Türk Spor Örgütlerindeki Kurumsal İletişim Çalışmalarının İncelenmesi: Futbol, Basketbol, Voleybol Branşları Örneği

Bu çalışmanın amacı, spor örgütlerinin kurumsal iletişim çalışmalarına açıklık getirilerek daha net anlaşılması sağlandıktan sonra futbol, basketbol ve voleybol branşlarında yapılan uygulamaların değerlendirilmesini kapsamaktadır. Bu doğrultuda yapılan literatür taramasının ilk aşamasında kurumsal iletişim ile ilgili temel unsurlar ele alınmıştır. Kurumsal iletişim kanalları ve tercih edilen araçlar başlığı incelenmiştir. Diğer aşamalarda ise daha detaya inilerek kurumsal iletişimin boyutları ve paydaşları hakkında kapsamlı bilgi verilmiştir. İç iletişimde üst yönetim, yönetim kurulu ve çalışanların görev alanları belirtilerek özellikle basketbol ve voleybol branşlarında yönetim kurulu ele alınmıştır. Dış iletişim de ise medya, pazarlama, sponsorluk/ kanallar/platformlar detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde ise iç ve dış paydaşlar irdelenmiştir. İç paydaşlarda teknik direktör, antrenörler, personel, sporcular, hakemler incelenmiş, dış paydaşlarda ise taraftarlar, spor vakıfları, devlet ve diğer otoriteler ile kuruluşlar hakkında bilgi verilerek bu bölüm tamamlanmıştır. Bu çalışmada yüz yüze görüşme tekniği ve nitel inceleme yöntemi tercih edilmiştir. Bundan dolayı futbol, basketbol, voleybol branşlarında başarılı olan 6 spor kulübünün kurumsal iletişim faaliyetleri ele alınmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, spor kulüplerinin bu alanda önemli faaliyetlerde bulunduğunu ancak yeterli düzeyde bütçe ayrılmadığını, karşılaşılan engel ve problemlerin üstesinden gelmek adına yapılan uygulamalar da yetersiz kalındığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda spor kulüplerinin kurumsal imajlarını yaratabilmek adına daha profesyonel çalışmalar içerisine girmeleri gerekmektedir. 

Examination of Corporate Communication Applications in Turkish Sports Organizations: Examples of Football, Basketball, and Volleyball

The aim of this study is to evaluate the application of corporate communication within various sport organizations. Branches of sport covered in this study include football, basketball and volleyball. In the first stage of the literature research, the main factors related to corporate communication were discussed. Specifically the headings“corporate means of communication” and “preferred means” were reviewed. During other phases of the study however, the details of corporate communications and stakeholders were thoroughly scrutinized. Within internal communication, top management, the board of directors and the employees’ areas of responsibility were specified. Specifically in basketball and volleyball branches the board of directors were detailed. In regards to external communication, media, marketing, sponsorship / channels/ platforms are described. The third part of the research examines internal and external stakeholders. This section was completed by means of providing information about technical directors, coaches, personnel, athletes, and referees as the internal stakeholders and fans, sports foundations, state and other authorities and organizations as external stakeholders. In this phase of the study, a face-to-face interview technique and qualitative examination method were preferred. Therefore, corporate communication activities of 6 different sports clubs, successful in football, basketball and volleyball branches were discussed. As a result of the study, it was concluded that the sports clubs had important activities in this area but lacked sufficient budget and the practices employed to overcome various encountered obstacles and problems remain inadequate. In this context, sports clubs need to work more professionally in order to create their corporate image. 

___

  • Güriz, D. & Özdemir, G., (2007). İletişimci gözüyle insan kaynakları yönetimi. 3. Baskı. İstanbul: MediaCat Yayınları.
  • Akhüseyinoğlu, A., (2010). Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin yürütülmesinde kurumsal iletişim araçlarının etkisi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi SBE.
  • Aktan, C. C. (Ed.). (2006). Kurumsal kültür, organizasyonlar, kurallar ve kurumlar. Ankara: Sermaye piyasası kurulu.
  • Basım, N. & Argan, M., (2009). Spor Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Argan, M. & Katırcı, H., (2008). Spor pazarlaması. 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım. Bıçakçı, İ., (1998). İletişim ve halkla ilişkiler. Ankara: MediaCat Yayınları.