Köpeklerde İlk Ollulanus Tricuspis Olgusu

Ankara - Beypazarı bölgesinde sağlanan bir sokak köpeğinin midesinden 5 erkek, 11 dişi Ollulanus tricuspis Lueckart 1865, bulduk. Bu parazit, küçük, renksiz ve ön nihayeti kendi üzerine kıvrılmıştır. Dişinin arka kısmı belirgin üç nokta ile sonbuluyor. Vulva arka nihayetin altıda bir hizasında açılıyor. Erkek ortalama 758 mikron uzunluğunda, 32 mikron genişliğindedir. Bursa copulatrix iyi gelişmiştir. Spiculler 52 mikron uzunluğunda olup, gubernaculum yoktur. Dişiler ortalama 950 mikron uzunluğunda, 35 mikron genişliğindedir.

The first Ollulanus tricuspis case in the dogs

Dans la region Beypazarı d'Ankara, nous avons trouve 5 mâles et 11 femelles Ollulanus tricuspis Leuckart 1865, dans l'estomac chez le chien sans attache. Ce Trichostrongylidae avait dej.a rencantre A plusieuı;s repriscs dans l'estomac du dhat mais non du dhien. Ce ver a et•e petit. incolore, a extremite anterieur enroule sur elle meme. Chez la femelle, la queue se ter.mine par 3 pointes saill.antes. la vulve s'ouvre au niveau ·du 1/6 posterieur du corps. le male a ete mesure moyenne 758 µ. de long sur une langeur 32µ Bourse copulatrix .s'est bien developpe. les spicules mesurent 52µ de long, il n'y a pas de gubernaculum. Les femelles mesurent 950µ de long sur une largeur moyenne de 35µ.

___

  • 1 - BRONZINI, E. (1956) : Revdi Parass., 17-21. (3'den alındı)
  • 2 - DOĞANAY, A. (1984) : Ankara sokak köpeklerinde görülen Helmint türleri, bunların yayılışı ve halk sağlığı yönünden önemi. A.Ü.Vet.Fak. Derg. 30 (4) pp.550-561.
  • 3 - EUZEBY, J. (1963) : Les maladies vermineuses des animaux domestique et leur ineidence sur la pathologie 'humaine. Vigot Freres editeurs. PP. 180-181.
  • 4 - GÜRALP, N. (1974) : Helmintoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yayınları: 307, pp. 437-438.
  • 5 - GÜRALP, N., HASSLINGER', M.A.. BURGU, A. (1985) : Untersuchungen uber den Ollulanus tricuspis-Befall in streu nenden katzen Ankaras. A. ü. Vet. Fak. Derg. 31 (3) : 666-572.
  • 6 - MiMiOGLU, M., GÜRALP, N .. SAYIN, F. (1959) : Ankara köpeklerinde görülen parazit türleri ve bunların yayılış nisbeti. A. ü. Vet. Fak. Derg. Cilt VI, NO: 1-2.
  • 7 - NEVEU-LEMAIRE, N. (1936) : Traite D'Helminthologie Medicale et Veterinaire. Vigot Freres Miteurs. pp. 1060-1061.
  • 8 - OYTUN, H . Ş. ·(1961) : Genel parazitoloji ve Helmintholoji. A. ü. Vet. Fak, Yayınları: 55. Ders kita'bı. pp. 601-602.
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 1016-3573
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1960
  • Yayıncı: Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

ANKARA BÖLGESİ KÜMES HAYVANLARlNDA Infectious Broııcıiitis (İB), İnfectious Laryngotracheitis (İLT), infectious Bursal Disease '(iBD)," Egg-Drop- · Syndrom-76 (EDS~76), Avian Encephalomyelitis (AE) ve Adenovirus Enfeksiyonlarının Epizootiolojik Araştırılması ve İzolasyon Çalışmaları

Yavuz SAYIM, Ayten AKMAN, Hamdi GİRGİN

Köpeklerde İlk Ollulanus Tricuspis Olgusu

Hasan ZEYBEK

ANKARA BÖLGESİ KÜMES HAYVANLARlNDA Infectious Broııcıiitis (İB), İnfectious Laryngotracheitis (İLT), infectious Bursal Disease '(iBD)," Egg-Drop- · Syndrom-76 (EDS~76), Avian Encephalomyelitis (AE) ve Adenovirus Enfeksiyonlarının Epizootiolojik Araştırılması ve İzolasyon Çalışmaları

Yavuz SAYIM, Ayten AKMAN, Hamdi GİRGİN

Koyun ve Sığırlarda Chlamydia Enfeksiyonları ve Türkiye'deki Durumu

Emine GÜLER

Evcil Koyun Verilerinde Tabii Seleksiyon ve Nötralitenin Test Edilmesi Üzerinde Bir Uygulama

M. İhsan SOYSAL, Faruk DOĞRUL

I.Egg Drop Syndrome-1976 (EDS'76)'ya Karşı Aşılı ve Aşısız Tavukların Yumurta Sarısı ve Serumlarındaki Antikorların Hemaglutinasyon-İnhibisyon (HI) Testi ile Belirlenmesi

Ömer AKAY, Müjgan İZGÜR, Hatice AYHAN

Virus Araştırmalarında Hücre Kültürünün Önemi

Salih YILMAZ

Klinik Materyallerden Acinetobacter Lwoffii İzolasyonu

K. Serdar DİKER, Nejat AYDIN, Hakan YARDIMCI, Jale ERDEĞER

Newcastle Hastalığı Virusu (Hitchner B1 suşu) ile Enfekte Edilen Farelerde Hemagglutinasyon-İnhibisyon Titreleri Üzerinde Çalışmalar

Mustafa KAHRAMAN

Türkiye'de İlk Rift Valley Fever Salgını ve Hepatik Lezyonlar

Hamdi GİRGİN, Emine AKSOY