Adalet Beklentimiz ve Adaletin Beklentileri

Bu çalışmada adalet kavramı ile ilgili bir çerçeve çizilmeye çalışılmaktadır. Önce ada- let kelimesinin kök anlamları üzerinde durulmakta, özellikle ayetlere atıfla bu anlamların teyidi yoluna gidilmektedir. Ardından hukuk felsefecilerine göre adalet kavramı ele alınmaktadır. Adalet kavramı ayrıca daha geniş çerçevede ahlak-hukuk ilişkisi bakımın- dan da ayrıntılı olarak incelenmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında ise İslami anlamda bir adaletten söz etme noktasında Kur’an’daki akıl kalp bütünlüğüne göndermede bulu- nulmakta ve adalet kavramıyla ilgili bazı tikel hükümlerin yer aldığı ayet örnekleri üze- rinden adaletin objektif hale getirilişi ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Makalenin so- nunda adaletin hem İslam’ın, hem de vicdanın bir gereği olduğu ve değişmez ideal nor- matif bir değeri ifade ettiği sonucuna varılmaktadır.

Our Hopes for the Justice and the Justice as Itself

This study tries to give a general framework about justice. For this aim, it discusses the etimological dimensions of the word of adalet, justice; and it is attempted to confirm the various senses of this word by referring some relevant verses in Quran. Following that, the concept is discussed in details in the relationship between Ethics and Law. In the second part of the article, it is referred to the unity of reason and heart in Quran, mentioning a justice in the Islamic sense. It takes some relevant verses contain particular judgements about justice to reach the objectivizations of it. It is concluded that justice is one of the most important parts of Islam and the consciousness, adding it is an eternal and ideal value.

___

  • Ebu’l A’lâ el-Mevdûdî. Tefhimü’l-Kur’an. İstanbul: İnsan Yay. 1991.
  • Hamide Topçuoğlu. XX. Yüzyılda Tabii Hukuk Rönesansı. 20. Yüzyılda Ankara: Ankara Üniversi- tesi Hukuk Fakültesi. 1953.
  • İbn Manzur. Lisanü’l-Arab. I-IX. Kahire: Daru’l-Hadis. 2003. Kur’an-ı Kerim
  • Vecdi Aral. Beklediğimiz ve Bizden Beklenen Adalet. İstanbul: Legal Yay. 2014. Vecdi Aral. Hukuk Felsefesi Dersleri. İstanbul. 1945.