ELİT TÜRK VE YABANCI HENTBOLCÜLERİN MOTORİK VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırmanın amacı; 2000-2001 Sezonu Deplasmanlı Hentbol Süper Ligi'nde ilk dört sırayı alan takım sporcularının, hentbol sporunun gerektirdiği motorik ve fizyolojik özeliklere ne oranda cevap verdiğinin incelenmesidir. Bunun dışında ikinci bir amaçta; Türkiye liglerinde oynayan yabancı hentbolcüler ile milli takımda oynayan ve oynamayan Türk hentbolcülerin motorik ve fizyolojik parametrelerinin karşılaştırılmasıdır. Türkiye Hentbol süper liginde oynayan ve tesadüfü olarak seçilen 21-35 yaşları arasındaki otuzsekiz erkek hentbolcü çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Tüm testler sezon içinde müsabakalar devam ederken hafta içinde uygulanmıştır. Bu testlerde deneklerin boy, kilo, anaerobik kapasite, 30m sürat, 5x30m sürat, vücut yağ oranı, sağ ve sol pençe kuvveti, ve esneklikleri ölçülmüştür. Sonuçlar SPSS paket programı kullanılarak ilk önce üç farklı gruptaki sporcuları betimleyen fiziksel ve fizyolojik parametreler tanımlanmıştır. Daha sonra Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak Türkiye hentbol süper liginde oynayan yabancı, milli ve milli takımda oynamayan oyuncuların fiziksel ve fizyolojik açıdan farklılıkları analiz edilmiştir. ANOVA analizlerine göre Türkiye liglerinde oynayan yabancı oyuncuların yaşı ve sol pençe kuvvetlerinin ligde oynayan ama milli olmayan oyunculardan istatistiksel olarak büyük olduğu bulunmuştur (p<0.05). Türk milli takımında oynayan hentbolcülerin sağ pençe kuvvetlerinin de milli olmayan oyuculardan istatistiksel olarak daha fazla olduğu gözlenmiştir (p<0.05). 

COMPARISON OF MOTORIC AND PHYSIOLOGICAL PARAMETERS OF ELITE TURK AND FOREING HANDBALL PLAYERS

The purpose of this study was to indentify physical and physiological parameters of Turkish Handball players who had played for top 4 rank teams during 2000-2001 season. In addition, second purpose of this study was to compare Turkish players with the foreign Handball players who were playing in Turkey. Thirtyeight Turkish Superleauge player (ages 21-35 years) were used as subjects of this study. All tests and measurements were done in weekdays during competition period. These measurements were height, weight, percent body fat, 30m dash, 5x30m dash, grip strenght, and flexibility. Statistical analyses of this study was done by using SPSS packet programe. First, physical and physiological parameters of Turkish Superleauge Handball players were identified. Then, one way analyses of variance was used to compare Turkish and foreign players' physical and physiological parameters. One way ANOVA results showed that foreign players were significantly older and had higher left hand grip strenght than Turkish players who could not be qualified for Turkish Handball National Team (p<0.05). Also, right hand grip strenght of Turkish National team handball players were significantly higher than Turkish players who could not qualified for Turkish Handball National Team (p<0.05).

___

  • Beiner, K„ & Perka, D., (1980) Sportmedizinisches Profil der Handball Spielerin, Deutsche Zeitschrift Für Sportmedizin, 31.(11), Nov., 344
  • Dintiman, G. B & Ward, R. (1988) Sport Speed, Leisure Press, Champaign-IL.
  • Eler, S., Yıldıran, L, & Sevim, Y. (1999) Bir Sezonluk Antrenman Periyotlaması Boyunca Üst Düzey Hentbolcülerin Bazı Motorik ve Fizyolojik Parametrelerinin İncelenmesi, G.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4 (3): 25-34.
  • James, R., Morrow, Jr., Allen, W., Jakson, J,. & Dish, G. (1995) Measurement and Evaluation in Human Performance, Human Kinetics, Champaign, 220.
  • Jeshke, S., (1981) Antropometrische Charakteristik der Handballspieler-innen in Olympischen Turnier 80, Internationals Trainer Symposium, I.H.F., Magglingen.