İNTERNET BANKACILIĞI KULLANIM KARARINI ETKİLEYEN UNSURLARIN DEMOGRAFİK FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İnternetin gelişim süreci ile birlikte internet bankacılığı da çok hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu gelişime bağlı olarak da internet bankacılığına yönelik araştırma ihtiyacı da artmaktadır. Bu çalışmada internet bankacılığı kullanım kararını etkileyen unsurların demografik faktörler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Teknolojik adaptasyonun özellikle gençlerde yüksek olduğu gerçeği doğrultusunda çalışma üniversite öğrencileri özelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi ve ANOVA analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda internet bankacılığı kullanımında cinsiyet ve kullanım süresi değişkenlerinin diğer değişkenlere kıyasla daha fazla farklılığa neden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaş ve aylık gelir değişkenlerinin herhangi bir farklılığa neden olmadığı belirlenmiştir.

___

  • ABBASİ, S., KAMRAN, S. ve AKHTAR, C. S. (2017). Factors Affecting Customers' Adoption of Internet Banking in Pakistan. Pakistan Administrative Review, 1(2), 115-129.
  • AMİNİ, M. T., AHMADİNEJAD, M. ve AZİZİ, M. J. (2011). Adoption of Internet Banking by Iranian Customer: An Empirical Investigation. The International Journal of Management Science and Information Technology (IJMSIT), 1(Jul-Sep), 27-44.
  • BYRNE, B. M. (2016). Structural Equation Modeling with AMOS: Basic Concepts, Applications, and Programming. New York: Routledge.
  • DAVİS, F. D. (1985). A Technology Acceptance Model for Empirically Testing New End User Information Systems: Theory and Results. Massachusetts Institute of Technology, PhD Dissertation, MIT Sloan School of Management, Cambridge, MA.
  • FLAVİÁN, C., GUİNALÍU, M. ve TORRES, E. (2006). How Bricks‐and‐Mortar Attributes Affect Online Banking Adoption. International Journal of Bank Marketing, 24(6), 406-423.
  • GAO, P. ve OWOLABİ, O. (2008). Consumer Adoption of Internet Banking in Nigeria. International Journal of Electronic Finance, 2(3), 284-299.
  • GÜRBÜZ, S. ve ŞAHİN, F. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe, Yöntem, Analiz. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • KAYA ÖZYURT, Ç. N. (2019). İnternet Bankacılığı Kullanımına İlişkin Tüketici Davranışları Analizi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • KİM, D., KANG, S. ve MOON, T. (2015). Technology Acceptance and Perceived Reliability of Realistic Media Service. Indian Journal of Science and Technology, 8(25), 1-7.
  • KLİNE, R. B. (2016). Principles and Practice of Structural Equation Modeling. New York: The Guilford Press
  • OKTAY, E. ve ORÇANLI, K. (2014). Atatürk Üniversitesinde İnternet Bankacılığının Kullanımını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 57-91.
  • ÖZKAN, T. (2012). İnternet Bankacılığı Kullanımını Etkileyen Faktörler: Atatürk Üniversitesi Personeli Üzerine Bir Uygulama, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • ÖZKAN, T. ve İPEKTEN, O. (2017). İnternet Bankacılığı Kullanımını Etkileyen Faktörler: Atatürk Üniversitesi Personeli Üzerine Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 647-664.
  • PATEL, K.J. ve PATEL, H. J. (2018). Adoption of Internet Banking Services in Gujarat: An Extension of TAM with Perceived Security and Social Influence. International Journal of Bank Marketing, 36(1), 147-169.
  • POLASİK, M. ve WİSNİEWSKİ, P. T. (2009). Empirical Analysis of Internet Banking Adoption in Poland. International Journal of Bank Marketing, 27(1), 32-52.
  • ŞIKER, P. (2011). Müşterilerin İnternet Bankacılığını Benimsemelerine Yönelik Keşifsel Bir Araştırma. İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi, 2(2), 35-50.
  • TARHİNİ, A., MGBEMENA, C., TRAB, MSA. ve MASA’DEH, R. (2015). User Adoption of Online Banking in Nigeria: A Qualitative Study. J Internet Bank Commer, 20(3) 132.
  • TBB (2021), Dijital, İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri, https://www.tbb.org.tr/Content/Upload/ istatistikiraporlar/ekler/1604/Dijital-Internet-Mobil_Bankacilik _Istatistikleri-Mart_2021.pdf (05.08.2021)
  • USTASÜLEYMAN, T. ve EYÜBOĞLU, K. (2010). Bireylerin İnternet Bankacılığını Benimsemesini Etkileyen Faktörlerin Yapısal Eşitlik Modeli ile Belirlenmesi. BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar, 4(2), 11-38.
  • ÜNSAL, U. (2013). Türkiye’de İnternet Bankacılığı Kullanımını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • YEOW, P. H. P., YUEN, Y. Y. ve TONG, D. Y. K. (2008). User Acceptance of Online Banking Service in Australia. Communications of the IBIMA. 1, 191-197.
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Ferudun KAYA
Sayıdaki Diğer Makaleler

BIST’DE İŞLEM GÖREN HABERLEŞME FİRMALARININ FİNANSAL PERFORMANSLARININ SWARA-PROMETHEE HİBRİT YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Serkan YÜCEL, Hakan Murat ARSLAN

MAKROEKONOMİK FAKTÖRLERİN BİST BANKALAR ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Nilüfer DALKILIÇ, Merve Esra GULCEMAL, Hasan TANSOY

OCAK AYI ANOMALİSİ: BİST ENDEKSLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Serbar KONCAK, Ramazan AKBULUT

Çimento Sektöründeki İşletmelerin Finansal ve Finansal Olmayan Bilgilerine Yönelik Performans Değerlendirmesi

Tucan BEKTAŞ, Ömer Faruk GÜLEÇ

TÜRKİYE'DE COVID-19 PANDEMİSİ SIRASINDA KONAKLAMA İŞLETMELERİNE SAĞLANAN FİNANSAL DESTEKLERİN ANALİZİ

Esat SAÇKES, Ercan ÖZEN, Suzana BERİSA

FİNANSAL SIKINTI TAHMİN MODELLERİNDEN ALTMAN Z SKORUNUN BORSA İSTANBUL GELİŞEN İŞLETMELER PAZARI’NDA TEST EDİLMESİ

Seyhan ÖZTÜRK, Cihan YILMAZ

İNTERNET BANKACILIĞI KULLANIM KARARINI ETKİLEYEN UNSURLARIN DEMOGRAFİK FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Hasan UYGURTÜRK, Mehmet Zahit GÖRGÜLÜ, Ozan BÜYÜKYILMAZ

KRİPTO PARANIN SİYASET VE EKONOMİ FELSEFESİYLE YORUMLANMASI: HÜKÜMRAN KUDRETİN SENYORAJ HAKKININ İHLALİ BAĞLAMINDA BİR TARTIŞMA

Ahmet EFE

TFRS 15 MÜŞTERİ SÖZLEŞMELERİNDEN HASILAT STANDARDI ÇERÇEVESİNDE HASILAT RAPORLAMASININ KAZANÇ YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: BIST ŞİRKETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Erkan ÖZTÜRK

Kahramanmaraş İlindeki Dondurma Üreticilerinin Soğuk Zincir Taşıyıcı Seçiminde Kullanmış Oldukları Kriterler Ve Bu Kriterlerin Önem Derecelerinin AHP Yöntemi İle Belirlenmesi

Ömer ŞEKER, Oya KORKMAZ