Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencilerinin Sınav Kaygısı Düzeyleri ve Bunu Etkileyen Etmenler

Amaç: Bu araştırma; hemşirelik öğrencilerinin sınav kaygısı düzeylerini ve bunu etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Yöntem: Araştırmanın evrenini 2006-2007öğretim yılında bir Hemşirelik Yüksekokulu’nda öğrenim gören öğrenciler oluşturdu (n=482). Araştırmanın örneklemini, kredisi en fazla olan uygulamalı ders alan, çalışmaya katılmaya istekli olan öğrenciler oluşturdu (n=385). Araştırmada; öğrencilerin bireysel özelliklerini ve sınav kaygısı düzeylerini etkileyebilecek etmenleri içeren “Bilgi Formu”, Baltaş A. tarafından geliştirilen “Sınav Kaygısı Ölçeği” kullanıldı. Veriler bu derslerin bitirme sınavlarından 10-20dk. önce araştırmacılar tarafından toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayısal ve yüzdelik dağılımlar, korelasyon katsayıları, varyans analizi ve Post-Hoc önemlilik testleri kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin bireysel özellikleri ve sınav kaygısı puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; eğitimle ilgili kaygı veren durumlarla başetmede kendisini oldukça yetersiz ya da yetersiz bulan, sınavdan başarılı olmak isteyen, çalışma ortamının sınav başarısını etkilediğini düşünen öğrencilerin sınav kaygısı puanlarının yüksek olduğu görüldü ve istatistiksel açıdan ileri derecede anlamlı bir fark olduğu saptandı (p≤0.01). Sonuç: Araştırma bulgularımız, bir hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin sınav kaygısı düzeylerini göstermektedir. Öğrencilerin sınav kaygısı puanları değerlendirildiğinde; sınavlara gereğinden çok daha fazla değer verdikleri ve sınav öncesi heyecanlandıkları; bunu etkileyen etmenlerle başetme düzeyleri arttıkça kaygı puanlarının düştüğü saptandı. Bu bulguların hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinin sınav kaygılarını kontrol etmede bir rehber olacağı düşünülmektedir.

___

  • Adana, F., Kaya, N. (2005). Lise öğrencilerinin sınav kaygı- sı düzeyi üzerine sınav kaygısı ile başaçıkma eğitiminin et- kisi. Kriz Dergisi, 13(2): 35-42.
  • Baltaş, A., Baltaş, Z. (1987). Stres ve Başaçıkma Yolları, 3.Baskı, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • Cassady, J. (2004). The influence of cognitive test anxiety across the learning-testing cycle. Learning and Instruction, 14: 569-592.
  • Çakmak, Ö., Hevedanlı, M. (2005). Eğitim ve Fen-Edebiyat Fakülteleri biyoloji bölümü öğrencilerinin kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 4(14): 115-127.
  • Çam, O., Khorshid, L., Altuğ Özsoy, S. (1998). Öğrencilerin çalışma davranışı, sınav kaygısı ve benlik saygısının başarı düzeyine etkisinin incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 14(3): 243-255.
  • Ergene, T. (1999). Sınav kaygısı ile başa çıkma programla- rının etkililiği: Bir meta analitik inceleme. http://www.yok.gov.tr/egitim/ogretmen/tez_ozetleri/tuncay.html (15.04.2007)
  • Hong, E. (1999). Test anxiety, perceived test difficulty, and test performence: Temporal patterns of their effects. Learning and Individual Differences, 11(4): 431-447.
  • Kapıkıran, Ş. (2002). Üniversite öğrencilerinin sınav kaygısı- nın bazı psiko-sosyal değişkenlerle ilişkisi üzerine bir incele- me. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(11): 34-43. Öner, N., Le Compte, A. (1985). Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi Matbaası, İstanbul. Sansgiry, S., Sail, K. (2006). Effect of students’ perceptions of course load on test anxiety. American Journal of Pharma- ceutical Education, 70(2): 1-6.
  • Tulum, Y. (2001). Hemşirelik öğrencilerinin ders çalışma alış- kanlıkları ve tutumları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İs- tanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 35-52.