Öğretmen Adaylarının Sosyal Girişimcilik Özellikleri İle Sosyal Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Bu çalışmada öğretmen adaylarının sosyal girişimcilik özellikleri ile problem çözme becerilerinin hangi değişkenlere göre farklılaştığı ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinde yürütülen çalışma 503 öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çözümleme sonuçlarına göre sosyal girişimcilik ile sosyal problem çözme arasında orta düzey bir ilişki bulunmuştur. Öğretmen adaylarının sosyal girişimcilik ve sosyal problem çözme becerileri cinsiyet, sınıf düzeyi, sivil toplum örgütüne üye olma ve daha önce girişimcilikle ilgili eğitim alma durumuna göre farklılaşmazken, öğrenim görülen bölüm, sevilen ders grubu, akademik başarı ya da bilişim teknolojileri yeterlik ve kullanım eğilim durumlarının farklılaşmalara neden olduğu görülmüştür. Aynı zamanda öğretmen adaylarının sorunları çözme, sorunlarla ilgili yardım etme / alma, toplumsal ya da çevresel sorunlara duyarlı olma durumlarına göre de farklılaşmalar bulunmaktadır. Sosyal girişimcilik özelliği daha yüksek olan öğretmen adayları öğretmen olarak göreve başladıktan sonra okul yöneticisi olarak çalışmayı daha çok tercih etmektedirler.

___

  • Akar, H., & Aydın, S. (2015). Öğretmen adaylarinin kişilik özelliklerinin sosyal girişimcilik özelliklerini yordama düzeyi. The Journal of Academic Social Science, 3(12), 425-436.
  • Akar, H., & Üstüner, M. (2017). Mediation role of self-efficacy perceptions in the relationship between emotional intelligence levels and social entrepreneurship traits of pre-service teachers. Journal of Education and Future, 12, 95-115.
  • Anagün, Ş.S., & Atalay, N. (2017). Sınıf öğretmeni adaylarının girişimcilik becerisine ilişkin yeterlik algıları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 41, 298-313. doi: 10.21764/efd.57979
  • Aydın, E., & Öner, G. (2016). Sosyal bilgiler ve sınıf öğretmeni adaylarının girişimcilik düzeylerinin incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 17(3), 497-515.
  • Brandstatter, H. (1997). Becoming an entrepreneur - A question of personality structure? Journal of Economic Psychology, 18(2-3), 157-177. doi:10.1016/S0167-4870(97)00003-2
  • Çekici, F. (2009). Problem çözme terapisine dayalı beceri geliştirme grubunun üniversite öğrencilerinin sosyal problem çözme becerileri, öfkeyle ilişkili davranış ve düşünceler ile sürekli kaygı düzeylerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye.
  • Çermik, F., & Şahin, İ. (2005). Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Sosyal Girişimcilik Özelliklerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Current Research in Education, 1(2), 76-88.
  • Denizalp, H. (2007). Toplumsal Dönüşüm İçin Sosyal Girşimcilik Rehberi. Ankara: Ofset Matbaacılık.
  • Fraenkel, J.R., & Wallen, N.E. (1996). How to Design and Evaluate Research in Education (3rd ed.), McGraw Hill, Inc.
  • Güler, B.K. (2008). Sosyal girişimciliği etkileyen faktörlerin analizi. Yayımlanmamış doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye.
  • Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi (9. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kasımoğlu, T. (2013). Öğretmen adaylarinda eleştirel düşünme, mantiksal düşünme ve problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açisindan değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye.
  • Konaklı, T., & Göğüş, N. (2013). Aday öğretmenlerin sosyal girişimcilik özellikleri ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(2), 373-391.
  • Şeker, M. (2012). Sosyal girişimciliğin artan önemi ve bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye.