Spor Bilimleri Öğrencilerinin Çok Alanlı Kararlılık Seviyelerinin İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri öğrencilerinin çok alanlı kararlılık düzeylerinin tespit edilmesidir. Çalışmada ayrıca çok alanlı kararlılık düzeyinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Avrasya, Başkent, Hacettepe ve Hitit Üniversitesi spor bilimleri öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve “Çok Alanlı Kararlılık Ölçeği (MDDS-TR)” kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak; tanımlamalı istatistik ile bağımsız gruplar için t-testi ve Anova testi kullanılmıştır. Sonuç olarak bölümde okuyan öğrencilerin çok alanlı kararlılık seviyelerinin yüksek düzeyde (Ort=84,15) olduğu ve bunun cinsiyet, üniversite, doğum yeri, akademik başarı ile bir işte çalışma durumuna göre anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir.

Examining the Multi Domain Decisiveness Levels of Sport Sciences Students

The purpose of this study was to determine the multi domain decisiveness levels of sport sciences students. It’s also aimed to examine it according to some variables. The study sample group consisted of undergraduate sport sciences students in Avrasya, Başkent, Hacettepe and Hitit Universities. In the study, individual information form which had developed by the researchers and “Multi Domain Decisiveness Scale (MDDS-TR)” were used. Descriptive statistics, t-test for independent groups and Anova test were used as statistical methods to analyze the data. As a result it was determined that students have high multi domain decisiveness levels (mean=84,15) and their levels were significantly differed according to their genders, universities, place of birth, academic success and working status.

___

  • 1. Alver, B. (2004). Psikolojik danışma ve rehberlik eğitimi alan öğrencilerin empatik beceri ve karar verme stratejilerinin çeşitli değişkenler açıcından incelenmesi. Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 185-205.
  • 2. Erkuş, A. (2005). Bilimsel araştırma sarmalı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • 3. Haraburda, E. M. (1998). The relationship of indecisiveness to the five factor personality model and psychological symptomology (PhD Thesis). Ohio State University, Columbus.
  • 4. Iyengar, S. S. ve Lepper, M. R. (1999). Rethinking the value of choice: a cultural perspective on intrinsic motivation. Journal of Personality and Social Psychology, 76(3), 349-366.
  • 5. Kalkan, T. ve Güzel, P. (2018). Serbest zaman etkinlikleri kapsamında bireylerin sosyal ilişkilerinde kararlılık ve sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi: oryantiring örneği. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(4), 175-180.
  • 6. Kelecek, S., Altıntaş, A. ve Aşçı, F. H. (2013). Sporcuların karar verme stillerinin belirlenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 21-27.
  • 7. Kıral, E. (2015). Yönetimde karar ve etik karar verme sorunsalı. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(2), 73-89.
  • 8. Lai, L. (2010). Maximizing without difficulty: a modified maximizing scale and its correlates. Judgment and Decision Making, 5(3), 164–175.
  • 9. Macquet, A. C. ve Fleurance, P. (2007). Naturalistic decision-making in expert badminton players. Ergonomics, 50(9), 1433-1450.
  • 10. Nas, S. (2010). Karar verme stillerine bilimsel yaklaşımlar. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dergisi, 2(2), 43-65.
  • 11. Parker, A. M., De Bruin, W. B. ve Fischhoff, B. (2007). Maximizers versus satisficers: decision-making styles, competence, and outcomes. Judgment and Decision Making, 2(6), 342–350.
  • 12. Saaty, T. L. (2008). Decision making with the analytic hierarchy process. Int. J. Services Sciences, 1(1), 83-98.
  • 13. Sarı, E. (2008). The relations between decision making in social relationships and decision making styles. World Applied Sciences Journal, 3(3), 369-381.
  • 14. Sarı, E. (2010). Çok Alanlı Kararlılık Ölçeği’ni Türkçeye Uyarlama Çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 101-114.
  • 15. Schwartz, B., Ward, A. ve Monterosso, J. (2002). Maximizing versus satisficing: happiness is a matter of choice. Journal of Personality and Social Psychology, 83, 1178– 1197.
  • 16. CRS (Creative Research Systems). (2020, 20 Haziran). Sample size calculator. Erişim adresi: https://surveysystem.com/sscalc.htm
  • 17. Uçkun, G., Üzüm, B, Uçkun, S. (2017). Kişilik ve karar verme ilişkisi: Kocaeli MYO örneği. TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi, 9(35), 231-237.
  • 18. Uludağ, A. S. ve Doğan, H. (2016). Çok kriterli karar verme yöntemlerinin kararlaştırılmasına odaklı bir hizmet kalitesi uygulaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 17-47.
  • 19. YÖK. (2020). Eğitim ve öğretim alanları sınıflamasına göre lisans düzeyindeki öğrenci sayıları. Erişim adresi: file:///C:/Users/Sky/Downloads/2020_T17%20(1).pdf
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2805
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor Bilimleri Öğrencilerinin Çok Alanlı Kararlılık Seviyelerinin İncelenmesi

Mehmet TUNÇKOL, Banu GÜNDOĞAN

10-12 Yaş Grubu Erkek Futbolculara Uygulanan Kor Antrenmanın Teknik Beceri Düzeylerine ve FMS Skorlarına Etkilerinin İncelenmesi

Seyfi SAVAS, Kezban GÜLŞEN EŞKİL, İrem TÜRKMEN, Sevim Handan YILMAZ, Ahmet Emre FAKAZLI

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi ile İlgili Yeterliliklerinin İncelenmesi

Bekir ÇAR, Latif AYDOS

Antrenör Kaynaklı Destekleyici ve Kısıtlayıcı Güdüsel İklim Ölçeği’nin Bireysel Sporlarda Psikometrik Özelliklerinin Sınanması

Duygu KARADAĞ, Hülya AŞÇI

11-12 Yaşındaki Erkek Çocukların Bazı Fiziksel ve Motorik Özelliklerinin Bağıl Yaş Etkisi Açısından İncelenmesi

Yasemin ERDOĞAN, Hacı Ahmet PEKEL, Emre BAĞCI

Sayılarla Türkiye’de Spor Yöneticiliği Eğitimi

Alperen HALICI, Özgün PARASIZ, Azmi YETİM

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Değer Yönelimleri ve Öğrenciler Tarafından Algılanan Disiplin Sağlama Stratejileri

Güneş ÖZDAMAR, Zekai PEHLEVAN, Elif Nilay (DAŞDAN) ADA

Sporcular İçin Yaratıcılık Ölçeği (SYÖ)’nin Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi

Nuri Berk GÜNGÖR, Oğuz Kaan ESENTÜRK, Levent İLHAN, Fatih YENEL

Aktif Sporcuların Yaralanma Sonrası Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Sevinç NAMLI, Yusuf BUZDAĞLI

Bilim ve Sanat Merkezi Eğitim Programına Beden Eğitimi ve Spor Etkinliklerinin Dâhil Edilmesine Yönelik Ebeveyn Görüşleri

Mehmet ÇETİN, Cennet GÖLOĞLU DEMİR, Levent İLHAN