Dezavantajlı Çocukların Spor Eğitim Projesi İle Sosyal Uyumlarının İncelenmesi

Bu çalışmada 9-15 yaş aralığında Türk vatandaşı ve Suriyeli sığınmacılardan oluşan dezavantajlı çocuklarınsosyal uyumları incelemeye alınmıştır. Bu kapsamda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, Kilis ili “Genciz,Birlikteyiz” spor eğitim projesi kapsamında çocuklara ulaşılmıştır. Çalışmada Kilis Gençlik ve Spor KulübüDerneği tarafından dezavantajlı olarak belirlenen 9-15 yaş arası toplam 320 Türk ve Suriyeli sığınmacılarevreni oluşturmaktadır. Proje içerisinde eğitim gören ve rastgele tesadüfî yöntemle belirlenen 109 öğrenciise örneklem olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında öğrencilere on altı hafta, ikişer gün, dört saat vebeş farklı spor dalında antrenörler tarafından spor eğitimleri verilerek çocuklardaki sosyal gelişim analizedilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yaklaşımlarından tarama modelinde betimleme yapılacak şekildedemografik bilgiler toplanmıştır. Aydoğdu ve Gürsoy (2020) tarafından geliştirilmiş olan sosyal uyum ölçeğiuygulanmıştır. Verilerin işlenmesinde JASP istatistik programı kullanılmıştır. İkili bağımsız değişkenlerdet-testi ve ikiden fazla bağımsız değişkenlerde tek yönlü varyans analizleri uygulanmış ve p<0,05 anlamlılıkdüzeyi kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre spor eğitim projesinde çocuklardakisosyal uyumun uyruk düzeyinde farklılık gösterdiği diğer değişenlerde fark oluşmadığı görülmüştür. Uyrukbakımından Türk’lerde sosyal uyumun spor eğitimi sayesinde geliştiği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarakbu ve benzeri sosyal, kültürel, sportif ve rekreatif faaliyetlerin yaygınlaştırılması dezavantajlı bireylere farklıseçenekler sunulması sosyal uyum davranışlılarına olumlu katkı sağlayabilir.

___

  • Aydoğdu, F.,& Gürsoy,F. (2020). Sosyal Uyum Ölçeği: Ölçek Geliştirme Çalışması. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 14(31), 1-20. doi:10.29329/mjer.2020.234.1
  • Balyan, M. E. L. İ. H., Balyan, K. Y., & Kiremitçi, O. L. C. A. Y. (2012). Farklı sportif etkinliklerin ilköğretim 2. kademe öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik tutum, sosyal beceri ve öz yeterlik düzeylerine etkileri. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2), 196-201.
  • Berk,Y., Şahin, H.M., Sarıkaya, M., Kuyulu, İ. & Beltekin, E. (2018). Rekreatif Amaçlı Spor Merkezlerine Giden Bireylerin Yaşam Kalitesi Düzeylerinin İncelenmesi (Kayseri İli Örneği). International Congresses on Education, 557.
  • Bolgün, C. (2020). Sosyal Uyum ve Gruplararası İlişkiler: Türkiye'de Yerel Toplum ve Suriyeliler, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı, Yayınlamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Çankaya, S., Tozlu, B. (2021). Zorunlu göçmen grupların toplumsal ve spor aktivitelerinde sosyal uyum ve çok kültürlülük algısı: Samsun ili örneği, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 12(3), 264-283.
  • Çeviker, A., Mumcu, H. E., Şekeroğlu, M. Ö., & Bayrak, M. (2018). Unıcef’e Göre Türkiye’de Dezavantajlı Kabul Edilen Grupların Sportif Etkinliklerle Sosyal Uyumun Sağlanması. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(12), 221-238.
  • Dal, N. E., Korkmaz, İ., & Yalçın, M. (2018). Sosyal Uyum Ve Materyalizm Etkisinde Gösteriş Tüketimine Bir Bakış. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 69-84.
  • Gülmez, S. C., & Öztürk, A. (2018). Göç Yaşantısı Çerçevesinde Çocukta Psiko-Sosyal Uyum Süreci Üzerine Bir İnceleme. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 449-481.
  • JASP Team (2020). JASP (Version 0.14.1) [Computer software].
  • Korkmaz, N. H., Özduran, K., & İlhan, A. (2003). Bursa Ve Çevresinde 18-24 Yaşları Arasında Spor Yapan Gençlerin Sosyal Uyum Düzeylerinin İncelenmesi/The Search Of Socıal Adoptable Levels Of The Young Persons Who Are Between At The Age Of Is 18 And 24 And Do The Sports In Bursa And Its Surroundıngs. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(3).
  • Özkurt, Y. (2018). Ortaokul öğrencilerinin aile içi iletişimlerinin ve sosyal uyum durumlarının incelenmesi (Master's thesis, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Temel Eğitim Anabilim Dalı).
  • Sezgin, A. A. ve Yolcu, T. (2016). Göç ile Gelen Uluslararası Öğrencilerin Sosyal Uyum ve Toplumsal Kabul Süreci. Humanitas, 4(7), 417-436.
  • Tapmaz, Ç. (2012). Halk Oyunları Çalışmalarının İlköğretim Beşinci Sınıf (10-11 Yaş Gurubu) Öğrencilerinin Sosyal Uyum Düzeylerine Etkisi (Master's thesis, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yalçın, U., & Balcı, V. (2013). 7-14 yaş arası çocuklarda spora katılımdan sonra okul başarılarında, fiziksel ve sosyal davranışlarında oluşan değişimlerin incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(1), 27-33.
  • Yaşar, T. S., Şemşek, N.S., Bilen,O., Çalık, F. &Kaya, A. (2018). Göçmen Çocukların Spor Yoluyla Topluma Kazandırılması. International Congresses on Education, 588. Yavuza, C. (2018). Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlere sunduğu gençlik projelerin değerlendirilmesi. E R P A International Congresses on Education 2 0 1 8 | 406..
  • Yıldırımalp, S., & Cemal, İ. Y. E. M. (2017). Suriyeli sığınmacıların toplumsal kabul ve uyum sürecine ilişkin bir araştırma. Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi, (2), 107-126.
  • Yıldız, E. (2019). Takım Sporları Yapan ve Spor Yapmayan 10-12 Yaş Çocukların Sosyal Beceri Düzeylerinin Karşılaştırılması.
  • Yılmaz, Ş. (2019). Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin sosyal uyum düzeylerinin incelenmesi (Master's thesis, Sakarya Üniversitesi).