ТÜRK VE KIRGIZ NİNNİLERİNDE ÇOCUKLAR İÇİN KULLANILAN HİTAPLAR

Ninni deyince akla çocuk gelir. Ninnilerde asıl amaç çocuğu uyutabilmek gibi görünse de görünenin arkasında ninni söylerken ayrıca çocuk için dile getirilen dilek ve temenniler de bulunmaktadır. Çocuğun uzun ömürlü olması, hastalıklardan korunma, gelecek hayatıyla ilgili dilekler, nazardan korunma gibi durumlar bu dilek ve temenniler içerisinde sayılabilir. Ninnileri; anne, hala, teyze, abla, anneanne, babaanne söyleyebilir. Bu kişilerin psikolojik durumları da ninnilerde yer alır. Ninnilerde bu konular işlenirken büyükler tarafından çocuklar için bazı hitaplar da kullanılmaktadır. Bu hitaplar çocuğun cinsiyetine, ninniyi söyleyen kişinin bebekle akrabalık durumuna, söyleyen kişinin psikolojisine göre çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada Türk ve Kırgız ninnilerinde çocuklar için kullanılan hitaplar değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Ninni, dilek, temenni, hitap.

___

  • “Baldar Irları” (09 Mayıs 2014)  http//www. bizdin. kg/elib/kitepter/html/kpa1/bap/section11. html. (11. 05. 2016) .
  • AYTMATOV Y. T., AKAYEVA M. D., AKMATALİYEV A. A., KARIPKULOV A. K. (2002), The Folklore of Children, National Academy of Science of Kyrgyz Republic, The 12-th Volume of “El Adabıyatı” Series” Bişkek.
  • DEMİR Necati - DEMİR Fikriye (2011), Türk Ninnileri, Ankara: Sarkaç Yayınları.
  • ELÇİN Şükrü (2000), Halk Edebiyatına Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • OĞUZ, Öcal - EKİCİ, Metin - AÇA Mehmet - DÜZGÜN Dilaver (2013), Türk Halk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • YILDIZ Naciye (2007), Kırgız Halk Edebiyatı 1, Ankara: Alp Yayıncılık.