DİNAMİK GEOMETRİ YAZILIMI CABRİ’NİN MATEMATİK EĞİTİMİNDE KULLANIMI: PİSAGOR BAĞINTISI VE ÇOKGENLERİN DIŞ AÇILARI

Teknolojinin matematik eğitiminde kullanılmasıyla birlikte sınıf ortamlarındaki uygulamalarda da değişimler meydana gelmiştir. Bu ortamlarda kullanılan dinamik geometri yazılımları, geometri öğretiminde öğrencilere geometrik yapılar üzerinde varsayımlarda bulunmalarına, varsayımlarını test etme ve genelleme yapma fırsatı vermiştir. Dinamik Geometri Yazılımları (DGY)’nin sahip olduğu sürükleme özelliği yardımıyla, öğrenci şeklin özelliklerini değiştirirken değişmeyen ilişkileri gözleyerek keşfedebilir. Bu keşif öğrenciye çok güçlü bir varsayımda bulunma imkânı sağlar. Ardından öğrenci bu varsayımını birçok örnekle destekleyebilir ya da reddedebilir. Geleneksel ortamlarda görülemeyen, oluşturulamayan birçok ilişki ve özellikler oluşturulup araştırabilmekte ve böylece genelleme rahatlıkla çalışılabilmektedir Çalışmada öğrencilerin öğrenmelerine katkı sağlayacak ve öğretmenlerin sınıf ortamında kullanabilecekleri iki etkinlik örneği verilmiştir. Öğrenciler, etkinliklerde Pisagor bağıntısı ve çokgenlerin dış açıları toplamını keşfetme imkânı elde edecekler ve genellemelere ulaşacaklardır.

USING DYNAMIC GEOMETRY SOFTWARE CABRI IN MATHEMATICS EDUCATION: PYTHAGOREAN RELATIONSHIP AND EXTERIOR ANGLES OF POLYGONS

A change in practice in the classroom with the use of technology in mathematics education has  occurred.  Dynamic  geometry  software  used  in  these  environments  has  given  students  the opportunity  to  make  their  assumptions  on  the  geometric  structures,  to  test  their  assumptions and to make their generalizations. With the help of the "dragging" feature of Dynamic Geometry Software  (DGS),  students  can  discover  by  observing  the  invariant  relationships  while  changing the properties of the shape. This discovery allows students the opportunity to make very strong assumptions. Then students can support or reject their assumptions with many examples. Many relationships and properties can be created and then be explored that are not seen and created in traditional media thereby generalizations can easily be studied. In this study, it has been given two  examples  of  activities  that  both  teachers  can  use  in  their  classrooms  and  contribute  to students’  learning.  In  the  activities,  students  will  have  the  opportunity  to  discover  the Pythagorean relationship and the total sum of the exterior angles of polygons and thus they will reach generalizations.