Tüketici Haklarının Tüketici Eğitimindeki Rolü

Tüketici eğitimi, tüketicinin ekonomik kaynaklarını yönetme, mal ve hizmetleri seçme, satın alma ve kullanma becerilerini geliştirme, tüketici hakları ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme ve örgütleme bilincini geliştirme yolu ile topluma rasyonel tüketiciler kazandırmayı amaçlar. Tüketiciler arasında haklarını arama, kullanma ve örgütlenme bilincini geliştirmek tüketici eğitiminin diğer amaçları arasında yer almaktadır.Bilinçli tüketimin gerçekleşmesinde tüketicinin sahip olduğu (temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, güvenlik ve güven duyma hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma hakkı, tazmin edilme hakkı, sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkı) evrensel haklarını bilmesi ve uygulamada bunları kullanması son derece önemlidir.

The Role of Consumer Rights in Consumer Education

Consumer education aims to administer the economic sources of the consumer, selection of the product and service, development of purchase and usage skills, consumer rights and responsibilities and the methods of developing organization skills and gaining rational consumers to the society. It is very important for the consumers to know their universal rights (right of meeting the basic needs, right of security and trust, right of gaining information, right of education, right of electing, right of announcing their demands, right of compensation, right of having a healthy environment) and the usage in application for the realization of conscious consumption.

___

  • Baykan, R . (1998) . Türkiye’de Tüketicinin Korunması Tedbirleri, Öneriler ve Ekonomik Etkileri. İstanbul.
  • Ersoy, A.F . (2001) . Tüketici Eğitiminde Tüketici Haklarının Yeri ve Önemi. Standart Ekonomik ve Teknik Dergisi. 33 (471), 20-23.
  • Herman, R . (2002) . Consumerizm: Its Goals Organizatıon and Future. Journal of Marketing. 2(1), 17-25.
  • Mazlum, M . (1999) . Tüketici Haklarını Nasıl Koruyabiliriz? Pazarlama Dünyası Dergisi. 1(25), 9-11.
  • Karpatkin, R . (1996) . Consumer Rights and Problems In The World.I. Uluslararası Tüketici Konferansı. İstanbul.
  • Tok, F . (1994) . Tüketici Neden Örgütlenmeli? Tüketici Dergisi. TSE Yayını. Ankara.
  • Özcan , Ş . (1996) . Tüketicinin Korunması . Standart ve Ekonomik Teknik Dergisi. 35 (414), 126-130.
  • Özsabuncuoğlu , İ . (2001) . Tüketici Haklarının Korunmasına İlişkin Gözlemler. Standart Ekonomik ve Teknik Dergisi. 24 (471), 32-36.
  • Öztürk, T . (1986) . Tüketicinin Korunması ve Tüketici Hakları. Ankara: Türk-İş Kooperatifler Bürosu Yayını.
  • Yener, M . (1990) . Tüketici Eğitimi ve Aile Açısından Önemi. Standart Ekonomik ve Teknik Dergisi. 29 (346), 19-24.
  • Yiğit, E . (2001) . Canınızı Sıkan Her Malın Bedelini Ödetin. Ekonomik Trend Dergisi. İstanbul.