Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Gözünden Dersleri ve Meslekleri (Sakarya Örneği)

Bu çalışma beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin derslerine ve mesleklerine ilişkin algılarını, beklentilerini, yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmanın desenini olgu bilim oluşturmaktadır. Araştırmaya 2017-2018 güz döneminde Sakarya ili Merkez ilçede farklı ortaokullar ve liselerde görev yapmakta olan 20 öğretmen katılmıştır. Veriler odak grup görüşmeleri ile toplanmıştır. Veriler tümevarım analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmada katılımcılar mesleklerini “okulun her şeyi olmak” şeklinde tanımlamışlardır. Katılımcılar okullarda beden eğitimi ve spor öğretmeninden en önemli beklentinin “disiplin ve düzenin sağlanması” olduğuna dikkat çekmişler ve en güçlü yönlerini “iletişim”, en zayıf yönlerini ise “alan bilgisi eksikliği” olarak ifade etmişlerdir. Öğretmenler yaşadıkları sorunlar arasında “üniversitelerde verilen eğitiminin yetersizliği, okul yönetimlerinin derse bakış açısı, öğrencilerin derse katılmak istememeleri, okullarda spor salonu olmaması ve malzeme eksikliğini” belirtmişlerdir. Bu sorunların çözümü için beden eğitimi ve spor dersine ilişkin politikaların geliştirilmesi, okul idaresinin ve diğer branş öğretmenlerinin dersi daha fazla desteklemeleri gerektiğini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak, yapılan çalışmada beden eğitimi ve spor öğretmenleri mesleklerini isteyerek seçip, mesleklerini son derece önemli görmelerine rağmen mesleklerini istenilen şekilde yapabilmek için aldıkları eğitimin yetersiz olduğunu ve kendilerini geliştirme ihtiyacı içinde oldukları belirtmişlerdir.

Lessons and Professions in the Eyes of Physical Education and Sports Teachers (Sakarya Example)

This study was carried out to reveal the perceptions, expectations, problems and solutions of physical education and sports teachers about their courses and professions. Qualitative research methods and phenomenology design were used in this research. 20 physical education and sport teachers working in different secondary and high schools participated in Sakarya provience central distrinct in the fall semester of 2017-2018. The data were collected by focus group interviews. Data were analyzed by inductive analysis. In the study, the participants defined their profession as “to be everything in the school”. Participants pointed out that the most important expectation from physical education and sport teachers in schools is “to provide discipline and order” and they expressed their strongest features as “communication” and their weaknesses as “lack of field knowledge”. The teachers stated the problems encountered as “the inadequency of education given at universities, the viewpoint of school administrations to the couses, unwillingness of the children to attend classes, the lack of sports hall and lack of materials”. To solve these problems, the teachers stated that the policies related to physical education and sports course should be developed, the school administration and other branch teachers should support the course more and the school administration should make good planning. As a result, physical education and sports teachers stated that they chose their profession willingly, and although they see their professions as very important, they stated that their education is insufficient and they need to improve themselves.

