Joseph Martin (Joschka) Fischer’in Görüşlerinin 1998-2005 Arası Koalisyon Partisi’ne ve Almanya’nın Dış Politikasına Etkileri
Almanya’nın dış politikası, birçok Avrupa Birliği ülkesinden farklılık taşımakla birlikte, bunun asıl sonuçlarının ve etkilerinin 1998-2005 yılları arasında uygulanan politikalarla birlikte olduğundan bahsedilebilmektedir. Yönetim süreçlerindeki birçok farklılık dikkate alınmakla birlikte, barışçıl politika izlemeyi hedefleyen ve bunu göstermede daha başarılı olan ilk görüşlerin Joschka Fischer görüşleri olduğu söylenebilir. 1998 yılında Fischer’in Dışişleri Bakanı olması ve 1999 yılında yönetimde yaşanan sorunlara değinmesi, dış politikada daha atıl kararlar almasını gerektirmiştir. Dolayısıyla Schröder-Fischer koalisyon hükûmeti hem Almanya halkına hem de Almanya’nın dış politikasına yönelik barışçıl bir politikayı desteklemişlerdir. Bunun nedenleri incelendiğinde Almanya’nın genişleme politikasını iyileştirme, sosyal adâleti, eşitliği, düzeni sağlama, diğer ülkelerle barışçıl bir ilişki kurma gibi yaklaşımlarda olduğu görülmektedir. Araştırmada genel görüşler buna bağlı olarak örnekler doğrultusunda açıklanmıştır.
___
- Alpan, B. (2015). Bir İmkân Olarak Avrupalılık Kimliği: Türkiye-AB İlişkileri Tartışmaların Neresinde?, Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi, 23(2), 5-26.
- Ayvaz, E. (2017). Almanya Federal Meclis Seçimleri (Sağ Popülizmin Normalleşme Tehlikesi), SETA.
- Birdişli, F. (2019). Alman Stratejik Kültürü’nün Dönüşümü ve Almanya’nın Uluslararası Politikaya Proaktif Katılımı. Güvenlik Bilimleri Dergisi, 8(2), 359-379.