BAĞNAZLIĞI ANLAMAYA DOĞRU

Bu çalışma çağdaş yaşamda bağnazlığın rol ve yerini felsefi açıdan anlamayı sağlayacak kavramsal bir model inşa etmeyi hedefler. Bu kavramsal modeli oluşturmak için elbette bağnazlığı oluşturan şartları araştırmak gerekir. Bu çerçevede model, her biri varsayılan inancın bağnazca olup-olmadığını anlayacak on iki unsurdan oluşmaktadır. Bu meseledeki en önemli sorun ise, bağnazlık kavramına bağnazca bakıp-bakmadığımızdır.

TOWARDS AN UNDERSTANDING OF FANATICISM

This study aims to construct a conceptual model from a philosophical point of view in order to reach an understanding of the place and role of fanaticism in our contemporary life. By the help of this conceptual model it is attempted to search for conditions under which any belief may become fanatical. The model consists of twelve elements in such a way that each of them can contribute to assess the given belief is fanatical or not. The crucial question in these assessments is whether fanaticism can be approached in non-fanatical way.

___

  • • Andreas Tietzze, Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügati, Simurg, İstanbul, 2002.
  • • “Teknoloji ve Bilim Arasındaki İlişkinin İnsan Yaşamındaki Yeri”, Teknoloji ( derleyen Mahmut Kiper), Türk Mühendis ve Mimar Odaları birliği, 2004,