DİKEY İŞLEME MERKEZLİ CNC FREZE TEZGAHLARINDA KRAMAYER DÜZ DİŞLİLERİN AÇILMASI

Bilgisayar Nümerik Kontrol (CNC) teknolojisindeki gelişmeler konvansiyonel üretim yöntemlerinde geniş olanaklar sağlamaktadır.  CNC freze tezgahları daha hassas işleme yeteneğine ve yüksek verimlilik alanlarına sahip olmaları nedeniyle klasik freze tezgahlarına göre daha kullanışlıdırlar. Bu çalışma, kramayer dişlilerin CNC freze tezgahlarında imalatı için amaçlandı. Bunun için kramayer dişlilerin temel büyüklüklerine göre bir C programı hazırlandı. Bu C programına göre belirli diş sayısında bir kramayer dişlinin  CAD modeli oluşturuldu ve CNC kodları elde edildi. CNC kodlarının doğruluğunu kontrol etmek için kramayer dişlinin DYNA 4m programında simülasyonu yapıldı. Daha sonra bu CNC programı dik işlem merkezli Fanuk 0-Mt freze tezgahına yüklenerek kramayer dişli imal edildi.

___

  • 1. Kayacan, M., C.; Çelik, A., Ş.;(2000) “Tornalama İşlemleri İçin Birden Fazla Bağlama Gerektiren İş Parçalarının İşlem Planlaması”, 9. Uluslararası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi - UMTİK, 13-15 Eylül.
  • 2. Ersoyoğlu, A., S., Ünüvar, A.; (2000), “SD Parça Programlarının Oluşturulması İçin Son İşlemci Tasarımı”, 9. Uluslar arası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi - UMTİK, 13-15 Eylül.
  • 3. Akkurt, M.; (1993), “Tel Erozyon İşlemine Yönelik CAD-CAM-CNC İntegrasyonu”, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • 4. Özel, C.; (2000), “Düz Konik Dişlilerin Sayısal Denetimli Freze Tezgahlarında Hassas Şekilde Açılmasının Tasarım ve İmalatı”F. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi.
  • 5. Dereli, T. ve Filiz, H., (2000) Automatic CNC Code Generation In Process Planning of Rotational And Prismatic Parts, Politeknik Dergisi, Cilt:3 Sayı:2 s.1-25.
  • 6. Özel, C.; Özek, C., (2002) “Eliptik Mil Şeklindeki İş Parçalarının CNCF Freze Tezgahlarında İmalatlarının Araştırılması”, GAP IV. Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı, 06-08 Haziran, Şanlıurfa.
  • 7. Özel, C.; Özek, C., 2002 “Arşimet Spirali Şeklindeki Kanalların CNC Freze Tezgahlarında İmalatlarının Araştırılması”, GAP IV. Mühendislik Kongresi Bildiriler Kitabı, 06-08 Haziran, Şanlıurfa.
  • 8. Başak, H., Gülesin, M., 2001, “Üretim İçinModellemede Yüzey Kenar Fonksiyonları ve UnsurTanımlama”, II Makine Malzemesi Ve İmalatıTeknolojisi Sempozyumu, 7-9 Kasım, 702-711, Manisa.
  • 9. Güven, O., Ünal, S., 2002, “Düzlem Bir Kamın Lazer Kesme ile İmalatında CAD-CAM”, IV. Mühendislik Mimarlık Sempozyumu, 11-13 Eylül, 187- 193, Balıkesir.
  • 10. Özek, C.; Özel, C.; 2002, “Dikey İşleme Merkezli CNC Freze Tezgahlarında Makro Programlar Kullanılarak Düz Dişlilerin İmalatı” Mühendis ve Makine Dergisi, Eylül, Sayı 512, s. 43-50.