HASTANELERDEKİ YÖNETSEL ARAÇLARDAN OLAN KOMİTELER HAKKINDA ÇALIŞAN GÖRÜŞLERİ (BİR KAMU VE BİR ÖZEL HASTANE KARŞILAŞTIRMASI)

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de sağlık hizmetlerine olan talep ve hastane sayıları hızla artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde etkin ve kaliteli olmasının sağlanamadığı; hastanelerin yönetim ve organizasyon sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Sağlık kuruluşlarına bu anlamda önemli katkıları olacak yapılardan birisi komitelerdir. Türkiye’deki hastane organizasyonları incelendiğinde komiteler konusunda henüz standardizasyona gidilmediği, hastanelerde genellikle Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları gereği oluşturulması istenen komitelerin yer aldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenlerle çalışmada komiteler incelenmiş; Ankara’da bulunan bir özel hastanede ve bir kamu hastanesinin çalışanlarına hastanelerindeki komitelere ilişkin anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 paket programı ile değerlendirilmiş sonuçlar karşılaştırılarak yorumlanmıştır.

___

  • Akçayı, M. & diğ., (2003). Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitelerinde Cerrahın Rolü, Ulus Travma Dergisi, 9(4), 225‐231.
  • Berberoğlu, A. (1991). Hastanelerde Genel ve Tıbbi Komitelerin İşlevleri ve Hastane Yönetimine Katkıları, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Fakültesi, Hastane ve Sağlık Kuruluşları Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Çadırcı, D.(2010). Hizmet Kalite Standartları Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi. http://slideplayer.biz.tr/slide/2809694/, (10.10.2015)
  • Çatalca, H.(1994). Hastane Hizmetlerinde Kalite Sağlamada ve Değerlemede Komitelerin Rolü, Anadolu Üniversitesi Açık Öğreti Fakültesi Dergisi, 1(1), 44.
  • Erol, E. (1991). Yönetim ve Organizasyon, , İstanbul, Küre Ajans
  • Önal, A. (2007). Yönetsel Bir Araç Olarak Komiteler ve Fatura İnceleme Komitesinin Sağlık Hizmetlerinin Verimliliğine Etkisi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir
  • Phonde, P. (2012). Types Of Comiittees Governing Healh Care Teams: http://www.slideshare.net/priyankaphonde/types‐of‐committees‐ governing‐healthcare‐ teams, 27.09.2015).
  • Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Performans Yönetimi Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı(2011),:https://kalite.saglik.gov.tr/content/files/duyurular_2011/2011/05_mayis _201 1/1305hks.pdf, 27.09.2015).
  • Tosun, K. (1988). Yönetim ve Organizasyon. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme İktisadi Enstitüsü Ders Notları, Yayın No: 1, s.185.
  • Yörüker,S. (2004). Başka Ülke Örnekleri Temelinde Kontrol, Denetim, Teftiş ve Soruşturma: Kavramsal Bir Çerçeve, Ankara.