Tarihi Harput Kenti Hakkında Turist Algısı

ÖZ Bu araştırma da Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Harput’un önemli turist çekim ögeleri arasında yer alan Harput Kalesi, Ulu Cami, Buzluk Mağarası ve yiyecek, içecek hizmet sektörüne ilişkin ziyaretçiler tarafından TripAdvisor.com web sayfası üzerinden yapılan yorum ve puanlamalar değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmada ziyaretçiler ile yüz yüze yapılan mülakatlardan elde edilen bulgular işlenmiştir. Turizm ve seyahat sektöründe dünyanın en geniş ağına sahip olan ve bugüne kadar 7,9 milyon işletme ile ilgili 884 milyondan fazla yorum yapılan, 49 gelişmiş ülke ve 28 dilde seyahat edenlere rehberlik hizmeti veren TripAdvisor.com seyahat sitesinde turizm ve seyahat hizmeti sunan, hizmetlere ilişkin yorum ve puanlama yapılabilen geniş hizmet ağına sahip pek çok platform bulunmaktadır. Bu bağlamda Harput’un önemli turistik ögelerine ilişkin yapılan değerlendirmelerin büyük bir kısmı bu sitedeki bilgilerden hareketle ortaya çıkartılmıştır. TripAdvisor.com seyahat sitesinde değerlendirme ölçeği olarak mükemmel, çok iyi, ortalama, kötü ve berbat seçenekleri üzerinden değerlendirme ve yorum yapılmıştır.

Tourist Perception About The Historical City Of Harput

In this research, comments and points that have been made by the visitors on the website TripAdvisor.com on the most important tourist attractions of the most ancient city Harput such as the Harput Castle, the Ulu Mosque, the Buzluk Cave, food and beverage service sectors were evaluated. Also, in this survey, some findings that have been achieved from the interviews that have been made with the visitors in person.In the TripAdvisor site, which has the widest web in the sector of tourism and travellling in the world and until today about 7,9 million business with more than 884 million comments, 49 developed countries and giving service to the visitors in 28 different languages, there is a wide range of platforms that have wide service giving an opportunity to give comments and points about the tourism and travelling services. In this context, most of the evaluations has been discovered depending on the information about the most important tourist objects of Harput. The evaluation scale of TripAdvisor.com travelling site is perfect, very good, average, bad, and terrible options. Comments and evaluations are made according to this scale.

___

  • Chaney, S. and Ryan, C., (2012), “Analyzing The Evolution Of Singapore's World Gourmet Summit”, An Example Of Gastronomic Tourism, International Journal Of Hospitality Management, 309-318.
  • Çakmak, A.Ç. ve Güneşer, M. T., (2011), "İnternet Ortamındaki Bilgi Paylaşımının Tüketici Satın Alma Kararına Etkileri", İnteraktif Bir Araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.1, S.30, 1-26
  • Çeçen, M., (2021), "Harput'un Nüfus İstatistiği", TÜİK Bölge Müdürlüğü Bilgi İşlem ve İletişim Takım Sorumluluğu, Email İletisi, Malatya.
  • Çetinkaya, E., (2014), "Harput Kalesi Ve Yakın Çevresinin Peyzaj Mimarlığı Açısından İncelenmesi", Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Deviren, N.V. ve Yıldız, O., (2014), "İnternet Kullanımının Ekonomik, Sosyal ve Siyasi Etkleri", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, S.13, 51.
  • Doğan, S., (2017), “Otellere yönelik yapılan puanlama ve çevrimiçi yorumların değerlendirilmesine ilişkin Aksaray ilinde bir araştırma”, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27-36.
  • GÜL, S. ve Yılmaz, A., (2016), “Vezirköprü Yöresi Kültür Turizmi Potan-siyelinin Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile Belirlenmesi ve SWOT Ölçütlerinin Temel Kültür Turizmi Kriterleriyle Olan İlişkisi”, Studies of The Ottoman Domain, Osmanlı Hakimiyet Sahası Çalışmaları, C.6, S.11, 43-63.
  • Özcan, S. O., (2010), "İnternet Pazarlama Faaliyetlerinde Tüketici Satın Alma Karar Süreci", Journal of Internet Applications and Management, C.1, S.2, 29-39.
  • Sparks, B. and Browning, V., (2011), “The Impact of Online Reviews on Hotel Booking Intentions and Perception of Trust” Tourism Management, 1310-1326.
  • Sunguroğlu, İ,. (1958), "Harput Yollarında. Harput Yollarında", Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Yayınları, C.2, 59-69.
  • Uzun, C. ve Çakar, E., (2016), "17. Yüzyılda Harput Kalesi", Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.26, S.2, 337-350.
  • Uzun, C., (2014), "17. Yüzyılda Harput Ulu Cami", Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, C.1, S.2, 29-48.
  • Yakut, A. Ş., (2011), "Yerli Turistlerin İnternet Ortamındaki Şikayetlerinin Satınalma Kararlarına Etkileri", Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.14, S.25, 218-238.
  • Yılmaz, F. ve Dal, N. E., (2020), “İnternet Alışverişlerinde Algılanan Riskin Satın Alma Davranışına Etkisi” Ankara İlinde Bir Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.11, S.29, 484-502.
  • Zeng, B. and Gerritsen, R., (2014), “What Do We Know About Social Media İn Tourism”, A Review, Tourism Management Perspectives, 27-36.