PLATON: KRATYLOS DİYALOĞU ÇERÇEVESİNDE ADLARIN KÖKENİ

Bu çalışmada, Platon’un Kratylos adlı metninden hareketle iki farklı görüş olan uylaşımcılık ve doğalcılık üzerinden adların doğruluğu tartışması ele alınacaktır. Bu tartışma adların işlevi, adlar ile onların adlandırdıkları şeyler arasındaki ilişki, bir şeyin kaç doğru adı olabileceği ve son olarak adların ilk verilmesiyle ilgili dört ana savı içermektedir. Peki, adların doğruluğu üzerinde yükseldiği zemin anlam mıdır, yoksa sözcüklerin kendileri midir? İşte bu soru çerçevesinde adların kökeni incelenecektir. Sonrasında Kratylos’un temel sorunsalı olan dil ve kavramsal içerikleri irdelenecek; sonuç bölümünde ise çalışmanın asıl amacı olan adların kökeni sorusuna Platon açısından bir yanıt verilerek, genel bir değerlendirme yapılacaktır

PLATO: THE ROOTS OF SIGNIFIERS IN THE FRAMEWORK OF KRATYLOS DIALECT

In this study, deriving from the text of Plato’s Cratylos, two different views will be discussed, namely the discussion of correctness of signifiers over naturalism and conventionalism. This discussion includes four main arguments: the function of signifiers, the relation between signifiers and the signified, how many correct signifiers one signified could have and finally how signifiers were given in the first place. Then, is the basis on which signifiers stand the meaning itself or the words themselves? The root of signifiers will be discussed within this framework. Following this, language and the conceptual content composing the main problem area of Cratylos will be investigated. In the conclusion part, the question of the roots of signifiers which is the main research question will be answered based on the framework of Plato and a general evaluation will be presented.

___

  • 1. AKARSU, Bedia. Dil-Kültür Bağlantısı, İstanbul: İnkilâp Yayınevi, 1998,3.baskı.
  • 2. AYSEVENER, R.Levent. “Kratylos: Adların Doğruluğu ve Bilgi”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi,2002,Cilt: 19 / Sayı: 2,ss. 153-166.
  • 3. GÖREN, Erman. Kratylos’a Yorumlar 2.Cilt, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2016.
  • 4. Platon, Kratylos 1.cilt, çev., Erman Gören, İstanbul:Dergâh Yayınları, 2016.
  • 5. Platon, Diyaloglar, çev., Teoman Aktürel, İstanbul: Remzi Kitabevi, 2011, 8.baskı.
  • 6. Pfeiffer, Rudolph. History of Classical Scholarship. 1st Printing Edition. Oxford: University Press, 1968.
  • 7. SOYKAN, Ömer Naci. Arayışlar Felsefe Konuşmaları-1, İstanbul: Küreyel Yayınları, 1998.