Su kanunu tasarısının hukuksal değerlendirilmesi

Canlılar için vazgeçilmez bir doğal kaynak ve hayatın devamı için gerekli olan sular hakkında oldukça eski düzenlemelere rastlanmaktadır. Bugün artık sular hukuku yeni bir hukuk dalı olarak önemini giderek arttırmaktadır. Doğal kaynaklar hukukunun bir alt dalı olarak kabul edilebilecek olan bu hukuk dalı düzenlemiş olduğu konunun toplumsal önemi nedeniyle (kaynaklar üzerinde mülkiyet hakkı tanınmasına rağmen ) kamu hukuku karakteri taşır. Sular ; büyüklüklerine, bulundukları yere, kullanış biçimlerine göre farklı özellikler gösterdiklerinden farklı düzenlemelere konu olmakta ve farklı kurumlar tarafından farklı biçimde yönetilmektedir. Bu nedenle sular; genel sular, yeraltı suları, şifalı sular, köy içme suları ve kaynaklar olarak farklı yasalara tabidir ve farklı otoriteler tarafından yönetilmektedir. Bu dağınıklığın giderilmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "Su Kanunu Tasarısı Taslağı" hazırlanarak tartışmaya açılmıştır. Bu makalede söz konusu tasarı taslağı ele alınarak irdelenmiştir.

Legal consideration on draft water act

Legal consideration on draft  water actAbstract: Very old regulations are found on water which is an indispensible natural spring and a need for the continuation of life.  Nowadays the importance of water law is increasing as a new branch of law. Although recognition of the right of ownership on springs, this branch of law as a sub branch of  law of natural springs has a character of public law  due to the importance of the subject which is regulated by it. Since water has different properties depending on size, location and usage,  the regulations of it are different and it is differently managed by different institutions. Therefore water as general water, aquatic water, therapeutic water, village drinking water and spring is subject to the different laws and managed by different authorities. In order to improve this disarrangement draft of the water law bill which is prepared by the ministry of forest and water is submitted for discussion. In this paper the bill draft is examined.Keywords: Watershed, watershed management plan, flood management plan, national water plan, water allocation registry Su kanunu tasarısının hukuksal değerlendirilmesiÖzet: Canlılar için vazgeçilmez bir doğal kaynak ve hayatın devamı için gerekli olan  sular hakkında oldukça eski düzenlemelere rastlanmaktadır. Bugün artık sular hukuku yeni bir hukuk dalı olarak önemini giderek arttırmaktadır. Doğal kaynaklar hukukunun bir alt dalı olarak kabul edilebilecek olan bu hukuk dalı düzenlemiş olduğu konunun toplumsal önemi nedeniyle (kaynaklar üzerinde mülkiyet hakkı tanınmasına rağmen ) kamu hukuku karakteri taşır. Sular ; büyüklüklerine, bulundukları yere, kullanış biçimlerine göre farklı özellikler gösterdiklerinden farklı düzenlemelere konu olmakta ve farklı kurumlar tarafından farklı biçimde yönetilmektedir. Bu nedenle sular; genel sular, yeraltı suları, şifalı sular, köy içme suları ve kaynaklar olarak farklı yasalara tabidir ve farklı otoriteler tarafından yönetilmektedir. Bu dağınıklığın giderilmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından "Su Kanunu Tasarısı Taslağı" hazırlanarak tartışmaya açılmıştır. Bu makalede söz konusu tasarı taslağı ele alınarak irdelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Su havzası, havza yönetim planı, taşkın yönetim planı, ulusal su planı,  su tahsis siciliReceived: 10 February 2014 - Accepted: 10 April 2014To cite this article: Yildirim, D.H., Ayanoglu, S., 2014. Su kanunu tasarısının hukuksal değerlendirilmesi. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64(1): 29-37. DOI: 10.17099/jffiu.96234

___

  • Anonim, 2006. DSİ'ce İşletilen ve Devredilen Sulama Tesisleri 2005 Yılı Değerlendirme Raporu, DSİGn. Md. İsletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Burak, S., Duranyıldız L., Yetiş, U., 1997. Ulusal Çevre Eylem Planı: Su Kaynaklarının Yönetimi. Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Coşkun, A.A., 2003. Water law, the current state of regulation in Turkey, Water International 28(1):70- 78.
  • Coşkun,A.A., 2010a. Legislative framework of integrated water resource management in Turkey, Fresenius Environmental Bulletin 20(7):1517-1518.
  • Dogrusöz, M.E., 1997. Law of Waters, sf.40-42, Yetkin Yayinevi, Ankara.
  • Düren, A. 1975. Administration Goods. sf. 30-31, Sevinç Matbaası, Ankara.
  • Gülan, A., 1999. Kamu mallarından yararlanma usullerinin tabi olduğu hukuki rejim, sf.39, Alfa Yayınevi, İstanbul.
  • Karahasan, R., 1999. Turkish Civil Code.
  • Kendirli, B., Benli, B., 2001. Türkiye'de Su Kalitesinin İzleme ve Değerlendirilmesi, Ziraat Mühendisliği Dergisi, Sayı 331: 14-24.
  • Kendirli, B., Çakmak,B., Gökalp, Z., 2005. Assessment of water quality in Turkey, Water International, 30: 446-455.
  • Kirbas, S., 1998. State Goods, Adım Yayıncılık, Ankara.
  • Meriç, B.T., 2004. Su kaynakları yönetimi ve Türkiye, Jeoloji Mühendisliği Dergisi, 28 (1):27-38.
  • Onar, S.S.,1966. İdare Hukukunun Umumi Esasları Cilt 2, sf. 1300-1312, İstanbul.
  • Yazman, I., 1970. The Regime to which Springs are Subject to in Turkish Civil Code. sf.70-88, Ankara.