Ç1010 ve Ç1050 çeliklerinin işlenmesinde oluşan kesme kuvvetlerinin talaş derinliği ve ilerlemeye göre değişiminin belirlenmesi

Bu çalışmada, tornalama esnasında oluşan kesme kuvvetleri bilgisayar yardımıyla ölçülmüştür. Bu amaçla strain gage esasına dayalı bir dinamometre tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Deneylere başlamadan önce dinamometrenin kalibrasyonu ve karakteristiği çıkarılarak normal dağılım eğrileri elde edilmiştir. Ayrıca kalibrasyon için bir adet kalibrasyon bileziği imal edilmiştir. Dinamometreden alınan analog bilgileri digital olarak bilgisayar ortamında değerlendirebilmek için bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Deneylerde, Makina Kimya Endüstrisi (MKE) üretimi, alaşımsız makina yapı çeliklerinden Ç1010 ve Ç1050 kullanılmıştır. Hazırlanan numuneler üzerinde değişik kesme parametrelerine göre kesme kuvvetleri ölçülmüştür. İndiksiyon ile kısmen sertleştirilen (64 Re Sertliğe kadar) Ç1050 işparçasında kesme kuvvetleri ölçülerek, sert bölgeye girildikçe kuvvetlerdeki değişmeler ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar grafiklerle ifade edilerek tartışılmıştır.

The determination of cutting forces in machining of Ç1010 and Ç1050 steels according to cutting depth and feed rate

In this study, the cutting forces generated during turning have been measured by a computer. For this purpose a strain gage based dynamometer has been designed and manufactured. Before testing, the calibration and characterisation of dynamometer have been obtained and normal distribution curve has been generated. A calibration ring has also been produced for calibration. A computer program has been used for evaluating digitally analogue information in computer environment, which is obtained form the dynamometer. In the tests unalloyed Ç1010 and Ç1050 carbon steel manufactured by MKE has been used. On the samples, the cutting forces have been measured according to other cutting parameters. In addition cutting forces has been measured on the partly hardened Ç1050 steel by induction method. The obtained results have been discussed on the graphics.

___