Tarih Öğretiminde Bir Cumhuriyet Aydını: Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu ve Tarih Yazıları

1924 yılından itibaren basın hayatında olan Cumhuriyet gazetesi, siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olayları gazete sayfalarına taşımaya başlamıştır. Başta Yunus Nadi olmak üzere, Reşit Galip, Köprülüzade Mehmet Fuat, Abidin Daver gibi pek çok tanınmış simayı gazete okuyucusu ile buluşturan Cumhuriyet’e, tarihsel olayların aydınlatılmasına katkı sağlamıştır. Meraklılarının çoğu zaman heyecanla beklediği yazı dizileri de bu gazetenin hedefleri için olduğu kadar tarih öğretiminin çeşitlenmesi ve tarihsel bilinçlenmenin geniş kitlelere yayılması bakımından da olumlu sonuçlar doğurmuştur.  Cumhuriyet gazetesinin tarihsel misyonu Atatürk Döneminde olduğu gibi sonrasında da devam etmiştir. Nitekim İsmail Hami Danişmenda and Yavuz Abadan gibi 1940’lı yılların tanınmış simaları da tarihsel yazıları ile Cumhuriyet’in popülerliğini artırmıştır. İşte bu yıllarda geniş bir yazı çeşitliliği ile basında dikkat çeken bir başka kişi de Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu olmuştur. Şehsuvaroğlu Akşam, Tasvir, Vatan ve Yeni Sabah gibi gazetelerden başka 1948-1963 yılları arasında Cumhuriyet’te köşe yazıları kaleme almıştır. Yazılarının önemli bir kısmını İstanbul ve Türk kültür ve medeniyetine ayıran Şehsuvaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bazı tarihi şahsiyetler ile cumhuriyet tarihinin bazı konularını da yazılarına taşımıştır. Bu makalede Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu’nun hayatından bazı kesitler sunulduktan sonra eserlerinden bahsedilmiş ve Cumhuriyet gazetesinde yazdığı yazılar örnekleminden hareketle tarihçiliği ortaya konulmaya çalışılmıştır.  

___

  • Referans1Cumhuriyet gazetesi. 1948-1963 koleksiyonu.
  • Referans2Çoker F.(1965). Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu - Emekli Öğretmen Albay - Sicil No. 937/266, Donanma Dergisi, 78(448).
  • Referans3DocPlayer, (2018). http://docplayer.biz.tr/7707449-Haluk-yusuf-sehsuvaroglu-derleyen-serdar-basaran.html adresinden 15.01.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Referans4Doğan M. C.(2008). Yücel Dergisinin Fikrî ve Edebî Tahlili. Gazi Türkiyat, 3.
  • Referans5Günyol, V.(2004). Uzak Yakın Bölük Pörçük Anılar. Yayına Hazırlayan: Ülkü Uluırmak, İstanbul: Dünya Kitapları.
  • Referans6Malkoç, E.(2007). Haluk Yusuf Şehsuvaroğlu’nun Kaleminden Ahmet Rıza Bey ve Yazışmaları. Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Dergisi, 12(6).
  • Referans7Nebioğlu, O.(1963). Kaybettiğimiz Değerler: Haluk Şehsuvaroğlu. İstanbul: Cumhuriyet.
  • Referans8Noyan, B.S.(1976). Deniz Müzesi’nin Tarihçesi. Hayat Tarih Mecmuası. 1(4).
  • Referans9Physics,(2018).http://www.physics.metu.edu.tr/~uoyilmaz/TurkSiiri/cagdasturksiiri/nazimhikmet/nazimhikmet-davalar.htm adresinden 02.03.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Reerans10Yıldırım, A. ve Şimşek, H.(2003). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.