Sanayi Yapılarındaki Yapısal Olmayan Elemanların Deprem Etkisi Altındaki Davranışı

Ülkemizdeki mevcut sanayi yapılarının bulunduğu ve nüfusun yoğun olduğu, gelişmişlik seviyesi yüksek olan bölgelerde deprem gerçekleşme riski oldukça fazladır. Depremler sırasında yapısal olmayan elemanlar (YOE), sanayi tesislerinde üretimin durması, işgücü kaybı, stok kaybı, makine ve teçhizatların işlevini kaybetmesi, tehlikeli maddelerin sızıntısı sonucu yangın ve patlamalar meydana gelmesi, yaralanma ve can kayıplarının oluşması gibi riskler meydana getirebilir. Deprem öncesinde alınabilecek önlemler sayesinde oluşabilecek tehlikeler büyük oranda azaltılabilir. Meydana gelen depremlerden elde edinilen deneyimler sonucunda oluşabilecek yapısal hasarlarla ilgili birçok çalışma gerçekleştirilmiştir. Buna rağmen yapısal olmayan elemanlarla ilgili araştırmaların sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada yapısal olmayan elemanlar ele alınarak, deprem etkisinde oluşabilecek riskler ve alınabilecek tedbirlerden bahsedilmiştir.

___

  • [1] B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Afete Hazırlık Eğitim Birimi, YOTA, Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması El Kitabı, İstanbul, 2005.
  • [2] O. Elibol,17 Ağustos Depremi’nin Ekonomik Boyutları İle Orta Hasarlı Binaların Onarım – Güçlendirme Maliyet Analizleri ve Uygulamaları, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2001.
  • [3] C. İpek, A.H. Kuzucuoğlu, M.R. Kıstır, Yapısal Olmayan Sistemlerin Deprem Etkileri Açısından Değerlendirilmesi, IBEES2015, Burdur, 7-9 Mayıs 2015, 197 -206.
  • [4] Ö. Can, Y. Kopraman, A. Büyükkaragöz, Depreme Dayanıklı Bina Kapsamında Yapısal Olmayan Riskler ve Önlemler, 8.Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı İTÜ, İstanbul, 2015.
  • [5] AFAD, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Depreme Karşı Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması, İstanbul, 2011.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi , Fen Bilimleri Enstitüsü