Farklı Ticari Kâğıtların Statik ve Dinamik Yırtılma Dirençlerinin Karşılaştırılması

Bu çalışma dinamik ve static test cihazlarının yırtılma direnci sonuçlarının karşılaştırılabilirliğini belirlemek için yapılmıştır. Farklı ticari kâğıt cinslerinin çift yırtılmalı örneklerde dirençler dinamik olarak sarkaç tipli Marx-Maller Elmendorf cihazı ile static olarak Zwick/Roell üniversal çekme testi cihazı ile belirlenmiştir. Dinamik ve static test cihazları ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve aralarında iyi bir korelâsyon olduğu belirlenmiştir (R2- 0,96 MD ve R2- 0,99 ED). Yırtılma indisi oranları (enine doğrultu / boyuna doğrultu) birbirine nispeten yakın bulunmuştur. Boyuna doğrultuda yırtılmayı başlatmak için gerekli olan kuvvet enine doğrultuya kıyasla daha yüksek olmuştur ve farklı kağıt türleri için 1 ila 7 N arasında değişim göstermektedir.

Comparison of dynamic and static tearing resistance of different commercial papers

This study was carried out to determine comparability of tearing resistance measured by dynamic and static testing devices. Tearing indices of double tear samples from different commercial paper grades were determined dynamically by using pendulum type Marx-Maller Elmendorf device and statically by using Zwick/Roell universal tensile testing device. Tear resistance values for dynamic and static tests were compared and good correlation was observed (R²-0.96 and 0.99 for MD and CD respectively). Tear index ratios (cross direction / machine direction) of the two methods was found to be relatively close for all paper grades. Force required for initiation of static tearing at machine direction was bigger than at cross direction and variate from 1 to 7 N for different paper grades.
Keywords:

-,

___

  • Lyne, M.B., M. Jackson and A.E. Ranger, 1972. The in-plane, Elmendorf, and edge tear strength properties of mixed furnish papers. Tappi Journal. 55 (6): 924-932.
  • Seth, R.S. and K.M. Blinco, 1990. Comparison of Brecht-Imset and Elmendorf tear strengths. Tappi Journal. 73 (1): 139-142.
  • Witkowska, B. and I. Frydrych, 2004. A analysis Comparative methods. Fibres and Textiles in Eastern Europe. 12 (2): 42-47. of tear strength
  • Yamauchi, T. and A. Tanaka, 2002. Tearing test for paper using a tensile tester. Journal of Wood Science. 48 (6): 532-535.