KATILIMA YÖNELİK SPOR TESİSLERİNDE MÜŞTERİ TATMİNİNİN TESİS ÜYELİĞİYLE İLİŞKİLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Bu araştırmanın amacı katılıma yönelik spor tesislerindeki müşteri tatminin durumunu ortaya koymak ve farklı değişkenler açısından karşılaştırmasını yapmaktır. Bu araştırmanın örneklemini İstanbul ve Niğde illerinde bulunan beş katılıma yönelik spor merkezlerine üye olan 310 birey oluşturmaktadır. Araştırmada model olarak tarama ve nedensel karşılaştırma yöntemleri seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak iki bölümden oluşan ölçek kullanılmıştır. İlk bölümde araştırmacı tarafından hazırlanmış, katılıma yönelik spor tesislerine üye olan bireylere yönelik sorular yer almıştır. İkinci bölümde Alexandris ve Palialia (1999) geliştirmiş olduğu, Kutlu (2006)’nun Türkçe uyarlamasını yaptığı Müşteri Tatmini Ölçeğine yer verilmiştir. Araştırma verileri SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Katılıma yönelik spor tesislerine üye olan bireylerin soruları ve ölçek puanlarının analizinde tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır. Karşılaştırmalı analizlerde veriler normal dağılım gösterdiği için ANOVA ve Independent Samples T testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların müşteri tatmin düzeylerinin iyi düzeyde olduğu gözlemlenmiştir. Karşılaştırmalı analizlere bakıldığında cinsiyet değişkeni açısından müşteri tatmin düzeylerinde kadınlar lehine anlamlı bir farklılaşma oluştuğu görülmüştür. Üyelik süresi değişkenine göre ise 13-24 ay üyelik süresine sahip olan bireylerin aleyhine anlamlı bir farklılaşma olduğu gözlemlenmiştir.

___

  • Alkaya, A., & Sahin, F. (2021). Rekabet Avantajı Yaratmada Sosyal Medyanın Müşteri Tatmini, Müşteri Bağllığı ve Müşteriyi Elde Tutma Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (30), 19-38.
  • Alexandris, K. & Palialia, E. (1999). Measuring Customer Satisfaction İn Fitness Centres in Greece: An Exploratory Study. Managing Leisure: An International Journal, 4, 218-229.