SPOR YÖNETİCİSİNDE OLMASI GEREKEN NİTELİKLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı; spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde çeşitli şekillerde görev alan spor yöneticilerinin sahip olması gereken nitelikleri belirlemekte ve beden eğitimi spor yüksekokulu öğrencileri, öğretim elemanları, spor federasyonların başkan ve genel sekreterleri ile özel spor işletmelerinin yöneticilerinin bu niteliklere ilişkin bakış açılarını karşılaştırılarak değerlendirmek hedeflenmiştir. Araştırma evrenini, 2003- 2004 öğretim yılı itibariyle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları’nda görevli olan yaklaşık 230 öğretim elemanı, spor yönetimi bölümünde lisans düzeyinde eğitim gören yaklaşık 400 son sınıf öğrencisi, spor federasyonlarının başkan ve genel sekreterleri (47+47) ile Ankara’daki özel spor işletmelerinin 40 idarecisi oluşturmaktadır. Öncelikle araştırmanın amacına ilişkin mevcut literatür bilgileri taranmış, daha sonra ankette yer alan niteliklerin uygunluğuna yönelik görüşlerin alınması için ön uygulama yapılmıştır. Ön uygulama sonucunda anketin güvenirliği α = .9609 olarak bulunmuştur. Geliştirilmiş anket formu evrenin tamamına uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları bulunmuştur. Ayrıca Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için ise "Tukey" uygulanmıştır. Sonuç olarak, katılımcı grupları oluşturan öğrenciler, öğretim elemanları, fed.bşk./gn.sek.ler ve özel spor işletmeleri yöneticilerinin spor yöneticisinin sahip olması gereken nitelikler üzerindeki değerlendirmelerinde anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak özellikle "Etkili iletişim kurabilme", "Türkçeyi iyi kullanabilme", "insan hareketlerini analiz edebilecek bilgi ve gözlem becerisine sahip olabilme" ve "Yöneticiliği sevme benimseme ve bu alanda çalışmaktan zevk alma duygusuna sahip olabilme" nitelikleri için olumlu, "Yazılı ve görüntülümedyayı takip edebilme", "Spor alanı ile ilgili seminer, sempozyum vb. katılma alışkanlığına sahip olabilme" ve "Espri anlayışına sahip olma" nitelikleri için ise olumsuz yönde tercihte bulunmuşlardır.

A RESEARCH ON NECESSARY QUALIFICATIONS OF SPORTS MANAGER

The main purpose of this study is to determine the must have qualifications of sports executives who take part in the management of several sports activities and services. This study provides comparisons between views of Sports Management students, faculty members, presidents of sports federations and secretaries general, and directors of private sports organizations on these must have qualifications. In the light of these views this study proposes new suggestions. This study includes views of 230 faculty members of Sports Academies, 400 students in Sports Management major, 94 presidents of sports federations and secretaries general, and 40 directors of private sports organizations in Ankara, Turkey. In order to conduct this study, first related literature was researched, and thus a theoretical base for the study was founded. Then in order to determine the appropriateness of qualifications to be placed in the questionnaire, a pre-study was done. The questionnaire was found to be α = .9609. The final version of the questionnaire was applied on all subjects. When analyzing data, initially frequencies and percentages of all participants’ agree proportions on the qualifications provided in each section were calculated.Furthermore, One Way ANOVA Technique was used. As a result of Variance Analysis, in order to determine which participant group(s) was responsible for the variations in groups’ views, Tukey Technique was used.To conclude, different participant groups which consist of university students, faculty members, presidents and secretaries general of sports federations and directors of sports clubs were found to have quite different views on the must have qualifications of sports executives.

___

  • ALPMAN, C. (1972). Eğitimin Bütünlüğü İçinde Beden Eğitimi ve Çağlar Boyunca Gelişimi. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi, s.2-3.
  • BALCI, V. KÜÇÜK, T., SUNAY, H. (2002). Türkiye’deki Dört Büyük Spor Kulübünün Yönetim ve Genel Kurul Üyelerinin Spor Yöneticisi Seçiminde Benimsedikleri Yaklaşımların incelenmesi, Sözel Bildiri, 7. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 27-29 Ekim 2002, Antalya.
  • EDGETT, James D. (1994). Yönetme Sanatı. (Çev; Ayça Haykır), Ankara: Öteki Yayınevi.
  • FİŞEK, K. (1998). Dünyada ve Türkiye’de Spor Yönetimi. 2.Baskı, Ankara: Bağırgan Yayımevi, s.16-17.
  • FLEET, James K.Van (1994). Yöneticilerin Yaptığı En Büyük 22 Hata, (Çev; Ayça Haykır), Öteki Yayıncılık, s.34–63, Ankara.