MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN SOSYOTROPİK VE OTONOMİK KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE DEPRESYON DÜZEYLERİ ÜZERİNE İLİŞKİSEL BİR ARAŞTIRMA

Yapılan araştırma müzik öğretmenlerinin Sosyotropi-Otonomi kişilik özellikleri ile depresif belirti düzeyleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın genel amacı kapsamında, bu iki kişilik özelliği ve depresif belirtilerin bazı demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul’da 2006–2007 eğitim öğretim yılında özel ve devlet okullarında görev yapan toplam 40 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılanların %67.5’ini bayan, %32.5’ini ise erkek öğretmenler oluşturmaktadır. Öğretmenlerin %55’ini çoğunlukla 36–45 yaş arasındaki öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmadaki veriler, araştırmacının hazırladığı “Kişisel bilgi formu” ile Beck ve arkadaşlarının 1983 yılında geliştirdiği “Sosyotropi-Otonomi Ölçeği” ile gene Beck ve arkadaşlarının 1961 yılında depresif belirtileri değerlendirmek amacı ile geliştirdiği “Beck Depresyon Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, “Kruskal Wallis-H” ve “Mann Whitney U” testleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, bazı demografik özelliklerle genel ölçek puanlarları arasında istatistiksel olarak bazı anlamlı farklılıklar saptanmıştır ( p < .05). Verilerin istatistiksel çözümlemeleri, SPSS paket programının 13.0 versiyonu ile sınanmıştır.

A RELATION ANALYSIS ON THE LEVELS OF MUSIC TEACHER’ SOCIOTROPIC AND AUTONOMIC PERSONALITY CHARACTERISTICS WITH DEPRESSION

We have done this research to define the Sociotropy/Autonomy personality characteristics and depression factors of music teachers. We have questioned the personality characteristics and depression levels if they differ or not in terms of some demographic variables in the scope of general objectives of the research. The working group of the research consists of 40 music teachers working in İstanbul. Of the participants chosen %67.5 are females, %32.5 are males. The participants’ %55 are between the ages of 36-45. The data has been gathered by using “Identity Form”, the Sociotropy/Autonomy (1983) and the Depression inventory (1961) which Beck and his friends developed. The research data has been analyzed with the tests of “t”, “Kruskal W.H” and “Mann W.U”. Inparallel with the findings, it has been statistically determined that there are significant differences between some of the demographic features and general scale points (p<.05). The statistical analysis of data has been verified with SPSS 13.0.

___

  • Adams, D. ve Miller, BK. (2001). Professionalism in nursing behaviors of nurse practitioners, Journal of Professional Nursing, 17 (4), 203-210.
  • Ak, M., Özmenler, K.N ve Bozkurt, A. (2006). Depresyon hastalıklarında belirti şiddeti ve umutsuzluğun intihar davranışı üzerindeki etkisi, Kriz Dergisi 14 (3): 1-7.
  • Arseven, A. (2001). Alan araştırma yöntemi. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık A.Ş.
  • Avşaroğlu, S., Deniz, M. E. ve Kahraman, A. (2005). Teknik öğretmenlerde yaşam doyumu iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi. S.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 115–129.
  • Babadağ, K. (2001). Meslekleşme ve kadın, I.Uluslararası & VIII. Ulusal Hemşirelik Kongresi, Antalya, 29 Ekim-2 Kasım, Kongre Kitabı, (35-39).
  • Güler, D. (2006). Mastalji, yaşam kalitesi ve depresyon. Sağlık Bakanlığı Şişli
  • Yayınlanmamış Uzmanlık tezi; İstanbul. ve Araştırma Hastanesi Aile
  • Hekimliği, Gündüz, B. (2006). Öğretmenlerde akılcı olmayan inançların kişisel ve mesleki değişkenlere göre incelenmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 7 Sayı:11 (s. 75- 95).
  • Hisli, N. (1988) Beck Depresyon Envanterinin Geçerliği Üzerine Bir Çalışma, Psikoloji Dergisi, 6: 118-126.
  • Kabakçı, E. (2001). Üniversite öğrencilerinde Sosyotropik/Otonomik kişilik özellikleri, yaşam olayları ve depresif belirtiler. Türk Psikiyatri Dergisi, 12(4): 273-282.
  • Kaya, N., Aştı, T., Acaroğlu, R., Kaya, H., ve Şendir, M. (2006). Hemşire öğrencilerin Sosyotropik-Otonomik kişilik özellikleri ve ilişkili faktörlerin incelenmesi. C.Ü. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 10 (3).
  • Kelleci, M.ve Gölbaşı, Z. (2004). Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin problem çözme becerilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi, C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 8 (2), 1-8.
  • McBride, C., Bacchiochi, J:R. ve Bagby, M. (2004). Gender differences in the manifestation of Sociotropy and Autonomy Personality traits, Personality and Individual Differences, (2).
  • Sato, T. (2003). Sociotropy and Autonomy: The nature of vulnerability, The Journal of Psychology, 137 (5), 449.
  • Savaşır, I. ve Şahin, N. (1997). Bilişsel-davranışçı terapilerde değerlendirme: Sık kullanılan ölçekler. Türk Psikologlar Derneği Yayınları. Anakara: Özyurt Matb.
  • Serinkan, C. ve Barutçu, E. (2006). Pamukkale Üniversitesi İİBF öğrencilerinin
  • özelliklerine ilişkin bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF. Dergisi, C.VIII, 2. planları ve Sosyotropi-Otonomi
  • kişilik Simon GE, VonKorff M, Piccinelli M. (1999). An international study of the relation between somatic symptoms and depression. New England Journal of Med.341, 1329-36.
  • Tegin, B. (1980). Depresyonda Bilişsel Bozukluklar: Beck modeline göre bir inceleme. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi: Ankara.
  • Tuğrul, B. ve Çelik, E. (2002). Normal çocuklarla çalışan anaokulu öğretmenlerinde tükenmişlik, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:12 (2).