PUBERTE DÖNEMİ HENTBOL VE BASKETBOLCULARIN BİOMOTOR ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu çalışmada, Muğla ilinde Türkiye çapında derece yapan 12–15 yaş grubu puberte dönemi hentbol ve bas-ketbolcuların biomotor özelliklerinin karşılaştırılması yapılmıştır.   Çalışma Muğla ili Bodrum ilçesi Atatürk İlköğretim Okulunda okuyan yaş gruplarında Türkiye 2. olan (n=12) erkek Basketbolcular ile Muğla Merkez Koca Mustafendi İlköğretim Okulunda okuyan yine yaş gruplarında Türkiye 1. olan (n=12) erkek hentbolculardan oluşan iki grup oluşturulmuştur.   Araştırmamızda biomotor özellikler Eurofit test bataryasından biomotor özellikleri ölçmeye yarayan (Flamin-go denge, Disklere vuruş, Otur-Uzan, Durarak uzun atlama, El dinamometresi, Bükülü kol ile asılma, 10x5m mekik koşusu) testleri uygulanmıştır.   Elde edilen sonuçlar SPSS for Windows paket programında aritmetik ortalama (X) ve standart sapma (SS) hesaplanarak basketbolcular ile hentbolcular arasında fark olup olmadığı One-Way unrelated Analysis of Variance (ANOVA), gruplar arası farklılık ise Tukey HSD ile p<0.05 anlamlılık düzeyinde incelenerek grup-ların Biomotor özellikleri tespit edildi.   Sonucta; Basketbolcu ve hentbolcü öğrencilerin biomotor özellikler bakımından farklılıklar görülse de bu farklar istatistiksel olarak bir anlam taşımamaktadır(p=0).
Anahtar Kelimeler:

Puberte, Biyomotor

___

  • 1. ÇELEBİ. F.; (2000) “12-14 yaş grubu puberte dönemi spor yapan ve sedanter öğrencilerin postürel ve biomotor özelliklerinin karşılaştırıl-ması” Yüksek Lisans tezi, Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • 2. KALKAVAN, A. ve Ark.; (1996) “Farklı spor branşlarında bazı fiziksel uygunluk değerlerinin sedanter grupla karşılaştırılması” G.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. Sayı: 3 s.17-22, Ankara
  • 3. NISSINEN M, HELIOVAARA M, SEITSA-MO J, POUSSA M.;(1995) “Left handedness and risk of thoracic hyperkyphosis in prepubertal schoolchildren”. Int J Epidemol; 24 (6): 1178-81.
  • 4. SEVİM, Y.; .(1995) “Antrenman Bilgisi”, Gazi Büro Kitapevi, Ankara
  • 5. ŞİPAL, M.C.:(1989), Eurofit Bedensel Yetenek Testleri El Kitabı,Büro Hürbilek, Ankara
  • 6. ZORBA, ve Ark.; (1995) “12-15 yaş grubu fut-bolcuların antropometrik ve fiziksel uygunluk değerlerinin sedanter grupla karşılaştırılması” Futbol Bilim Teknolojisi Dergisi, Hacettepe Üniv. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Y.O. Sayı: 3, , s. 17-22, Ankara