Ekonomik Gelişmeler ve Seçilmiş Göstergelerle Türkiye'de Bankacılık Sektörü*

Global Kriz'in ardından gelişmiş ülkelerde borç sorunu ve bütçe açıkları artmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde ise aynı dönemde cari açık ve enflasyonist baskılar artmıştır. Makro ihtiyati tedbirler, finans sektörünün rehabilitasyonu, yasal ve düzenleyici önlemler ile dengesizlikler giderilmeye ve uzun dönemli ekonomik ve finansal istikrar sağlanmaya çalışılmıştır. Küresel riskler Türkiye'de de büyüme hızının yavaşlamasına neden olmuş, kur ve faizler üzerindeki baskıyı artırmıştır. Buna rağmen Türkiye ekonomisi para ve maliye politikalarında sıkı duruşunu devam ettirmiş ve rekabetçi kur politikasını korumuştur. Ekonomik gelişmeler çerçevesinde Türk bankacılık sektörünü seçilmiş bazı göstergelerle incelemeyi amaçlayan bu çalışmada; gelişimini sürdüren Türk bankacılık sektörünün bu süreçte başarılı bir performans sergilediği, ekonomik faaliyetlerin finansmanını sürdürdüğü ve düzenlemelere uyum sağladığı görülmüştür. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise fiyat istikrarı yanında finansal istikrarı da hedeflemeye başlamış, çeşitlendirdiği para politikası araçları ile krediler ve döviz kurundaki aşırı volatiliteyi azaltmayı, kısa vadeli sermaye hareketlerindeki değişkenliği ve makro ölçekte finansal riskleri sınırlandırmayı amaçlamıştır. 2016 yılı ise ekonomik ve jeopolitik görünümde belirsizliklerin devam ettiği, dolayısıyla volatilitenin yüksek kaldığı bir yıl olmuştur. Buna rağmen, Türk bankacılık sektörünün güçlü yapısını sürdürmesi ve uluslararası kredibilitesini koruması, sektörün önümüzdeki dönemlerde de aracılık faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebileceği şeklinde yorumlanabilir.

Economic Developments and Abalysis of Turkish Banking Sector with Selected Indicators

Following the Global Crisis, problems such as debts and budget deficit increased in developed countries. In the same period, current deficits and inflationist pressures increased in the developing countries. Attempts were made to solve imbalances and establish long-term economic and financial stability through macro cautionary measures, rehabilitation of the finance sector and legal and regulatory actions. Global risks caused slowdown in the growth rate of Turkey and increased the pressure on currency exchange rates and interests. Despite the foregoing, Turkish economy maintained the tight stance in connection with monetary and financial policies and continued the competitive currency exchange rate policy. This study aimed at exploring Turkish banking sector's position based on certain indicators within the framework of economic developments, it has been confirmed that Turkish banking sector maintaining the growth trend have exhibited a successful performance throughout this process, continued to finance economic activities and complied with the regulations. Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) started to target financial stability in addition to price stability and pursued the goal of reducing excessive volatility with the loans and currency exchange rates and limiting the variability in short-term capital transactions and macro scale financial risks by diversified monetary policy instruments. 2016 has been a year witnessing continued uncertainties in the economic and geopolitical conjuncture; thus, volatility remained high. Turkish banking sector's success is maintaining its strong structure and international credibility can be interpreted as positive performance expectation for the sector in connection with the intermediary activities for the upcoming period.

___

  • ARICAN, Erişah ve Başak TANINMIŞ YÜCEMEMİŞ; (2015), "Para Politikaları Işığında Türk Bankacılık Sektörü Genel Değerlendirmesi", İktisadi Araştırmalar Vakfı Yıllık, Sayı 27, ss.60-65.
  • BDDK.
  • DALKILIÇ, Bahadır ve Mustafa AŞKIN; (Ocak 2016), Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
  • HALK YATIRIM; (2016), Görünüm.
  • KARA, A. Hakan; (2012), "Küresel Kriz Sonrası Para Politikası", TCMB Çalışma Tebliği, No:12/17, Ankara, TCMB Yayını.
  • ÖZATAY, Fatih; (Ocak 2012), "Para Politikasında Yeni Arayışlar ve TCMB", Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Raporu, R201202, ss. 1-17.
  • TBB; (Mayıs 2011), Bankalarımız 2010, Yayın no.276.
  • TBB; (Mayıs 2013), Bankalarımız 2012, Yayın no.294.
  • TBB; (Mayıs 2014), Bankalarımız 2013, Yayın no.304.
  • TBB; (Mayıs 2015), Bankalarımız 2014, Yayın no.311.
  • TBB; (Mayıs 2016), Bankalarımız 2015, Yayın no.314.
  • TCMB; (Mayıs 2014), Finansal İstikrar Raporu, Sayı 18.
  • TCMB; (Kasım 2014), Finansal İstikrar Raporu, Sayı 19.
  • TCMB; (Kasım 2016), Finansal İstikrar Raporu, Sayı 23.
  • TCMB, Enflasyon Hedefleri; http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/ connect/TCMB+TR/TCMB+TR/Main+Menu/Para+Politikasi/ Fiyat+Istikrari/Enflasyon+Hedefleri, (Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2016).
  • TCMB; Para Politikası, Merkez Bankası Faiz Oranları, http:// www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TCMB+TR/TCMB+TR/ Main+Menu/Para+Politikasi/Merkez+Bankasi+Faiz+Oranlari, (Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2016).
  • TCMB; (Kasım 2014), "2015 Yılı Para ve Kur Politikası", Sayı 19, Ankara, TCMB Yayınları.
  • TÜİK.
  • YÜCEMEMİŞ, Başak Tanınmış; (2011), Finansal İstikrarda Para Politikalarının Rolü, İstanbul, Derin Yayınları.