TÜRKİYE’DE HÜKÜMET-DIŞI SPOR ÖRGÜTLERİNİN TÜRK SPOR YÖNETİMİNE ETKİ SORUNU

Çalışmanın amacı, Türkiye’deki hükümet-dışı spor örgütlerini inceleyerek spor yönetiminde ne ölçüde etkili olduklarının betimsel ve eleştirel bir değerlendirmesini yapmaktır. Hükümet-dışı örgütler, her sektörde olduğu gibi spor alanında da dünya genelinde önemli roller üstlenmekte, çoğu ülkede spor yönetiminin temelini oluşturmaktadır. Türkiye’de hükümet-dışı spor örgütlerinin incelenerek eleştirel analizlerinin yapılması, Erken Cumhuriyet döneminden beri devletin tekelinde bulunan spor yönetimini anlamak açısından gereklidir. Bu kapsamda spor kulüpleri, spor federasyonları, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun spor yönetimindeki rollerine alan yazın taranarak ve bazı konularda uzman görüşüne başvurularak açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Eleştirel yaklaşımla açıklanmaya çalışıldığı üzere, spor kulüplerinin mali zayıflıkları federasyonları da zayıf hatta devlete bağımlı bırakmaktadır. Bu nedenle, çoğu federasyon hükümet-dışı örgüt kabul edilemeyecektir. Avrupa’daki bazı güçlü türdeşlerinin aksine TMOK, spor yönetimine sahip çıkmaktansa sadece Olimpik konularda çalışmaktadır. Bir zamanlar oldukça yaygınlaşmış ve Anadolu’da kapsayıcı bir rol almış TASKK ise etkinliğini giderek kaybetmekte olan bir futbol kulüpleri birliğine dönüşmektedir. Buna göre, hükümet dışı örgütlenmenin Türkiye’de spor faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve spor yönetiminde etkin rol oynayabilmesi açısından tam olarak yeterli ve verimli olmadığı düşünülmektedir.

___

  • 3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 28.05.1986 Tarih, 19120 Sayılı Resmi Gazete.
  • 5105 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 13 Mart 2004 Tarih, 25401 Sayılı Resmi Gazete.
  • 5253 Sayılı Dernekler Kanunu, 23.11.2004 Tarih, 25649 Sayılı Resmi Gazete.
  • 6215 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 29.03.2011 tarih, 27903 sayılı Resmi Gazete.
  • Anadolu Ajansı (2019) Gençlik Ve Spor Bakanlığından 2019'da Amatör Kulüplere 17,7 Milyon Lira Destek, 29 Aralık, Erişim adresi: https://www.aa.com.tr/tr/spor/genclik-ve-spor-bakanligindan- 2019da-amator-kuluplere-17-7-milyon-lira-destek-/1686777
  • Atabeyoğlu, C. (1988). Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Tanzimattan Cumhuriyete TürkiyeAnsiklopedisi, Cilt 6, İletişim Yayınları: Ankara.