Cerrahi Birimlerde Yatan Hastalarda Uyku Kalitesi

Amaç: Araflt›rma, genel cerrahi birimlerinde yatan hastalar›n uyku kalitelerinin de¤erlendirilerek, uykular›n› etkileyenetmenlerin belirlenmesi amac›yla tan›mlay›c› olarak planland›.Yöntem: ‹stanbul Üniversitesi ‹stanbul T›p Fakültesi Genel Cerrahi Birimlerinde, yat›fl›n›n en az birinci haftas›n› doldurmufl164 hastaya, Kiflisel Bilgi Formu, Uyku Kalitesini Etkileyen Etmenler Formu ve Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçe¤i (PUKÖ)uygulanarak elde edilen veriler yüzdelik da¤›l›m ve tek yönlü varyans analizi ile de¤erlendirildi.Sonuç ve Öneriler: Hastalar›n uyku kalitelerinin s›kl›kla a¤r›, anksiyete, yap›lacak giriflimlerle ilgili yeterli bilgi verilmemesive çevredeki gürültülerden etkilendi¤i belirlenerek, a¤r›n›n giderilmesi için etkin a¤r› kontrol yöntemlerinin kullan›lmas›,hastalar›n hastal›klar› ve yap›lacak giriflimlerle ilgili bilgilendirilmesi, hastalar› dinlemek için zaman ayr›larak anksiyetedüzeylerinin belirlenmesi ve anksiyete düzeyi yüksek olan hastalar›n profesyonel yard›m almalar›n›n sa¤lanmas›, gürültüyeneden olan etmenlerin bir çal›flmayla belirlenip, azalt›lmas› ya da yok edilmesi önerildi.Anahtar Kelimeler: Uyku kalitesi, cerrahi giriflim, hemflirelik.

___

  • Ağargün, M. Y., Kara, H. Anlar, Ö. (1996). Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi’nin geçerliliği ve güvenirliliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 7(2).
  • Akdemir, N. (2003). Dinlenme-Uyku ve Düzensizlikleri. Ak- demir, N., Birol, L. (Eds). İç Hastalıkları ve Hemşirelik Ba- kımı, 1.baskı, Ekin Tıbbi Yayıncılık Ltd..Şti., Perspektif Matbaası, İstanbul, 129-139.
  • Çakırcalı, E. (Ed.) (2000a). Sağlık ve hemşirelik. Hasta Ba- kımı ve Tedavisinde Temel İlke ve Uygulamalar. 3. Basım, E.Ü. Basımevi, İzmir, 1-5.
  • Çakırcalı, E. (Ed). (2000b). Uyku ve dinlenme. Hasta Bakı- mı ve Tedavisinde Temel İlke ve Uygulamalar. 3. Basım, E.Ü. Basımevi, İzmir, 25-36.
  • Çölbay, M. ve ark (2007). Hemodiyaliz hastalarının Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksiyle değerlendirilmesi. Tüberküloz ve To- raks Dergisi, 55(2): 167-173.
  • Doğan, O., Ertekin, Ş., Doğan, S. (2005). Sleep quality in hospitalized patients. Journal of Clinical Nursing; 14, 107- 113.
  • Ertekin, Ş. (1998). Hastanede yatan hastaların uyku kalitesi- nin değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üni- versitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sivas.
  • Kara, M. (1996). Hastanede yatan hastaların uyku ile ilgili sorunları ve hemşirelerin bu sorunlara ilişkin tutumları. Ya- yınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağ- lık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Tosunoğlu, A. (1997). Hastanede yatan yetişkin hastaların uy- ku gereksinimlerini etkileyen etmenlerin incelenmesi. Yayın- lanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilim- leri Enstitüsü, İzmir.
  • Uran, G. (2001). Kırsal kesimde evde ve huzurevlerinde kalan 60 yaş üzeri yaşlılarda Pittsburgh Uyku Kalitesi İn- deksiyle uyku kalitelerinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ens- titüsü, Ankara.
  • Çalışmaya katkılarından dolayı başta Hem. Hatice Çebişli ve Hem. Nilüfer Pusat olmak üzere tüm İ. Ü. İstanbul Tıp Fa- kültesi Genel Cerrahi A.D. hemşirelerine teşekkür ederiz.