MULTIMOORA Yöntemi ile Farklı İllerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin Yabancı Yatırımcılar Açısından Optimal Yer Seçimi Olarak Değerlendirilmesi

Organize sanayi bölgeleri (OSB), yatırımcı firmalara, organize bir alanda yoğunlaşmalarından dolayı hem ölçek ekonomilerinden hem de bilgi, teknoloji, üretim teknikleri, pazar koşulları, ham madde ve benzeri konularda gerçekleşen transferler sonucunda ortaya çıkan olumlu ekonomik dışsallıklardan yararlanma olanağı vermektedir. Bahsedilen nedenlerden dolayı OSB'i firmaların kuruluş yeri olarak tercih edebilecekleri uygun bir alternatif yerdir. Bu çalışmanın temel amacı, çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerini kullanarak yabancı yatırımcılar açısından yatırım yapılacak en uygun OSB’nin seçilmesidir. Bununla birlikte çalışmanın alt amacı ise yatırım yapacaklar için en uygun OSB seçiminde dikkate alınması gereken kriterleri ve bu kriterlerin önem düzeyini belirlemektir. Bu amaçlara yönelik olarak, analiz kriterleri ve önem ağırlıkları belirlendikten sonra analiz yöntemi olarak ÇKKV yöntemlerinden biri olan MULTIMOORA yöntemi kullanılmıştır

MULTIMOORA Yöntemi ile Farklı İllerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin Yabancı Yatırımcılar Açısından Optimal Yer Seçimi Olarak Değerlendirilmesi

The organized industrial zones (OIZ), give investor firms the opportunity to benefit both from economies of scale and positive economic externalities as a result of knowledge, technology, production techniques, market conditions, raw materials and transfers taking place in similar domains thanks to the concentration in an organized area. Because of these, OIZs are places where firms can choose a suitable alternative as a place of business. The main purpose of the study is to select the optimal OIZ that will be invested by foreign investors using multi-criteria decision-making (MCDM) methods. Besides this, the subobjective of the study is to determine the criteria that should be considered in the selection of the organized industrial zone and the level of importance of these criteria. For these purposes, after determining the analysis criteria and importance levels, we have used as an analysis method, MULTIMOORA which is one of MCDM methods.

___

  • AKDOĞAN, Nalan ve Nejat TANKER;(2003), “Finansal Tablolar ve Mali Analiz Teknikleri”, Onuncu Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara, 2003.
  • AKSOY, Esra, Nuri ÖMÜRBEK ve Meltem KARAATLI;(2015), “AHP Temelli MULTIMOORA ve COPRAS Yöntemi İle Türkiye Kömür İşletmeleri’nin Performans Değerlendirmesi”, 33(4), ss.
  • AKYÜZ, Yılmaz ve Mustafa SOBA;(2013),“ELECTRE Yöntemiyle Tekstil Sektöründe Optimal Kuruluş Yeri Seçimi: Uşak İli Örneği”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), ss.186-198.
  • BERKÖZ, Lale ve Şevkiye Şence TÜRK;(2007),“Yabancı yatırımların yerseçimini etkileyen faktörler: Türkiye örneği”, İTÜ Dergisi, 6(2), ss.59-72.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB), https://osbbs. sanayi.gov.tr, 27.09.2016.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (BSTB), Kurum İçi Veri Tabanı, 27.09.2016.
  • BRAUERS, Willem Karel M., Alvydas BALEZENTİS and Tomas BALEZENTİS;(2011), “MULTIMOORA For The Eu Member States Updated With Fuzzy Number Theory”, Technological and Economic Development of Economy, 2, pp.259-290.
  • BRAUERS, Willem Karel M. and Edmundas Kazimieras ZAVADSKAS;(2011), “MULTIMOORA Optimization Used to Decide on a Bank Loan to Buy Property”, Technological And Economic Development Of Economy, 17 (1), pp. 174-188.
  • BULUT, Tevfik; (2016), “Organize Sanayi Bölgelerinde Arsa Rantı ve Spekülasyonun Önlenmesine Yönelik Model Önerileri: tmax ve bln Modeli”, 28(331), ss.12-20.
  • BULUT, Tevfik; (2014), “Oran Analizi Tekniği İle Organize Sanayi Bölgelerinde Finansal Performans Analizi”, 26(312), ss.26-33.