2. Ligde Oynayan Basketbolcuların Aerobik ve Anaerobik Güçlerinin Bazı Motorik Parametrelerle İlişkilendirilmesi ve Değerlendirilmesi

Bu çalışmanın amacı 2. Ligde basketbol oynayan 14 elit erkek basketbolcunun aerobik ve anaerobik güçlerinin vücut yağ yüzdesi, sürat ve bacak kuvveti ile ilişkilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 2. Ligde basketbol oynayan spor yaşları (12.57±4.89) yıl, yaşları (23.07±5.52) yıl, boyları (193.46±6.50) cm, vücut ağırlıkları (95.60±10.13) kg olan 14 elit erkek basketbolcu katılmıştır. Alınan ölçümler boy uzunluğu, vücut ağırlığı, istirahat kalp atım sayısı, bacak kuvveti, 30 m sprint, esneklik, mekik koşusu, dikey sıçrama ölçümleri ile bacak ve scapula bölgesinden deri kıvrım kalınlığıdır. Skinfold ile alınan deri kıvrım kalınlığı ölçümleri sonucu elde edilen değerleri yağ yüzdesine çevirmek için ‘Sloan ve Weir’ formülü, anaerobik gücün hesaplanması için Lewis Nomogramı kullanılmıştır. İstatistiksel analiz kapsamında normal dağılım gösteren değişkenlerin arasındaki doğrusal ilişkinin yönü ve kuvvetini incelemek için Pearson Korelasyon katsayısı, normal dağılım göstermeyenler için ise Spearman Sıra Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Aerobik güç ile vücut yağ yüzdesi, sürat, bacak kuvveti ve anaerobik güç ile vücut yağ yüzdesi, bacak kuvveti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamazken anaerobik güç ile 30 m sürat parametresi arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05) ve anaerobik güçleri yüksek olan basketbolcuların daha hızlı koşabildiği gözlemlenmiştir.

Correlation and Evaluation of Second League Basketball Players’ Aerobic and Anaerobic Powers with Some Motoric Parameters

The aim of this study is to evaluate the correlation of anaerobic and aerobic powers of 14 elite minor league basketball players with body fat percentage, speed and leg power.  14 elite minor league basketball players are participated the study at the age of 23.07± 5.52 years, with the sport history of 12.57±4.89 years, at the height of 193.46±6.50 m, at the weight of 95.60±10.13 kg.  Height, weight, resting heart rate, leg power, 30 m. sprint, flexibility, shuttle run, vertical jump, and skinfold thickness of leg and scapula area values are taken. Skinfold thickness data was translated to fat mass by using ‘Sloan and Weir’ Formula. Anaerobic power was calculated by Lewis Nomogram. Pearson Correlation Index is calculated in order to determine the way and the strength of the relationship between parameters which have normal distribution and Spearman Correlation is calculated for those without normal distribution. Significance level is considered as p<0,05. Statistically significant correlation is not determined between aerobic power and body fat percentage, aerobic power and speed, aerobic power and leg power, anaerobic power and body fat percentage, anaerobic power and leg power. On the other hand statistically significant correlation is determined between anaerobic power and 30 m. sprint (p<0,05) and it is observed that players with high anaerobic power can run faster.

