TÜRKİYE'DE ODUN ÜRETİMİNİN İŞ AŞAMALARI

Türkiye ormanlarında primer transport üç farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar insan gücü, hayvan gücü ve mekanizasyondur. İnsan gücüyle sürütme kısa mesafelerde büyük miktarda yakacak odun ve az miktarda tomruğun bölmeden çıkarılması için orman alanlarında uygulanmaktadır. Hayvanlarla sürütme, temelde at ve öküzler kullanılarak 20 ile 100 m arasındaki mesafelerde yapılmaktadır. Mekanik sürütmede traktörlerin bütün tiplerinden yararlanılmaktadır. Kablo sistemler primer transport için kullanılmaktadır ve bunlar Gantner, Koller ve Urus kablo sistemleridir. Bu çalışmada, Türkiye'deki odun ve tomruk üretiminin iş aşamaları sırasıyla anlatılmış ve bu çalışmaların detayları ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

___

  • BAYOOLU, S. 1961: Kablo Konstrüksiyonlan ve Kabloların Bakımı, İ.Ü.Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt iI, Sayı i,İstanbuL.
  • BAYOOLU, S.; ACAR, H.H.; ŞENTÜRK, N. 1993: Dağlık Arazide Bölmeden Çıkarma Araçlannda Maliyet Analizi ve Minimum Çalışma süresinin Araştırılması, İ.Ü.Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 43, Sayı 1-2, İstanbuL.
  • BA YOOLU, S. 1976: Dağlık Arazi Ormanıarında Aralama Kesimleri İçin Bir Alternatif Olarak Mobil Vinçli Hava Hatları, İ.Ü.Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 26, Sayı 2, İstanbuL.
  • FORBRIG, A. 1989: Wheeled Tractor Systerns, Seminar on the Mechanization of Harvesting Operations in Mountainous Terrain, 20-24 November 1989, Antalya, Turkey.
  • HASDEMİR, M. 1992: Üretimde Mekanizasyonun Önemi, İ.Ü.Orman Fakültesi Dergisi, Seri B, Cilt 42, Sayı 1-2, syf. i i 5, İstanbuL.