TÜRKİYE’DE ÇOCUK REFAHI BAĞLAMINDA KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARA SUNULAN BİR HİZMET: KORUYUCU AİLE HİZMETİ

Tarihin hemen hemen her döneminde korunmaya muhtaç hale gelen çocukların bakımı için çözüm yolları aranmaktadır. Bu arayış günümüzde de devam etmektedir. Korunmaya muhtaç durumdaki çocuklar için yapılan çalışmalarda, çocukların sağlıklı gelişimi için en iyi bakımın öz ailelerinin yanında yapılan bakım olduğu sonucuna varılmaktadır. Çocuk refahı açısından en sağlıklı bakım ve korumanın öz aile yanındaki bakım ve koruma olduğu bilinse de bazen bu bakım şekli mümkün olmamaktadır. İşte böyle durumlarda korunmaya muhtaç çocuklar için devletin sunduğu farklı bakım hizmetleri uygulanmaktadır. Bu bakım hizmetleri genel hatlarıyla aile yanında yapılan bakım ve kurum idaresinde yapılan bakım olarak iki ana gruba ayrılmaktadır ve bu hizmetlerin temel amacı, çocuk refahı çerçevesinde koruma altına alınmış çocuklar için en iyi ve en sağlıklı gelişim imkanlarını sunmak olarak belirlenmektedir. Çocuk refahını sağlamaya yönelik bu amacın, uzun vadede toplum içinde yarar sağlayacağı öngörülmektedir. Bu çalışma, devlet tarafından korunmaya muhtaç çocuklar için uygulanan bakım hizmetlerinden koruyucu aile hizmetinin, kurum bakımına kıyasla önemini ve Türkiye’deki gelişimini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Belirtilen amaçtan hareketle çalışmada, çocuğun iyi olma hali olan çocuk refahı, çocuk refahı hizmetlerinden biri olarak bilinen koruyucu aile uygulamasının temel konusu olan korunmaya muhtaç çocuk kavramı, korunmaya muhtaç çocuklara yönelik bakım hizmetleri ve Türkiye’de koruyucu aile hizmetinin gelişimi konuları ele alınmaktadır.

___

  • Beşpınar, Fatma Umut ve Aybars, Ayşe İdil, Erken Yaşlarda Çocuk Refahı ve Kadın İstihdamı Politika Belgesi, 2013.
  • Bıyıklı, Latife, “Korunmaya Muhtaç Çocuklar ve S.O.S Çocuk Köyleri”, Özel Eğitim Dergisi, Cilt: 2 Sayı: 1 Yıl: 1995, s. 3-10.
  • Kahraman, Fatma, (2007). Türkiye'de Çocuk Refahı Alanında Koruyucu Aile Hizmeti Sakarya ve Kocaeli Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Özşahin, Fatih, (2012). Korunmaya Muhtaç Çocuklar: Trabzon İli Örneği Üzerine Bir Alan Araştırması, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Salim, Muammer, (2011). Geçmişten Günümüze Türkiye’de Çocuk Koruma Politikaları ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Şenocak, Hasan, “Korunmaya Muhtaç Çocuklara Sağlanan Bakım Yöntemleri”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Cilt: 0 Sayı: 51 Yıl: 2010, s. 177-228.
  • Yalçın, Arslan, (2011). Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında Korunmaya Muhtaç Çocukların Gelecek Kaygılarının İncelenmesi (Afyonkarahisar Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar
  • Yolcuoğlu, İsmet Galip, “Türkiye'de Çocuk Koruma Sisteminin Genel Olarak Değerlendirilmesi”, Aile ve Toplum Dergisi, Cilt: 5 Sayı: 18 Yıl: 2011, s. 43-57.