Avrupa Birliği'nde Stratejik ve Ekonomik Ortaklık Kavramları ve Anlaşmaları

10 Nisan’da Avrupa Uzay Ajansı’nın kaynakları ile gerçekleştirilen ve bilim acısından büyük bir donum noktası teşkil eden “Kara Deliğin İlk Fotoğrafı” tüm dünya ile eş zamanlı basın açıklaması yolu ile paylaşıldı. Avrupa Birliği (AB) bilimsel acıdan bir donem noktası olan bu başarıya oldukça ciddi bir destek verdi. AB’nin bilimden sorumlu Komisyoneri Carlos Moedas 1915 yılında bir adamın -Albert Einstein’ın- hayalini yaklaşık olarak 100 yıl önce kurmuş ve betimlemiş olduğu kara deliğin ilk fotoğrafının elde edilmesinin bilimsel acıdan büyük bir ilerleme olduğunu, diğer bilim adamlarının da bilim tarihinin artık bilimin görüntüden önce ve görüntüden sonra olmak üzere bir ayrıma gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Tüm dünya ve insanlık “Brexit, Ticaret Savaşları, Önce Amerika Politikaları, Trump Anı, Popülizmin Yükselişi gibi yoğun bir gündem ve tartışmalardan uzaklaşarak bu tarihi ana odaklandı. AB yoğun gündeminden uzaklaşarak insanlığın bilimsel gelişme karşısındaki en büyük adımına yapmış olduğu yatırımın karşılığını aldı ve “Kara Deliğin” ilk fotoğrafını yayımladı. “Kara Deliğin” ilk fotoğrafının yayımlanmış olması AB’nin uzun bir suredir karşı karşıya kalmış olduğu meydan okumalara karşı bilimsel olarak vermiş olduğu en önemli cevaptı. Aynı donem içerisinde “Kara Deliğin” fotoğrafı kadar AB tarafından gerçekleştirilen stratejik ve ekonomik ortaklık anlaşmaları da dikkatleri üzerine çekti. Dünya ekonomisi üzerinde 2008 yılından beri dolaşan kara bulutlar hiçbir donemde bu kadar yoğunlaşmamış, popülizm, ötekileştirme ve çatışmaya yönelik söylemler bu kadar güç kazanmamıştı. AB, Kara Deliğin ilk fotoğrafının çekilmesi ile bilimsel olarak gerçekleştirmiş olduğu sıçramayı, Stratejik ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmaları ile entegrasyon sureci içerisinde gerçekleştirmek adına, ilgili faaliyetlere odaklanarak dinamizmini korumak istemektedir.

___

  • European Commission, “Economic Partnership”, http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/development/economic-partnerships/index_en.htm.
  • Publications Office of the European Union, “10 benefits of Economic Partnership Agreements (EPAs)”, https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/ece83404-abcb-11e6-aab7-01aa75ed71a1.
  • European Commission, “Negotiations and Agreements”, http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/negotiations-and-agreements/.
  • Sautenet, A. (2008) “Europe and China: Cooperation with Complex Legal Dimensions”, Paris, Centre Asie Ifri.
  • Renard, T. (2013) “The EU and Its Strategic Partners A Critical Assessment of the EU’s Strategic Partnerships”, S. Biscop ve R. G. Whitman (eds.) The Routledge Handbook of European Security, Abingdon, Routledge.
  • Ferreira-Pereira, L. C. ve Vieira, A. V. G. (2016) “Introduction: The European Union’s Strategic Partnerships: Conceptual Approaches, Debates and Experiences”, Cambridge Review of International Affairs, 29(1): 3-17.
  • Grevi, G. (2016) “The EU Strategic Partnerships: Process and Purposes”, M. Telo ve F. Ponjaert (eds.) The EU’s Foreign Policy: What Kind of Power and Diplomatic Action?, New York, Routledge.