___

  • Akçakaya, İ. (2009). Trakya üniversitesi futbol, atletizm ve basketbol takımlarındaki sporcuların bazı motorik ve antropometrik özelliklerinin karşılaştırılması (Yüksek lisans tezi). Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Edirne.
  • Araujo, G. G., Manchado-Gobatto, F. B., Papoti, M., Camargo, B. H. F., and Gobatto, C. A. (2013). Anaerobic and aerobic performances in elite basketball players. Journal of Human Kinetics, 42(1), 137-147.
  • Bakırcı, A., ve Kılınç, F. (2014). Hazırlık periyodunda uygulanan kombine antrenmanların üniversite basketbol takımının performans düzeyine etkisi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, I(2), 48-67.
  • Çebi, M., Eliöz, M., Canikli, A., Kaldırımcı, M., Biçer, Y. S., ve Gürkan, A. C. (2004). Genç futbol ve basketbol takımlarının seçilmiş fizyolojik ve antropometrik özelliklerinin karşılaştırılması. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 3(1), 6-13.
  • Çoğalgil, Ş., Kıshalı, N. F., ve Baş, M. (2002). Üniversite futbol ve basketbol takımlarının fizyolojik ve antropometrik değerlerinin karşılaştırılması. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 22-25.
  • Erdağlı, A., C. (2003). Lise düzeyinde basketbol, voleybol ve hentbol takımlarındaki sporcuların fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin karşılaştırılması (Yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Erol, E., ve Sevim, Y. (1993). Çabuk kuvvet çalışmalarının 16-18 yaş grubu basketbolcuların motorsal özellikleri üzerine etkisinin incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 25-37.
  • Göral, K. (2014). Futsal oyuncuları ve futbolcularda sprint sürati, anaerobik güç ve dikey sıçrama ilişkisinin incelenmesi. Akademik Bakış Dergisi, 40.
  • Günay, M., Tamer, K., ve Cicioğlu, İ. (2006). Spor fizyolojisi ve performans ölçümü. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Güvel, H., Kayatekin, M., Özgönül, H., ve Kandemir, F. (1997). Bir basketbol kulübü alt yapı sporcularının fizyolojik ve fiziksel profilleri. Ege Üniversitesi Performans Dergisi, 1(3),17-22.
  • İmamoğlu, O., Ağaoğlu, S. A., Kishali, N. F., ve Çebi, M. (2001). Erkek milli judocularda aerobik, anaerobik güç, vücut yağ oranı, el kavrama kuvveti ve vital kapasite aralarındaki ilişki. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(3), 96-101.
  • İmamoğlu, O., Bostancı, Ö., ve Kabadayı, M. (2004). Beden eğitimi ve spor bölümü öğrencilerinde 30 metre koşu ve margaria kalamen anaerobik güç ilişkisinin araştırılması. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(4),147-154.
  • Korkmaz, C., ve Karahan, M. A. (2012). Comparative study on the physical fitness and performance of male basketball players ın different divisions. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(1), 16-23.
  • Kuru, C., ve Savaş, S. (2006). Üst düzey basketbolcuların hazırlık dönemi süresince bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi. 9. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, Muğla.
  • Kuter, M. (1992). Türkiye şampiyonu yıldız basketbol takımının fiziksel ve fizyolojik profilinin dereceye giremeyen bir takımla karşılaştırılması. Spor Bilimleri II. Ulusal Kongresi, Ankara.
  • Küçük, H., Doğan, H., ve Taşmektepligil, M. Y. (2014). Basketbolcuların pozisyonlara göre performansla ilgili fiziksel uygunluklarının karşılaştırılması. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13, 65-71.
  • Menevşe, A. (2013). Basketbolcuların oynadıkları pozisyonlara göre anaerobik güçlerinin karşılaştırılması. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 4(1), 33-37.
  • Özkan, A., Arıbırun, B., ve Kin-İşler, A. (2009). Relationships of body composition, isokinetic knee strength and anaerobic performance in American football players. Türkiye Klinikleri Journal Sports Science, 1(1), 47-52.
  • Özkan, A., Koz, M., ve Ersöz, G. (2011). Wingate anaerobik güç testinde optimal yükün belirlenmesi. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 9(1), 1-5.
  • Özkan, A., ve Sarol, H. (2008). Dağcılarda vücut kompozisyonu, bacak hacmi, bacak kütlesi, anaerobik performans ve bacak kuvveti arasındaki ilişki. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(4), 175-181.
  • Pamuk, O., Kaplan, T., Taşkın, H., ve Erkmen, N. (2008). Basketbolcularda bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerin farklı liglere göre incelenmesi. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(3), 141-144.
  • Pulur, A. (1991) Üst düzey basketbolcuların bazı fizyolojik ve kondisyonel değerleri (Yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Salman, Ö., ve Sunay, H. (2012). Ankara’da 14-16 yaş arası basketbolcuların basketbola başlama nedenleri ve beklentileri. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10(1), 25-34.
  • Savucu, Y., Polat, Y., Ramazanoğlu, F., Karahüseyinoğlu, M. F., ve Biçer, Y. S. (2004). Alt yapıdaki küçük, yıldız ve genç basketbolcuların bazı fiziksel uygunluk parametrelerinin incelenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 18(4), 205-209.
  • Sınırkavak, G., Dal, U., ve Çetinkaya, Ö. (2004). Elit sporcularda vücut kompozisyonu ile maksimal oksijen kapasitesi arasındaki ilişki. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(4), 171-176.
  • Şen, C., Durgun, B., ve Kozanoğlu, M. E. (2007). Deplasmanlı ligde basketbol oynayan sporcuların üst ekstremite morfolojik özelliklerinin mevkilere göre değerlendirilmesi. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 10(3), 135-138.
  • Tamer, K., ve Koç, H. (1999). Hentbol, basketbol ve voleybol takımlarındaki erkek sporcuların aerobik ve anaerobik güçlerinin karşılaştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 263-270.
  • Tetik, S., Koç, M. C., Atar, Ö., ve Koç, H. (2013). Basketbolcularda anaerobik güç değerinin lig başarı sıralamasına göre değerlendirilmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 4(2), 13-19.
  • Tot, T. (2009). Elit düzeydeki erkek basketbol ve hentbolcuların antropometrik ölçümleri ve vücut yağ oranları ile denge düzeyleri arasındaki ilişkinin karşılaştırılması (Yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Yılmaz, A., Müniroğlu, S., Kin İşler, A., ve Akalan, C. (2012). Aerobik ve anaerobik performans özelliklerinin tekrarlı sprint yeteneği ile ilişkisi. Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 20(3), 95-100.
  • Zorba, E., Özkan, A., Akyüz, M., Harmancı, H., Taş, M., ve Şenel, Ö. (2010). Güreşçilerde bacak hacmi, bacak kütlesi, anaerobik performans ve bacak kuvveti arasındaki ilişki. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 83-96.