cutting–A practical handbook”, English Edition, Sandvik Coromant, Sweden, I-III, 1994.
  • Günay, M., “ Toz metalurjisi yöntemi ile üretilmiş Al-Si/SiCp kompozitlerin mekanik ve işlenebilirlik özelliklerinin araştırılması”, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009.
  • ISO 4288, “Geometrical Product Specifications (GPS) -Surface texture: Profile method-Rules and procedures for the assessment of surface texture”, 1-8, 1996.
  • Şeker, U., “Takım Tasarımı”, Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, 42-64, Ankara, 2008.
  • Trent, E.M., “Metal cutting”, Butterworths Press, London, 1-171, 1989.
  • Sandvik Coromant, “Turning Catalog”, Sandvik Coromant, Sweden, 8-300, 2008.
  • De Garmo, E.P., Black, J.T., Kohser, R.A., “Materials and processes in manufacturing”, Prentice-Hall Inc., New Jersey, 214-652, 1997.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Al MATRİSLİ MgO TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELERİN TORNALANMASINDA YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ

Muharrem PUL, Recep ÇALIN, Ramazan ÇITAK, Ulvi ŞEKER

TEK SİLİNDİRLİ DÖRT ZAMANLI BİR DİZEL MOTORUNUN DİNAMİK MODELİ VE TİTREŞİMLERİNİN İNCELENMESİ

Halit KARABULUT, Erkan ÖZTÜRK, Can ÇINAR

KURUMSAL BİLGİ GÜVENLİĞİNDE GÜVENLİK TESTLERİ VE ÖNERİLER

Yılmaz VURAL, Şeref SAĞIROĞLU

7039 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ KAYNAK ÖNCESİ VE SONRASI MEKANİK VE BALİSTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Mehmet ERDEM, Mehmet TÜRKER

GÜÇ KALİTESİNDEKİ BOZULMA TÜRLERİNİN SINIFLANDIRILMASI İÇİN BİR ÖRÜNTÜ TANIMA YAKLAŞIMI

Murat UYAR, Selçuk YILDIRIM, Muhsin GENÇOĞLU

BUJİ ATEŞLEMELİ HİDROJEN MOTORUNDA KARIŞIM ORANI VE ATEŞLEME AVANSININ MOTOR PERFORMANSINA VE ÇEVRİMLER ARASI FARKA ETKİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI

Habib GÜRBÜZ, Dinçer BURAN, İsmail AKÇAY

GÜÇ KATSAYISI DÜZELTİM DEVRELERİNDE ORTALAMA AKIM KONTROL TEKNİĞİ VE SAYISAL SİNYAL İŞLEMCİSİ KULLANARAK YENİ BİR YÖNTEMİN UYGULANMASI

Ahmet KARAARSLAN, İres İSKENDER

ISI ENERJİSİ DESTEKLİ BİR KOMPRESÖRÜN BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEMİNDEKİ PERFORMANSININ DENEYSEL İNCELENMESİ

Halil VARİYENLİ, Tayfun MENLİK, Musa ÖZKAYA

BATARYA KAPASİTE KESTİRİMİ

Cüneyt BARLAK, Yakup ÖZKAZANÇ

KOHEZYONSUZ ZEMİNLER İÇERİSİNDE YATAY YÜKLENMİŞ ÇELİK KAZIKLARIN DEPLASMANLARININ ELASTİK EĞRİ DENKLEMİ YARDIMI İLE BULUNMASI

Ayhan GÜRBÜZ