___

  • KAYNAKLARAlkan, C. (2000). (editör: V. Sönmez). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Atılgan, H., Kan, A. ve Doğan, N. (2006). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • Ballinger, D. A. (1993). Becoming an effective physical educator. Physical Educator, 50 (1): 13-19.
  • Baysal, B., Alp, B., Mirzeoğlu A.D. ve Çoknaz, H. (2016). Özel öğretim yöntemleri ve öğretmenlik uygulaması derslerinin beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki yeterlik algılarına etkisi, 14. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 1-4 Kasım, Belek/Antalya.
  • Castelli, D.M.& Beighle, A. (2007). The physical education teacher as school activity director, JOPERD, vol: 78, no: 5:25-28.
  • Darst, W.P. & Pangrazi, P.R. (2006). Dynamic Phyiscal Education for Secondary School Students, Pearson Benjamin Cummings, San Francisco.
  • Demirhan, G., Bulca, Y., Saçlı, F. ve Kangalgil, M. (2014). Beden eğitimi öğretmenlerinin uygulamada karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2): 57-68.
  • Eraslan, M. ve Hacıcaferoğlu, B. (2015). Türkiye’de beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimi derslerinde ve meslek yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar, Uluslararası Multidisipliner Akademik Araştırmalar Dergisi, cilt: 2, sayı:3: 1-11.
  • Erhan, S.E. ve Tamer, K. (2009).Doğu Anadolu Bölgesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi için gereken tesis araç-gereç durumları ile öğrencilerin beden eğitimi dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiler, Atabesbd,11 (3) : 57-66.
  • Fairclough, S., Stratton, G. & Baldwin, G. (2002). The contribution of secondary school physical education to lifetime physical education, Europian Physical Education Review, 8(1):69-84.
  • Fairclough, S. & Stratton, G. (2005). “Physical education makes you fit and healty”. Physical education’s contribution to young people’s physical activity levels. Health Education Research: Theory and Practice, 20(1): 14-23.
  • Göktaş, Z. ve Özmaden, M. (2012). Beden eğitimi öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunların bazı değişkenlere göre incelenmesi, International Journal of Human Sciences (Online), vol:9, ıs:2: 1321-1336.
  • Hardman, K. (2008). Physical education in schools: a global perspective. Kinesiology,40(1), 5-28.
  • Harrison, M. J. & Blakemore, C. L. (1992). Instructional Strategies For Secondary School Physical Education. Dubuque: Wm. C. Brown Publishers.
  • İnce, M.L. ve Hünük, D. (2010). Eğitim reformu sürecinde deneyimli beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları öğretim stilleri ve stillere ilişkin algıları, Eğitim ve Bilim, cilt:35, sayı 157:128-139.
  • Jenkinson, A.K & Benson, A.C. (2010).Barriers to providing physical education and physical activity in victorian state secondary schools, Australian Journal of Teacher Education vol :35, Issue:8 :1-17
  • Kul, M. ve Hergüner, G. (2018). Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sorunları ve performanslarına etkileri (Sakarya ili örneği). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2), 971-996.
  • Le Masurier, G. & Corbin, C. B. (2006). Top 10 reasons for quality physical education. Journal of Physical Education, Recreation & Dance, 77(6), 44-53.
  • Liebermann, D. G., Katz, L., Hughes, M. D., Bartlett, R. M., McClements, J., & Franks, I. M. (2002). Advances in the application of information technology to sport performance. Journal of Sports Sciences, 20(10), 755-69.
  • M.E.B. (2018). Beden Eğitimi ve Spor Dersi Öğretim Programı (5-8. sınıflar), Ankara.
  • Morgan, P. J. & Hansen, V. (2008). Classroom teachers’ perceptions of the impact of barriers to teaching physical education on the quality of physical Education programs. Research Quarterly for Exercise and Sport, 79(4), 506-516.
  • Oğul, E. O. (2010). Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki açıdan karşılaştığı sorunlar (Balıkesir il örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Osborne R., Belmont R.S., Peixoto R.P., Azevedo I.O.S. & Carvalho Junior A.F.P. (2016). Obstacles for physical education teachers in public schools: an unsustainable situation,Motriz, Rio Claro, v.22 n.4: 310-318.
  • Özcan, G., Mirzeoğlu A.D., Çoknaz, D. (2016). Öğrenci gözüyle beden eğitimi ve spor dersi ve öğretmeni. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16 (1), 270-291.
  • Özcan. G. ve Mirzeoğlu, A. D. (2014). Beden eğitimi dersi öğretim programına ilişkin öğrenci, veli ve beden eğitimi öğretmenlerinin görüşleri, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1):98-121.
  • Özen, G., Güllü, M. ve Uğraş, S. (2016). Beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimi ders içi ve dışı etkinliklerinde teknolojik araç ve gereçlerin kullanımı ile ilgili görüşleri, Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, cilt:1, sayı:1: 24-37.
  • Palao, J. M., Hastie, P. A., Cruz, P. G., & Ortega, E. (2015). The Impact of Video Technology on Student Performance in Physical Education. Technology, Pedagogy and Education, 24(1), 51-63.
  • Salman, U., Sarı, İ. ve Mirzeoğlu, A. D. (2018). Beden eğitimi öğretmenleri gözüyle sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk karnesi, İnönü Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi (İÜBESBD), 5(3),1-24 Saraç-Yılmaz, L., İnce, M. L., Kirazcı, S. ve Çiçek, Ş. (2005) Beden eğitimi öğretmenlerinin ders zaman yönetimi davranışları ve kullandıkları öğretim yöntemleri. Gazi Beden Eğitimi Spor Bilimleri Dergisi, 10(2):3-10.
  • Sheehan, D., Katz, L., & Kooiman, B. J. (2015). Exergaming and physical education: a qualitative examination from the teachers’ perspective. Canadian Journal of Education, (4), 1-14.
  • Siedentop, D. (1991). Developing teaching skills in physical education. (3rd ed.). Mountain View: Mayfield.
  • Syed Ali, S.K., Zahidi, M.A. & Samad, R.S.A. (2014). Influence of school environment in the teaching and learning of physical education, Turkish Journal of Sport and Exercise, 16 (2): 70-76.
  • Sönmez, T. ve Sunay, H. (2004). Ankara’daki ortaöğretim kurumlarında uygulanan beden eğitimi ve spor dersinin sorunlarına ilişkin bir inceleme. Milli Eğitim Dergisi, 32 (162), 270-277.
  • Şirin, E.F., Çağlayan, H. S. ve İnce, A. (2009). Beden eğitimi öğretmenlerinin yeni ilköğretim programındaki ölçme-değerlendirme konusundaki yeterlik düzeylerine ilişkin algıları, Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, XIV (1): 25-40.Şirinkan, A. ve Erciş, S. (2009) İlköğretim okullarındaki beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanan öğretim yöntemleri ve ölçme-değerlendirme kriterlerinin araştırılması. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3 (3), 184-189.
  • Taymaz, H. (2011). Devlet ve özel ilköğretim okullarında görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin mesleki sorunlarının araştırılması (Antalya il örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Burdur.
  • Tekin, H. (2000). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Turgut, M. F. (1997). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Yargıcı Matbaası, Ankara.
  • Ulucan, H., Türkçapar, Ü. ve Cihan, B. B. (2012). Beden eğitimi öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunların incelenmesi (Kırşehir ili uygulaması). Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 265-277.
  • Ünlü, H. ve Aydos, L. (2007). İlköğretim okullarında görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları öğretim yöntemleri, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, cilt:1, sayı:1: 40-51.
  • Yıldız, E. ve Kangalgil, M. (2014). Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki yeterlikleri ve kullandıkları öğretim yöntemleri ile ilgili görüşlerinin incelenmesi, Pamukkale Journal of Sport Sciences, vol:5, no:1: 61-76.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara.