Azerbaycan'da Dinleme Teknolojisi ve Eşcinsel Erkek Bedeni

Bu makale, Azerbaycan’da yaşayan genç eşcinsel erkekler için dinlemenin kimlik korunumu ve uygulama taktiği olarak nasıl kullanıldığını soruyor. Ses çalışmalarında, queer fenomenolojisinde ve etnografik veri çalışmalarına dayanarak, cep telefonu gibi dinleme cihazlarının, bireyin Bakü şehrinde yönlendirilmiş dinleme uygulamaları yoluyla fenomenolojik olarak nasıl yönlendirildiğini işlevsel olarak değiştirdiğini düşünüyorum. Azerbaycan’da yaşayan eşcinsel erkekler “duygusal çıkış” olarak adlandırdıklarımın bedenlerinin duygusal potansiyelini kullanıyorlar ve “Azerbaycan’daki” psikosomatik “psiko-modları”, şiddet sınırları içinde eşcinsel bir alanı besliyorlar.

Listening Technology and The Gay Male Body in Azerbaijan

This article asks how listening is employed as a tactic of identity preserva- tion and cultivation for young gay men living in Azerbaijan. Drawing on work in sound studies, queer phenomenology, and ethnographic data, I argue that listening devices such as the cell phone functionally alter how the individual is phenomenologically oriented within the city of Baku through directed listening practices. Through what I call “affective exodus,” gay men living in Azerbaijan tap into their bodies’ affective potential and purposefully alter their psychosomatic modes of ‘being’ in Azerbaijan, foste- ring a gay space within the confines of violence.

___

  • Ahmed, S. (2004). The cultural politics of emotion. Edinburgh: Edinburgh Uni- versity Press.
  • Ahmed, S. (2006). Queer phenomenology: orientations, objects, others. Durham: Duke University Press.
  • Ahmed, S. & Stacey, J. (2001). Thinking through the skin. London: Routledge. Azad LGBT. (n.d.). Retrieved from http://www.azadaz.org/tool-kit/
  • Barad, K. (2007). Meeting the universe halfway: Quantum physics and the entanglement of matter and meaning. Durham: Duke University Press.