ELAZIĞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDEKİ KOBİLERDE KURUMSAL KAYNAK PLANLANMASI (ERP) KULLANIMI

İşletmelerin artan rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmeleri ve başarılı olabilmeleri için daha fazla bilgiye, iletişime ve teknolojiye ihtiyacı vardır. Bu sebeple işletmelerde yazılım sistemlerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Gelişmiş bilgi teknolojilerinden olan ERP, işletme ile ilgili süreçleri (satın alma yönetimi, envanter kontrol, depo yönetimi, kontrol yönetimi, finans/muhasebe vb.) entegre etmede kullanılan bir yazılım sistemidir. ERP, işletmenin birimleri arasında bütünleşme sağlamakla birlikte bir kere girilen verilere tüm birimlerin erişimini sağlar. Bu sistem işletmenin karşılaştığı birçok problemi çözmesinin yanı sıra, işletmede başarıyla uygulanmadığında maliyet kaybı gibi birçok sorunu da birlikte getirir. ERP sistemi işletmelere hızlı ve büyük ölçekli faydalar sağlar. Bu faydalar maliyet tasarrufundan, verimlilik artışına kadar uzanırken; aynı zamanda çok daha etkili ve hızlı bir karar mekanizmasını yönetim kademesine kazandırmayı mümkün kılar. Bu çalışmada Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik temel bilgileri sunup, bu işletmelerin ERP kullanım oranlarını ve kullanım alanlarını ortaya koyup ilgili yazılımlara ilişkin farkındalık sahibi olup olmadıklarını araştırmaya odaklanılmaktadır.

Enterprise Resource Planning (ERP) Use In SMEs In Elazig Organized Industrial Zone

Businesses need more information, communication and technology to survive and succeed in an increasingly competitive environment. For this reason, the use of software systems in enterprises is becoming more widespread. ERP, which is one of the advanced information technologies, is a software system used to integrate business processes (purchasing management, inventory control, warehouse management, control management, finance / accounting, etc.). ERP provides integration between the units of the enterprise and provides access to the data entered once. This system not only solves many of the problems faced by the enterprise, but also brings together many problems such as cost loss when not implemented successfully in the enterprise. The ERP system provides businesses with fast and large-scale benefits. While these benefits range from cost savings to increased productivity; it also makes it possible to bring a much more effective and faster decision mechanism to the management level. In this study, it is aimed to present basic information about small and medium sized enterprises operating in Elazığ Organized Industrial Zone, to reveal the ERP usage rates and usage areas of these enterprises and to investigate whether they have awareness about related software.

___

  • Altay, U., (2007), Kurumsal Kaynak Planlaması ve Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma, (Ankara Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • Başar, M., Girişimcilik,(2013), T.C. Anadolu Üniversitesi, Yayın No:3002, Eskişehir, s.14.
  • Bayraktar, E.,ve Efe M., (2006),Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Yazılım Seçim Süreci, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), s. 691-704.
  • Çağlıyan, V.,(2012),Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Kullanımının İşletme Performansı Üzerine Etkisi: Örnek Olay Çalışması, Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1), s.160.
  • Çetinoğlu, T., Kurnaz, N., Şen, (2015), Y. Kurumsal Kaynak Planlaması: Yö-netsel Karar Verme Açısından CpGroup Uygulaması, Dumlupınar Üniversitesi Sos-yal Bilimler Dergisi, (30), s. 145.
  • Dredden, G., Bergdolt, J. C., (2007),Enterprise Resource Planning, Air Force Journal of Logistics, 31(2), s. 48.
  • Fitriks ERP Software, (2011),What Is ERP and Why Do I Need It?, s. 2.
  • Güleş, H. K., Bülbül, H., Çağlıyan, V., (2004), Bilişim Teknolojileri Kullanı-mının İşletme Performansına Etkisi: Küçük Ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 1(6), s. 66.
  • Gürsoy, Ç., (2017), SAP PP, Kodlab Yayın., I.Cilt, İstanbul, s. 4.
  • Heijkoop, G., (2005), Enterprise Resource Planning Systems: Turning Promi-ses İnto Performance, Master Thesis Project Delft University of Technology Faculty of Technology, Policyand Management , s. 30-33.
  • Helo, P., Addo-Tenkorang, R., (2011), Enterprise Resource Planning (ERP): A Review Literature Report, Proceedings of the World Congress on Engineering and Computer Science 2011, Vol II, San Francisco, USA, WCECS, s.2.
  • Kaya, G. A., (2015), Elazığ İlinde KOBİ’lerin Finansal Sorunları Ve Çözüm Önerilerine İlişkin Bir Araştırma, Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi Cilt: I, Sayı:1, Elazığ, s. 195.
  • O’leary E.D., (2000),Enterprise Resource Planning, System, Life Cycle, Elek-tronic Commerce and Risk, USA, s:3.
  • Postacı T., Belgin Ö., Erkan T.E.,(2012), “Kobilerde Kurumsal Kaynak Plan-laması (ERP) Uygulamaları, Verimlilik Genel Müdürlüğü Yayın no: 723, Ankara.
  • Patrick, J.D., Rashid, M.A., Hossain L., (2002),Enterprise Resource Planning, Global Opportunities&Challenges, s. 16.
  • Rai Teknoloji University, Engineering Minds, Enterprise Resource Planning, http://164.100.133.129:81/econtent/uploads/enterprıse_resource_plannıng.pdf (28.03.18)
  • Sadagopan, S., (2003), Enterprise Resource Planning, Encyclopedia of Infor-mation Systems, 2, s. 169-184.
  • Sönmeztürk, G. İ., (2008), Kurumsal Kaynak Planlamasında Başarı Faktörleri, (Fen Bilimleri Enstitüsü/İstanbul Teknik Üniversitesi), s.10.
  • Wagner, B., Monk, E., (2008),Concepts İn Enterprise Resource Planning, USA, s. 2.
  • Yegül, M. F., (2003), Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve Türkiye’deki Uy-gulamaları, (Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi), Anka-ra, s. 28.
  • Yılmaz, B., (2009),İşletmelerde Kurumsal Kaynak Planlaması Uygulama-larında Kritik Başarı Faktörleri , Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi , 8(16), s. 477.