Baskil çevresinde kuvars damarlarına bağlı cevherleşmeler ve Baskil magmatitleri-cevherleşme ilişkileri

Baskil çevresinde granitik kayaçlar içerisindeki cevherleşmeler kuvars damarlarına bağlı olarak gelişmiştir. Bu damarlardaki başlıca cevher mineralleri pirit, kalkopirit, bizmutinit, tetrahedrit-tennantit, galen, sfalerit ve akındır. Kuvars damarlarına bağlı olarak oluşmuş altın cevherleşmeleri için As ve Cu iz bulucu element olarak kullanılabilir. Granitik kayaçlar en son yerleşen derinlik kayaçlarıdır. Bunlar kalk-alkali karakterli, yitimin son evresinde çarpışma sonucu oluşmuş kayaçlardır. Elazığ çevresinde geniş yaylıma sahip derinlik kayaçları içerisinde cevherleşme bakımından en zengin olanlar granit grubu ve bunların dokanak oluşturduğu kayaçlardır. Granit grubu kayaçların kimyasal bileşimi, oluştuğu tektonik ortam ve oluşum zamanı ile cevherleşme arasında pozitif bir bağıntı bulunmaktadır. Bu bölgede yapılabilecek maden arama çalışmalarında hedef bölge olarak granitik kayaçların bulunduğu alanların seçilmesi daha kısa zamanda daha kolay sonuç alınmasını sağlayabilir.

The mineralizations associated with the quartz veins in Baskil area and relationships between Baskil magmatites and the mineralizations

The mineralizations in the granitic rocks of Baskil area are associated with the quartz veins. The main ore minerals of the veins are; pyrite, chalcopyrite, bismuthinite, tetrahedrile-tennanlite, galena, sphalerite and gold. As and Cu may be used as path-finder elements for the gold mineralizations The granitic rocks are the youngest plulonic rocks, of calk-alkali character and products of collision following the latest period of closure. The plutonic rocks cover vast areas in Elazığ region and among the piutonics ihe granitic rocks and their contacts are ihe host procductive. Geochemistry, tectonic environment arid temporal position of the granitic rocks are related pozitively with mineralizations. For ore exploration, the granitic rocks should be choosen as target areas.

___