Coronavirüslerin replikasyonları

Coronavirüsler (CoVs) çok çeşitlilik gösteren bir virüs ailesidir. CoV'lar konak hücrelerle birçok aşamada etkileşime geçerler ve konak hücrenin değişik mekanizmalarını kullanarak enfeksiyonlarını ve replikasyonlarını gerçekleştirirler. CoV'ların moleküler biyolojisiyle ilgili olarak birçok şey bilinmektedir. Ancak CoV'ların moleküler biyolojisini daha iyi anlamak için daha çok bilgiye ihtiyaç vardır ve CoV'lara karşı geliştirilmiş herhangi etkili bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. CoV'ların moleküler biyolojisini daha iyi anlama adına son yıllarda yapılan araştırmalarda birçok teknik ve yöntem kullanılmıştır. Moleküler biyolojik araştırmalar açısından fare hepatit virüsü en çok çalışılan CoV'lardır ve Coronaviridae ailesi üyelerini araştırmak için iyi bir model sistemdir. Bu derleme CoV'lerin replikasyonunu, transkripsiyonunu ve tekrar bir araya getirilmesini anlatmaktadır.

Replication of coronavirus Recep BAYRAKTAR, İbrahim BOZGEYİK,

Coronaviruses (CoVs) are a diverse family of viruses that interact at multiple levels with components of host cells taking this advantage of some of the cellular machineries for replication and proliferation. A lot is known about the molecular biology of CoVs but more information needs to be learned because no effective treatments against these viruses are available. The challenge now is to incorporate advance techniques in the investigative efforts done to understand further the biology of CoVs. In terms of molecular biology, mouse hepatitis virus (MHV) is the best-studied CoVs, and it is consequently considered a model system for the family of Coronaviridae. This review described replication, transcription, and assembly of CoVs.

___

  • 1. de Haan CA, de Wit M, Kuo L, Montalto-Morrison C, Haagmans BL, Weiss SR, et al. The glycosylation status of the murine hepatitis coronavirus M protein affects the interferogenic capacity of the virus in vitro and its ability to replicate in the liver but not the brain. Virology 2003;312(2):395-406.
  • 2. Lai MM, Cavanagh D. The molecular biology of coronaviruses. Adv Virus Res 1997;48:1-100.
  • 3. Pasternak AO, Spaan WJ, Snijder EJ. Nidovirus transcription: how to make sense? J Gen Virol 2006;87(Pt 6):1403-21.
  • 4. Gorbalenya AE, Enjuanes L, Ziebuhr J, Snijder EJ. Nidovirales: evolving the largest RNA virus genome. Virus Res 2006;117(1):17-37.
  • 5. de Haan CA, Rottier PJ. Molecular interactions in the assembly of coronaviruses. Adv Virus Res 2005;64:165-230.
  • 6. Perlman S, Netland J. Coronaviruses post-SARS: update on replication and pathogenesis. Nat Rev Microbiol 2009;7(6):439- 50.
  • 7. Sawicki SG, Sawicki DL, Siddell SG. A contemporary view of coronavirus transcription. J Virol 2007;81(1):20-9.
  • 8. Horzinek MC. Comparative aspects of togaviruses. J Gen Virol 1973;20(Suppl):87-103.
  • 9. Weiss M, Horzinek MC. The proposed family Toroviridae: agents of enteric infections. Brief review. Arch Virol 1987;92(1- 2):1-15.
  • 10. von Brunn A, Teepe C, Simpson JC, Pepperkok R, Friedel CC, Zimmer R, et al. Analysis of intraviral protein-protein interactions of the SARS coronavirus ORFeome. PLoS One 2007;2(5):e459.
  • 11. Wijegoonawardane PK, Cowley JA, Phan T, Hodgson RA, Nielsen L, Kiatpathomchai W, et al. Genetic diversity in the yellow head nidovirus complex. Virology 2008;380(2):213-25.
European Journal of Therapeutics-Cover
  • ISSN: 2564-7784
  • Başlangıç: 1990
  • Yayıncı: Fatma Taşçı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nozokomiyal Acinetobacter baumannii suşlarının imipenem, meropenem ve doripenem duyarlılıkları

Yeşim ÇEKİN, Davut ERTEKİN, Özhak Betil BAYSAN, Özge TURHAN, Duygu DAĞLAR, Gözde ÖNGÜT, Dilara ÖĞÜNÇ, Dilek ÇOLAK, Ata Nevzat YALÇIN

Diabetes mellitus ve renal yetmezliği olan kazanılmış reaktif perforan kollajenoz olgusu

Melis ÇOBAN, Şeniz ERGİN, Şafak ARSLAN, Esen ÇEŞME, Çalli Neşe DEMİRKAN

Safra kesesi poliplerinde cerrahi deneyimimiz

Tolga DİNÇ, Faruk COŞKUN, Kutlu Özlem KÜÇÜK

Kulaktan kalbe uzanan bir sendrom: Goldenhar Sendromu

Seda IŞIKAY, Sadettin SEZER, Ayşe DEMİRÇUBUK, Evrim Kiray BAŞ, Ünal SARIKABADAYI

Hepatosellüler karsinoma ve canlı vericili karaciğer nakli; kanser nüksü ve hasta sağkalımını etkileyen faktörler. Tek merkez deneyimi

Yusuf GÜNAY, Necdet GÜLER, Murat AKYILDIZ, Murat DAYANGAÇ, Onur YAPRAK, Yıldıray YÜZER, Yaman TOKAT

Prevention of recurrence of stroke in a patient with sickle cell disease who has Moyamoya Syndrome

Süheyl ASMA, Can BOĞA, Meliha TAN, Mutlu KASAR, Mahmut YERAL, Şerife Nur ULUSAN

Anesthesia for tracheostomy in an infant with Apert syndrome

H. Volkan ACAR, Yarkan Hale UYSAL, Serdar KÖSEOĞLU, Eruyar Solmaz GÜNAL

Asfiktik bir yenidoğanda hipotermi tedavisi sonrasında gelişen subkutan yağ nekrozu olgusu

Gonca ÇEVİK, Serdar BEKEN, Banu AYDIN, Dilek DİLLİ, Ayşegül ZENCİROĞLU, Nurullah OKUMUŞ

Parsiyel anormal pulmoner venöz dönüş anomalisi: Olgu sunumu

Aylin OKUR, Fatma GÜNDOĞDU, Yavuz Selim İNTEPE, Bayram METİN, Uğur YILDIRIM, Yunus Keser YILMAZ, Halil İbrahim SERİN, Afra YILDIRIM

Coronavirüslerin replikasyonları

Mustafa ULAŞLI