İhsan Abidin’in Gözlemlerine Göre Giresun Vilayetinde Ziraat (1922-1927)

Bu çalışma, İhsan Abidin’in 1922-1927 yılları arasında altı yıl Anadolu’da yaptığı gözlemlerde Giresun vilayetinin ziraatini içerir. Karadeniz bölgesinde yer alan Giresun vilayetinde hayvancılık ve buna bağlı olarak yaylacılık hakkında bilgi verilmiştir. Altı yıl boyunca yıllık izinlerini çalışarak geçiren İhsan Abidin, iki ayrı kitapta topladığı gözlemlerinde çok önemli “yerel bilgiler” vermektedir. Giresun havalisi ve iklimi hakkında bilgi verildikten sonra vilayet arazisinin durumu ve oluşumunu incelemiştir. Ziraat kısmında fındık ve mısır tarımı hakkında malumat verilmiştir. Genel ziraatın yanı sıra yöredeki “yaylacılık” ve “koyunlar” ile ilgili derlemeleri ise çok ayrı değerdedir. Makaleye, koyun ırklarından biri olan “Karayaka koyun tacirleri ile ilgili bir padişah emri” eklenmiştir. Çalışmada Karayaka koyunlarının et verimliliği, hastalıkları ve yetiştirme usulü hakkında da bilgi verilmiştir. Çalışmada İhsan Abidin’in verdiği bilgiler derleme yoluyla elde edilen bilgilerle notlandırılmıştır.

According to the Observations of İhsan Abidin, Agriculture in the Province of Giresun

This study includes the agriculture of Giresun province in the observations made by İhsan Abidin in Anatolia for six years between 1922-1927. In the Giresun province located in the Black Sea region, information was given about animal husbandry and transhumance. İhsan Abidin, who spent six years working on his annual leave, gives very important “local information” in his observations he collected in two separate books. After giving information about Giresun area and climate, the situation and formation of the province land were examined. In the agriculture section, information is given about hazelnut and corn farming. In addition to general agriculture, his compilations about “transhumance” and “sheep” in the region are of very different value. One of the sheep breeds, “A sultan’s order regarding the Karayaka sheep traders” was added to the article. In the study, information was given about meat productivity, diseases and breeding method of Karayaka sheep. In the study, the information provided by İhsan Abidin was graded with the information obtained through compilation.

___

  • BOA (Başkanlık Osmanlı Arşivi), C. BLD (Cevdet Belediye), 75/2.
  • İhsan Abidin, Anadolu Ziraat ve Yetişdirme Vaziyeti (Morfoloji, Kılimatoloji, Ziraat ve Yetişdirme Şerait-i Tabiiyye ve İktisadiyyesi, Anadolu Mecmua-i Hayvâniyyesinin Menşeleri ve Tasnifi), I, Resimli Ay Matbaası Türk Limited Şirketi, İstanbul 1928
  • İhsan Abidin, Türkiye’de Koyun Yetişdirmesi ve Irkları, Yapağıcılık İlmi, İstanbul, Vatan Matbaası 1340.