Transatlantik İlişkiler

ABD'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri, Avrupa politikasına ve modern uluslararası ilişkilere büyük etkisi olan sorunlardan biridir. Avrupa Birliği'nin uluslararası konumu, üyelerinin ekonomik gelişimi ve güvenliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilişkilere önemli şekilde bağlıdır. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kurulan yeni uluslararası düzen siyasal, ekonomik ve kültürel olarak iki kutuplu bir sistem çerçevesinde inşa edilmişti. Bu çerçevede Doğu Bloku, SSCB tarafından kontrol edilen sosyalist rejimlerin, Batı Bloku ise ABD’nin liderliğinde bir araya gelen demokratik ve kapitalist devletlerin oluşturduğu ittifak sistemleri olarak ortaya çıktılar. Bundan sonra ABD ile Avrupa devletleri arasında gelişen ilişkiler literatürde genel bir ifadeyle “transatlantik (Atlantik Ötesi) ilişkiler” olarak tanımlanmaktadır. ABD’nin geleneksel izolasyonist politikasına dayanan Monroe Doktrini’ni terk ederek, Birinci Dünya Savaşı’na katılması transatlantik birlikteliğin ilk siyasi örneği olmuştu. Keza, iki savaş arası dönemde yeniden kendi içine odaklanan ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tekrar Avrupa’ya yakınlaşacak (Fulbrook 2001; Lundestad 2003) ve ABD ile özellikle Batı Avrupa ülkeleri siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda büyük ölçüde entegre bir transatlantik blok oluşturacaklardır.

___

  • Dukes, P. (1985). A History of Europe 1648-1948: The Arrival, The Rise, The Fall. Houndmills: Palgrave Macmillan.
  • Hanhimäki, J., B. Schoenborn ve B. Zanchetta (2012). Transatlantic Relations since 1945: An Introduction. Londra: Routledge.
  • Lowe, N. (1997). Mastering Modern World History. Houndmills: Palgrave Macmillan.
  • Lundestad, G. (2003). United States and Western Europe: From Empire by Invitation to Transatlantic Drift. Oxford: Oxford University Press.
  • Sokullu.E. (2019). “Transatlantik İlişkiler”.
  • Yost, D. S. (2002). “Transatlantic Relations and Peace in Europe”. International Affairs.